GamingRSS PaginaDeMediaTech&IT

NVIDIA a pășit în lumina reflectoarelor la CES 2022 – Plăci video noi, monitoare de gaming și alte nebunii

Ne-am obișnuit deja ca NVIDIA să vină în întâmpinarea noastră cu vești îmbucurătoare. Fie că vorbim despre jocuri noi pe GeForce NOW, titluri care primesc ray-tracing/DLSS sau soluții pentru creatorii de conținut, echipa verde are cu ce se mândri. Chiar dacă m-am obișnuit cu astfel de anunțuri pompoase, nu mică mi-a fost mirarea atunci când începutul lui 2022 a venit cu informații despre plăci video noi din partea producătorului, vești despre laptopuri de gaming și studio și parteneriate foarte mișto. Și propun să începem cu partea cea mai interesantă.

RTX 3080 Ti și RTX 3070 Ti vin și pe laptopuri

Lansarea de la NVIDIA a plăcii video GeForce RTX 3080 Ti pentru laptop aduce pentru prima dată clasa 80 Ti de plăci video pentru laptopuri. Cu 16GB de memorie GDDR6, RTX 3080 Ti oferă o performanță mai crescută decât NVIDIA TITAN RTX pentru desktop. Un preț de pornire de 2499$ pentru laptopurile cu RTX 3080 Ti a fost anunțat în cadrul conferinței.

Noul GeForce RTX 3070 Ti este cu până la 70% mai rapid decât RTX 2070 SUPER pentru laptop și poate să ofere 100 de cadre pe secundă la rezoluție de 1440p. Un preț de pornire de 1499$ pentru laptopurile cu RTX 3070 Ti a fost anunțat în cadrul conferinței. Laptopurile cu aceste două noi variante de plăci video vor fi disponibile de la 1 februarie.

Bun venit, GeForce RTX 3050!

NVIDIA extinde familia de plăci video bazate pe arhitectura NVIDIA Ampere cu GeForce RTX 3050. Practic, avem în față primul GPU din clasa 50 pentru desktop care reușește să asigure 60FPS în jocurile care utilizează ray-tracing. Noul RTX 3050, care vine cu 8GB de memorie GDDR6, pornește de la 1399 RON și va fi disponibil începând de pe 27 ianuarie.

nvidia-ces-2022-rtx-3050-d-large-3840

O nouă categorie de monitoare – 1440p Esports

Având în vedere creșterea globală din esports, cererea pentru monitoare pentru esports s-a dublat anual. Monitoarele 1080p domină esports de peste un deceniu – pentru că rezoluția scăzută a permis un număr crescut de cadre pe secundă și rate de reîmprospătare a ecranului mai mari. Cu plăcile grafice GeForce RTX care randează jocurile de tip esports la peste 360fps în 1440p, industria este pregătită pentru o schimbare.

NVIDIA anunță 4 noi monitoare 1440p din categoria esports. ASUS ROG Swift PG27AQN dispune de o rată de reîmprospătare a ecranului de 360Hz. AOC AG274QGM – AGON PRO Mini LED, MSI MEG 271Q Mini LED, și ViewSonic XG272G-2K Mini LED dispun de mini-LED cu rate de reîmprospătare a ecranului de 300Hz. Toate vin cu NVIDIA Esports Vibrance, Dual-Format și funcții de analiză Reflex.

RTX-urile ajung pe tot mai multe laptopuri (160, mai exact)

Tot mai mulți producători încep să facă uz de soluțiile grafice dezvoltate de NVIDIA, deci nu ar trebui să ne mire neapărat că nume importante din industrie aduc pe piață laptopuri care beneficiază de plăcile video pe arhitectura Ampere și cu DLSS la pachet.  În plus, multe dintre acestea includ și G-SYNC și fac uz de panouri cu rezoluții 1440p.

Din suita de laptopuri recente fac parte și cele destinate creatorilor de conținut șiu celor care lucrează intensiv cu softuri NVIDIA. Dezvoltatorul extinde platforma Studio de hardware, software și aplicații exclusive, care ajută creatorii de conținut să treacă de la concept la varianta finală mai repede.

Printre noutăți se numără un update pentru NVIDIA Canvas, o aplicație de ilustrare care foloseste inteligență artificială pentru a genera peisaje din simple linii. Construită din cercetarea GauGAN2 de la NVIDIA, aplicația produce imagini care sunt la rezoluție de 4 ori mai mare decât în trecut, cu 5 noi elemente, precum flori și tufișuri. Aplicația Canvas poate fi descărcată gratuit. Platforma Studio include și o gamă largă de laptopuri NVIDIA Studio, cu design-uri de la ASUS, MSI și Razer, care au la bază noi plăci video GeForce RTX 3080 Ti și GeForce RTX 3070 Ti pentru laptop.

Omniverse se lansează pentru creatori de conținut

NVIDIA a venit cu actualizări pentru ecosistemul Omniverse care se adresează posesorilor de plăci video GeForce RTX și NVIDIA RTX. Este o platformă de colaborare pentru design 3D și simulări VR în timp real, utilă pentru artiști și designeri.

O nouă funcție a platformei, Omniverse Nucleus Cloud permite colaborarea printr-un singur click, partajând scene Omniverse 3D foarte mari. Artiștii pot colabora în timp real din aceeași cameră sau din capete diferite ale lumii fără a transfera seturi mari de date.

NVIDIA Omniverse

De asemenea, NVIDIA prezintă și noi dezvoltări pentru platforma Omniverse Machinima – aplicația Omniverse care permite o colaborare în timp real pentru experimentarea cu noi personaje, jocuri, obiecte și medii înconjurătoare. Omniverse Audio2Face, care generează rapid și ușor expresii faciale animate doar din surse audio, a primit un update cu suport blendshape și export direct către MetaHuman de la Epic

Tot mai multe jocuri primesc actualizări pentru ray-tracing și DLSS

NVIDIA anunță 10 noi jocuri cu RTX care folosesc ray-tracing accelerat de placa video și tehnologiile NVIDIA DLSS și NVIDIA Reflex. Printre noile titluri se numără The Day Before, Escape from Tarkov și Rainbow Six Extraction.

Vom avea parte și de 7 integrări suplimentare ale NVIDIA Reflex, platforma de gaming cu latență scăzută care conectează mai bine jucătorii în joc.  Printre noile jocuri cu Reflex se numără iRacing, cel mai popular simulator de curse cu mașini, Rainbow Six Extraction de la Ubisoft și premiatul joc de aventură și acțiune de la Sony, God of War. Iată mai jos și lista completă a titlurilor care includ de acum ray-tracing:

 • The Anacrusis (DLSS)
 • The Day Before (DLSS, reflexii ray-traced, ocluzie ambientală, și iluminare globală NVIDIA RTX)
 • Escape from Tarkov (DLSS)
 • HITMAN III (DLSS)
 • Midnight Ghost Hunt beta  (DLSS)
 • Phantasy Star Online 2 New Genesis (DLSS)
 • Rainbow Six Extraction (DLSS)
 • Ratten Reich (NVIDIA DLSS, reflexii și umbre ray-traced, și iluminare globală NVIDIA RTX)
 • SUPER PEOPLE (DLSS, iluminare globală NVIDIA RTX)
 • Voidtrain (DLSS, reflexii ray-traced, iluminare globală, și ocluzie ambientală)

Mai jos le putem vedea și pe cele care au fost optimizate pentru Reflex:

 • God of War
 • GRIT
 • iRacing, the world’s premier online racing simulator
 • Midnight Ghost Hunt
 • Rainbow Six Extraction
 • Ready or Not
 • SUPER PEOPLE

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button