ȘtiriPCTECHTech&IT

NVIDIA a lăsat în urmă mirajul banilor virtuali, în favoarea inteligenței artificiale

De fiecare dată când încep să scriu altceva în afară de recenzii despre NVIDIA și produsele sale, mă simt ca un jurnalist de tabloid. Asta se datorează în mare parte idilei pe care compania o are cu industria de criptomonede – la început era frumos, iar toată lumea convietuia liniștită. După care a venit criza de plăci video și toată lumea a urmărit cum producătorul de plăci video a început să „combată” acest fenomen cu limitări software și brusc, relația de dragoste s-a rupt… sau așa părea.

A urmat amenda încasată de NVIDIA, care a confirmat ce știam cu toții deja de luni bune: Șoc și groază – nu o să-ți vină să crezi ce a făcut NVIDIA, care vindea plăci video la minerii de care s-a despărțit cu scurt timp în urmă. Ei bine, aia da poveste caterincă pentru că, vedeți voi, investitorii credeau că își bagă banii într-un producător de plăci video dedicate gamingului, dar în realitate, investeau în aceeași companie care îi mințea pe clienți că nu există plăci de gaming, că criză, că nu știu ce, dar în realitate vindeau cu camionul către mineri.

Nici măcar nu trebuie să mă credeți pe mine când vă spun asta – doar aruncați o privire la veniturile companiei dinainte și după nebunia cu Ethereum. Sau intrați pe OLX, eBay și alte site-uri de vânzări second-hand ca să vedeți inundație de plăci NVIDIA minate… pardon, folosite când și când de o bătrânică care mergea până pe Facebook și înapoi, undeva în Germania.

NVIDIA spune „nu” criptomonedelor în favoarea unei noi iubiri: inteligența artificială.

Dacă asta nu a fost destul, acum avem parte de o nouă poveste de-a râsu’ – plânsu’ între NVIDIA și industria de criptomonede. Michael Kagan (Chief Technology Officer) a făcut recent niște afirmații interesante referitoare la poziția companiei față de crypto și AI. Dar partea care mi-a atras cel mai tare atenția sună cam așa:

Nu am crezut niciodată că [industria crypto] este ceva ce va ajuta umanitatea. Vedeți voi, oamenii fac lucruri nebunești, dar îți vor cumpăra produsele, iar tu le vei vinde aceste produse. Dar nu îndrumi compania să susțină așa ceva.

Discuția a continuat cu planurile de viitor. După ce piața de criptomonede a picat în cap, NVIDIA a decis să urmeze altă direcție, cea a inteligenței artificiale. Doar că de data asta, nu se mai întâmplă să fie producătorul potrivit la momentul potrivit, ci este singura companie din piață care poate, realist, să satisfacă cererea. Iar când cererea se numește A100 și clienții sunt Microsoft, Amazon și Oracle, nu cred că poți spune nu.

Nvidia Ampere

NVIDIA se bucură în acest fel de o nouă creștere, iar partea cea mai bună este că de data asta nu mai este nevoie să-și mintă clienții și investitorii așa cum a făcut în cazul plăcilor ajunse la mineri. Compania are cele mai eficiente soluții pe zona de AI și vânzările vor crește, dar asta ar putea însemna că focusul producătorului va pica pe acest segment, adică competitorii din piața de gaming vor avea șanse să recupereze puțin teren, cel puțin în acea categorie.

Dacă nebunia asta cu inteligența artificială și boții de chat va exploda și cererea va crește semnificativ, cred că NVIDIA va lăsa ușor-ușor gamingul în urmă. Asta le va face loc celor de la Radeon, care deja au un oarece avantaj sub forma hardware-ului din consolele celor de la Sony și Microsoft, dar și nou-veniților de la Intel care oferă produse interesante, dar au de recuperat bine pe zona de software. În cazul ăsta, o luptă între AMD și Intel pe segmentul de plăci video dedicate ar fi exact ce are nevoie piața de gaming și uz general.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button