PCTECH

Stocurile NVIDIA și Gamebox-ul cu numărul 1000 de la Zona Store

Și, voi cum v-ați petrecut 1 aprilie? A fost frumos? Da, știu că suntem de-abia în februarie, dar la ce păcăleală ne-a servit NVIDIA în ultima vreme, eu zic că putem să mutăm ziua internațională a farselor în funcție de când „lansează” compania americană o nouă serie de plăci high-end. Hai mâna sus cine a prins vreun RTX 5080 la lansare. Aproape nimeni? Așa mă gândeam și eu.

Și dacă RTX 5080 a fost aproape imposibil de găsit în retail, sora ei mai puternică este de-a dreptul un mit. În afară de exemplarele de presă, care îmi imaginez că se pot număra pe degetele de la o mână fără prea mult efort, importatorii brandurilor mari, Gigabyte, MSI și Asus nu au avut și în continuare nu au nimic de pus pe rafturile din retail sau pentru integratorii ca noi. Și situația nu pare a se îndrepta prea curând. De ce? Pentru că mulțumită NVIDIA, avem furtuna perfectă.

Pe de o parte, NVIDIA a lansat seria 5000 înainte să își asigure un supply suficient de plăci. Cauzele pot fi multe, dar cum au speculat și alți jurnaliști și specialiști, americanii au vrut probabil să se folosească de expunerea de la CES și poate și să ia fața celor de la AMD. Numai că, făcând asta, au ieșit pe scenă cu, mă scuzați, pantalonii în vine. Lansarea a decurs bine, cu logistica pusă la punct pentru jurnaliști și cu informațiile disponibile din timp, și din acest motiv, hype-ul creat de noile plăci a atins cotele așteptate. Doar că produsul… pauză.

Ia încercați să ghiciți câte 5080 și 5090 au fost alocate pentru magazinul Zona Store, integrator high-end cu relații destul de bune cu furnizorii? Păi vă spun eu: trei 80-uri și un 90. În contextul în care cererea este de vreo cinci ori mai mare. Și să nu vă faceți iluzii, RTX-ul 5090 nici măcar nu a ajuns încă la furnizor, e pe drum din Taiwan. Și aici intervine a doua parte a problemei: lansarea a coincis cu anul nou chinezesc, care se sărbătorește inclusiv în, ați ghicit, Taiwan.

Oare ce-a fost în capul celor de la NVIDIA? În primele zile din februarie, fabricile care trebuiau să duduie și să asigure stocuri în toată lumea erau, evident, oprite pe motiv de vacanță de sărbători. Și TOATĂ lumea are de pierdut, pe tot lanțul logistic. Începând cu NVIDIA, care pierde capital de încredere și vânzări, continuând cu partenerii care sunt și ei la mijloc și încheind cu clientul final, care rămâne frustrat și este forțat uneori să se orienteze către plăcile din seria 4000. Care, ce să vezi, nu se mai produc nici ele!

Cel puțin în cazul lui 4090, situația este de-a dreptul comică: plăcile au ajuns să se vândă la preț de 5090, asta dacă mai ai norocul să dai de vreuna rătăcită pe la un furnizor. O să ziceți că vreau eu neapărat să mă plâng, dar imaginați-vă ce lovitură e asta pentru integratorii de sisteme high-end. Literalmente, aceștia nu mai au ce să vândă: 4090 este aproape imposibil de găsit și este îngrozitor de scump, numărul de 5080-uri este la maxim 10% din nivelul cererii iar, până la proba contrarie, RTX 5090 este doar o halucinație colectivă.

Avem clienți care sunt atât de dezamăgiți de situație, încât cochetează cu oportunitatea de a achiziționa sisteme cu plăci video… AMD! Sigur, glumesc, plăcile AMD sunt o opțiune foarte bună, dar pentru un fan înrăit NVIDIA să ia în considerare o placă de la AMD… e mare lucru. Și sincer, îi înțeleg perfect. RTX 5080 este cu undeva între 10 și 15% mai performantă decât RTX 4080 Super, are aceeași cantitate de memorie (16 GB, care au ajuns insuficienți pentru setări Ultra în anumite lansări recente) și singurul lucru care ar salva-o ar fi prețul, care conform celor de la NVIDIA ar trebui să fie identic cu al lui 4080. Numai că, surprize surprize, plăcile ajung la client cu aproximativ o mie de lei, dacă nu mai mult, peste prețul lui 4080 Super.

Și când te gândești că tot acest circ ar fi putut fi evitat cu o simplă decizie strategică… Tot ce trebuia să facă NVIDIA era să spună „plăcile vor fi la vânzare din data de 28 februarie”. Atât. Să anunțe plăcile la CES, dar să distribuie plăcile la jurnaliști undeva la jumătatea lui februarie, astfel încât recenziile să iasă când NVIDIA era mai pregătită să acopere cererea.

Dar, privind partea plină a paharului, de acum încolo nu mai este decât o chestiune de timp până încep să ajungă plăcile. Cât timp? Din estimările noastre, finalul lui februarie sună rezonabil pentru RTX 5080, iar pentru RTX 5090 estimez undeva prin 2050… Nu chiar, dar mai devreme de final de martie, realist, nu cred că vom vedea cifre semnificative.

Zona Store – raport de situație

Schimbând un pic subiectul, dar nu chiar, nu v-am mai povestit de mult timp cum merge cu magazinul ZONA. După cum ați intuit din titlu, am ajuns la un număr rotund de care suntem mândri, mai ales că până aici am avut o sumedenie de experiențe extrem de interesante. Pocinogul ăsta cu NVIDIA e doar ultimul, dar înainte de el am avut destule, cum ar fi:

  • lipsa completă a stocului de Ryzen 7 9800X3D de la lansarea oficială de la începutul lui noiembrie și până aproape de sărbători, lipsă care evident că ne-a întârziat multe build-uri cu aproape o lună. Mulțumim pe această cale clienților noștri care au fost răbdători și înțelegători.
  • înainte de asta, problemele de fiabilitate ale procesoarelor Intel din seriile 13 și 14, probleme care au dus la căderea aproape completă a vânzărilor pentru sistemele Studiobox Blue. Deși am venit cu o soluție la problemele Intel cu ceva timp înainte ca Intel să reacționeze oficial, clienții și-au pierdut încrederea în tabăra albastră. Procesoarele noi, din seria Core Ultra, nu mai prezintă astfel de probleme de fiabilitate, dar clientul nu uită și nu iartă prea ușor neglijența și indiferența producătorilor.
  • maturizarea incompletă a platformei DDR5, care nici până în ziua de azi nu suportă patru stick-uri de RAM decât în cazuri foarte rare cu XMP activ. Ne-am chinuit nopți întregi să stabilizăm sisteme cu 128 GB DDR5 și chiar am avut de furcă serios cu asta, până am găsit o soluție care să funcționeze. Chiar și această soluție funcționează doar pe procesoarele Intel, dar csf ncsf.

Lista poate continua cu tot felul de aventuri, de la pirații din canalul Suez care au întârziat livrări și până la serii de componente cu defecte de fabricație care au necesitat ore în service. Cuvântul palpitant cred că descrie cel mai bine ce am trăit. Totuși, nu e dracul atât de negru, pentru că la doi ani de când începeam acest business mai mult ca pe un hobby, iată-ne la Gamebox-ul cu numărul o mie.

Gamebox 1000 – un PC de gaming, dar și de muncă

Eu sper că în acest caz nu mai avem de-a face cu o halucinație colectivă, ca în cazul lui RTX 5090, dar acest Gamebox Custom are în componență una din cele trei RTX5080-uri care ne-au fost alocate până acum, mai exact un MSI GeForce RTX 5080 GAMING TRIO OC WHITE. Clientul a cochetat cu ideea unui Gamebox încă din noiembrie 2024, dar stelele s-au aliniat abia acum și iată rezultatul.

Să trecem în revistă și celelalte componente. Procesorul este un Ryzen 9 9950X, pentru că clientul folosește sistemul și pentru muncă, iar puterea unui 9950X este cam maximul pe care îl poți obține în acest moment pe platformele consumer în tabăra roșie. 9950X3D va apărea abia pe la final de martie, în cel mai bun caz, pentru cei care erau grăbiți să sugereze că putem merge pe acel procesor. Știți vorba aia: dacă aștepți mereu următoarea lansare de componente, nu îți mai iei niciodată PC.

Răcirea este asigurată de un Corsair iCUE LINK TITAN 360 RX, un cooler top-end de generație nouă de la producătorul american. Din testele noastre, coolerul este performant și silențios, iar prețul nu este exorbitant. Tot pe partea de răcire, notabile sunt și ventilatoarele Corsair LX Reverse de pe podea și lateralul sistemului, Corsair intrând de curând în clubul select al producătorilor care au în portofoliu ventilatoare reverse, adaptate carcaselor de tip acvariu.

Placa de bază este un Gigabyte X870E Aorus Pro ICE, dotată cu WiFi7, 2.5 Gbit LAN, 2 USB 4 și patru sloturi M.2 din care trei sunt PCIE 5.0. Tot pentru că clientul va folosi sistemul și pentru muncă, memoria sistemului este de „doar” 96GB la 6000 Mega Transferuri pe secundă cu CL32 și RGB pe deasupra. Este un kit pe care l-am testat riguros pe sistemele noastre Studiobox, iar combinația 9950X cu 96GB este excelentă pentru sarcini complexe de randare sau proiectare.

Ce mai avem? Stocarea este asigurată de doua SSD-uri de 4TB Samsung 990 Pro. Aici puteam merge pe SSD-uri pe PCIE 5.0, dar în utilizarea reală nu sunt încă diferențe între SSD-urile PCIE 4.0 și cele 5.0, deși în benchmark-uri viteza este semnificativ mai mare pe interfața 5.0. Sursa este un Seasonic Vertex de 1200W, absolut suficient și în cazul în care clientul decide mai încolo să treacă la RTX 5090. Toate piesele sunt găzduite într-un elegant HYTE Y70 alb cu negru, o carcasă încăpătoare și bine ventilată, care în plus poate să primească la un moment dat și un update crucial: un ecran frontal. De altfel clientul chiar asta urmărește, să achiziționeze ulterior ecranul pentru carcasă, pentru a completa look-ul sistemului.

Să vorbim un pic și de cifre, că degeaba descrii motorul fără să-l și turezi cum trebuie. Și avem așa: peste 41000 in testul multi-core de la Cinebench R23, cu 2260 în single-core, 15643 punte în 3D Mark Time Spy Extreme, 22574 în Port Royal, 27582 în Unigine Superposition 4K și 9331 în V-Ray. În jocuri, vorbim de peste 60 FPS în Cyberpunk 2077 la rezoluția 4K, cu setările grafice pe Ultra Raytracing și DLSS pe Quality, peste 60 FPS în Black Myth: Wukong la 4K Cinematic, cu DLSS și frame generation, 95 FPS în F1 24 în 4K la Very High fără DLSS, peste 110 FPS în Red Dead Redemption 2 în 4K cu totul la maxim și peste 160 în QHD în aceleași condiții.

Sistemul poate să ducă deci orice joc în QHD cu setările la maxim și aproape orice joc la 4K cu totul în blană și câte un DLSS pe ici pe colo. În plus, și pe partea de productivitate, cu 96 GB RAM și procesorul de top de la AMD, nu prea există ceva mai performant de atât în segmentul consumer. Sursa permite și un eventual upgrade ulterior, nici măcar cei aproape 600W ai lui RTX 5090 nefiind o problemă pentru sursa de 1200W. Bine, asta presupunând că RTX 5090 chiar există și nu este de fapt o halucinație colectivă.

Mulțumim încă o dată din suflet comunității ZONA care ne-a încurajat și care a avut încredere în noi. Pe lângă susținerea în on-line, ne-am văzut cu mulți dintre voi la evenimentele de gaming și nu numai, și vă spunem sincer că asta este cea mai mare satisfacție pe care o avem. Din acest motiv, reiterăm hotărârea noastră să facem în Zona Store PC-uri ca pentru noi, fără compromisuri și fără să o luăm pe scurtături de dragul profitului.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button