
Pe cât de repede a luat ființă, la fel de repede s-a și încheiat GeForce Partner Program al celor de la Nvidia.
Într-un articol scurt publicat recent pe site-ul lor, directorul de marketing al produselor Nvidia, John Teeple, a anunțat că programul a fost anulat. În luarea deciziei neașteptate, Teeple a declarat: „Zvonurile, conjuctura și neadevărurile depășesc intenția sa [a programului GeForce Partner Program]. Mai degrabă, decât să ne luptăm cu dezinformarea, am decis să anulăm programul” și că „astăzi întrerupem GPP pentru a evita orice distragere a atenției de la munca extraordinară pe care o facem pentru a aduce progrese uimitoare în jocurile pe calculator„. Nu a fost oferită nicio informație cu privire la ce presupune anularea și ce înseamnă acest lucru pentru partenerii de program existenți.
Programul de parteneriat GeForce Nvidia a fost cel puțin diviziv. După ce știrile despre acesta au izbucnit în martie și au fost confirmate de Nvidia, programul a atras rapid o atenție negativă din preocupările legate de ceea ce a însemnat pentru piața competitivă. Și ca să pună paie pe foc, prea puține detalii despre program au fost confirmate vreodată de Nvidia – compania având prea puține beneficii pentru a face așa ceva – ceea ce a lăsat un gol mare pentru zvonuri și știri nefondate de tot felul.
În cele din urmă, obiectivul Nvidia cu acest program a fost acela de a-și izola mai bine ecosistemul partener, asigurând astfel că brandurile aliniate GeForce sunt fix asta: produse aliniate la GeForce, și că produsele non-GeForce nu sunt vândute sub aceeași marcă. Nvidia a menționat acest lucru ca pe un mijloc de transparență, astfel încât consumatorii să poată avea încredere că ei cumpără produse GeForce. În practică, programul a lăsat Nvidia cu o problemă de credibilitate, iar lipsa detaliilor înseamnă că probabil nu vom ști niciodată cu adevărat care au fost motivațiile companiei Nvidia în legătură cu acest program.
Chiar și cu această schimbare, Nvidia încearcă să o prezinte ca o schimbare pozitivă (sau cel puțin neutră), menționând că „Este un moment foarte bun să fii un partener GeForce și să faci parte din platforma de gaming cu cea mai rapidă creștere din lume. Platforma de gaming GeForce deține cea mai avansată tehnologie.” Totuși, lipsa de transparență înseamnă că nu este clar ce se va întâmpla în continuare cu Nvidia sau ce înseamnă asta pentru partenerii care erau deja înscriși.
Unii parteneri, precum gigantul Asus, și-au realiniat deja brandurile și și-au lansat branduri specifice AMD, în cazul Asus, fiind vorba de Arez. Terminarea programului de parteneriat GeForce pare să lase ușa deschisă pentru Asus, readucând aceste produse în brandurile existente. Cu toate acestea, ceea ce se va întâmpla de fapt rămâne de văzut. Fără îndoială, ea aduce o răsuflare ușurată pentru AMD, deoarece AMD a fost cel mai dezavantajat de pe urma programului, și a trebuit să vină cu propriul program de publicitate intitulat „Freedom of Choice„.
În cele din urmă, drept concluzie, aceasta înseamnă că piața plăcilor video revine la o stare de status quo, cel puțin momentan.