Știri IT

Nvidia GeForce GTX 1080 anuntat

Vedeta noptii trecute de la evenimentul Nvidia a fost noul GeForce GTX 1080, bazat pe noua arhitectura Pascal, una a carei dezvoltare a costat cateva miliarde de dolari.

GeForce GTX 1080 este in acest moment cea mai performanta placa video existenta. Conform celor de la Nvidia, nu doar ca are putere mai mare ca un GTX 980Ti, dar are mai multa putere ca un SLI de GTX 980 si are de doua ori mai multa putere ca un Titan X.

Este prima placa video comerciala care sa fie construita pe procesul de fabricatie de 16 nanometri cu FinFET, lucru care este evident la eficienta sa. GeForce GTX 1080 foloseste un singur conector de 8 pini pentru alimentare si are o limita de 180W, dar in aceasta limita intrece placi video mult mai insetate dupa energie. Nvidia chiar a lauda modul in care functioneaza sistemul de livrare a energiei, care prezinta o variatie de numai 100 milivolti.

GeForce GTX 1080 este echipat cu 2560 de nuclee CUDA, totalizand 7.2 miliarde de tranzistori, si functioneaza la o frecventa de baza de 1607 MHz, iar in Boost atinge 1733 MHz, astfel confirmandu-se cu aproximare informatiile de ieri. Mai important de atat, din cauza consumului redus de energie si a unui nou cooler, aceasta placa video trece in overclock de 2GHz, atingand intr-una din demonstratii 2.1GHz, fara ca temperatura sa ajunga macar la 70 de grade.

Pe partea de memorie, GeForce GTX 1080 se foloseste de 8GB de memorie GDDR5X, oferind 320GB/s latime de banda pe o interfata de 256 biti. Nu tocmai performanta de HBM2, dar tot mai bun decat GDDR5. In total, placa video este capabila sa atinga 9TFlopi de performanta de calcul.

In ceea ce priveste conectivitatea, placa video include un Dual Link DVI porturi HDMI 2.0 si DisplayPort 1.4, ceea ce inseamna ca va avea suport deplin pentru monitoare HDR si rezolutii de 4K la 120Hz.

GeForce GTX 1080 va fi disponibil pe piata in ziua de 27 mai 2016, la pretul de 600 de dolari. Ce e drept, pretul este mai mare decat cel pe care il avea un GTX 980, dar tot este mai ieftin ca un GTX 980 Ti. Pentru cei care vor o editie mai speciala, Nvidia va vinde si Founder Edition, o varianta mai inedita a placii video, care costa 700 de dolari.

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button