TECHPCRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Nvidia dezvăluie Ampere

Fără GeForce, dar e pe drum!

Nvidia a dezvăluit vârful de lance al noii sale generații de plăci video cu ceva ce nu va fi tocmai util pentru omul de rând, o placă de compute. Ce e drept, este una imensă, ce promite să ofere un nivel de performanță capabil fie să devină Skynet, fie să devină un concurent pentru el.

Compania a prezentat publicului marele GPU Tesla A100, primul din generația Ampere, ce vine la pachet cu 40GB de memorie HBM2 pe o magistrală de 5120 biți și nu mai puțin de 6912 nuclee CUDA. Este cel mai mare procesor grafic făcut de Nvidia în ultimii ani, chiar dacă este construit pe procesul de 7 nanometri și vine cu mai puține nuclee tensor decât Tesla V100.

În ceea ce privește performanța, Tesla A100 aproape că triplează capacitatea de cronțănit numere de precizie dublă, FP64. Iar ca un apogeu maxim posibil, teoretic, în unele situații, de 20 de ori mai mare față de generația anterioară. Deși asta este valabil doar pentru calcule ce implică matrici compuse în mare parte din zerouri. Altfel tot este ocazional pe la de 10 ori mai multă performanță în cazul unui set de date de tipul Int8.

Ce înseamnă asta pentru jocuri? Habar nu am să vă spun, este o placă de compute, este făcută să creeze AI-uri. Dar, ceea ce pare interesant este că nu pare a fi GPU-ul complet. Așa că peste câțiva ani probabil se va ivi ceva cu vreo 7000 și ceva de nuclee CUDA, probabil tot pentru compute. Dacă va exista așa ceva, atunci ar fi un monstru veritabil, modelul de față deja având un TDP de 400W.

În ceea ce privește jocurile, va trebui să mai așteptăm o vreme până ce seria GeForce 3000 va fi anunțată. Vă puteți aștepta să nu aibă la fel de multe nuclee, nici măcar un potențial Titan A nu ar avea atâtea, și cu siguranță n-ar avea aceeași performanță pe FP64.

[Videocardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button