PCTECH

NVIDIA readuce prețurile la normal, întrucât criza de plăci video a luat sfârșit (P)

Nu este pentru prima dată când industria IT este lovită de o criză de plăci video. Popularizarea criptomonedelor a cauzat prima astfel de situație pe vremea NVIDIA GeForce GTX 1000, când țin minte și acum că vorbeam de prețuri mărite, plăci indisponibile și chestii care acum ni se par normale. Dar la vremea aceea, lumea nu înțelegea prea bine ce se întâmplă; nu știai când să cumperi o placă, ba nu știai de unde, ori cât valorează de fapt acel produs.

Dar ne-am revenit, iar timp de un an și jumătate, chiar doi, a fost liniște. Au existat plăci video, la 1.000 de euro îți luai un mare flagship, opțiuni erau destule… ce să mai? Părea că totul merge așa cum ar trebui și toată lumea era încântată de anunțul celor de la NVIDIA. Auzisem deja câteva informații despre RTX 3000 și știam că urmează să fie cele mai tari plăci video pe care le-am fi văzut la momentul respectiv. Și nu doar că erau ultimele, ci pentru că aduceau avansuri tehnologice cum rar mai văzusem până la acea clipă.

Ba chiar țin minte cum unii oameni își vindeau panicați RTX 2080 Ti-urile în anticiparea unui RTX 3080 care avea să ofere performanță semnificativ mai bună la un MSRP de numai 700 de dolari. CE MĂ?! Și da, a existat o perioadă scurtă când RTX 3080 putea fi cumpărată cu mai puțin de 4.500 de lei. Dar nici nu am apucat să vedem bine noile plăci în stocuri și să tragem pe ele cu cele mai tari jocuri că a început valul doi. Și de această dată, criza de plăci video avea să dureze.

NVIDIA ethereum

NVIDIA și viața de după criza de plăci video

Începutul anului 2022 a venit însă și cu primele semne de redresare. Oamenii au început deja să se obișnuiască cu viața pe vreme de pandemie și cu măsurile de siguranță aferente, astfel producția a început să o ia încetul cu încetul din loc. Tot anul acesta am fost martorii unui crash al pieței de criptomonede și totul a culminat cu venirea anotimpului cald, atunci când situația cu carcalacii s-a calmat și mai mult. Iar toate aceste întâmplări au dus la un efect de snowball care culmea, a fost benefic pentru gameri.

Asta ne aduce în acest punct; pe site la IT Direct, unul dintre cei mai mari distribuitori de hardware și produse IT din România, care alături de NVIDIA și Gigabyte readuc prețurile la normal. Iar alături de ei mai sunt și magazine precum evoMAG. Și ce găsim pe site-urile acestora? Păi, în premieră, RTX 3050 la mai puțin de 2.000 de lei. NU GLUMESC! Atât la IT Direct, cât și la evoMAG, prețul unei plăci Gigabyte RTX 3050 Eagle OC este de 1.809 lei, respectiv 1.860 lei. Iar asta, după atât amar de vreme, este absolut incredibil. Și nu e totul, pentru că astea mici și mai ieftine, de bine de rău, au mai fost, sau mai puteau fi substituite cu plăci second-hand mai vechi precum GTX 1070 care sunt tot pe-acolo ca performanță cu un 3050.

Adevărata diferență o vedem însă pe segmentul high-end. Iar aici, avem RTX 3070 Ti la 4.200 de lei. Nu e destul de bine? Dar RTX 3080 la mai puțin de 5.000 de lei cum mai sună? Mai exact pe la vreo 4.849 de lei la IT Direct pentru distribuția Gigabyte Eagle OC de 10GB sau 4.699 de lei pentru versiunea Vision OC. Iar dacă ăsta nu e preț bun, comparativ cu ce am avut până acum, nu știu care mai e. Da, știu, MSRP-ul ăla de 3.500 ar fi fost un vis pentru 3080, dar nu trăim în basme, așa că o să accept faptul că 1.000 de euro îți pot cumpăra o astfel de placă, mai ales c-o folosesc deja de peste un an și știu ce-i poate… pielea, tabla, whatever.

Știu că a fost un drum foarte anevoios, însă iată-ne ieșiți din criza stocurilor. Avem plăci, avem diverse distribuții disponibile pe piață, prețurile sunt bune și în continuare, sunt mulți oameni care nu au apucat să experimenteze tehnologiile de Ray Tracing și DLSS. Dacă te numeri printre aceștia, ori pur și simplu vrei o placă video de ultimă generație, acum este momentul să cumperi una. Iar pentru cei care își cumpără RTX 3080, 3080 Ti, 3090 sau 3090 Ti, NVIDIA oferă și un bundle cadou care conține Ghostwire: Tokio și DOOM Eternal alături de toate DLC-urile, așa, ca să ai în ce să testezi noua jucărie. Promoția se aplică atât plăcilor video cumpărate separat, cât și sistemelor pre-asamblate și laptopurilor care le integrează.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button