PCGamingTECH

NVIDIA vine la CES 2023 cu o grămadă de noutăți pentru streameri și creatorii de conținut

NVIDIA a anunțat la CES cele mai noi tehnologii dezvoltate de companie în ultima vreme. Pe lângă o întreagă suită de implementări ale celei mai noi plăci grafice, RTX 4070 Ti, din partea unor companii precum ASUS, Gigabyte și alții, noutăți interesante vin pe partea de laptopuri.

Astfel, compania a prezentat primele implementări ale plăcilor din seria RTX 40 pe dispozitive mobile. De data asta (ca niciodată), pe laptopuri este prezent inclusiv topul de gamă, RTX 4090, și nu doar pe laptopuri mari, de gaming. O implementare extrem de puternică este Razer Blade 16, care în demonstrațiile celor de la NVIDIA a fost perfect capabil să ruleze jocuri pe un simulator cu trei ecrane 4K. Pe partea de PC-uri, RTX 4070 Ti a impresionat în demonstrațiile de la standul NVIDIA printr-o eficiență semnificativ îmbunătățită față de generația anterioară de plăci de la NVIDIA, cu un consum redus la jumătate față de un 3090 în condițiile unei rate de cadre pe secundă chiar mai mare.

Dar noutățile și mai mari vin pe partea software, și voi începe cu îmbunătățirile aduse sistemului NVIDIA Broadcast. Astfel, în combinație cu cele mai noi plăci, sistemul de streaming și video conferencing de la NVIDIA implementează un feature spectaculos care simulează orientarea ochilor utilizatorului direct către cameră, chiar dacă acesta se uită în altă parte, de exemplu la ecran. Funcția procesează imaginile primite de la cameră și analizează direcția în care privește utilizatorul, prelucrând apoi imaginea pentru a simula că utilizatorul se uită spre cameră.

Sistemul funcționează foarte bine și este aproape imposibil de observat din partea interlocutorului faptul că utilizatorul nu se uită la cameră. Bine, asta poate reprezenta o adevărată binecuvântare pentru elevi și studenți, de exemplu, care pot părea foarte interesați de subiectul prezentat în videoconferința cu profesorul lor, nefiind de fapt concentrați la ecran. Sistemul funcționează la un unghi de până la 15 grade, după care se dezactivează, pentru a nu fi exagerat efectul.

O altă noutate care ni s-a părut extraordinară este NVIDIA RTX Video Super Resolution, o funcție care permite upscaling-ul oricărui tip de conținut video redat în browser, de la clipuri pe Youtube la stream-uri, la o rezoluție mai mare cu pierderi foarte mici de calitate. Practic, vorbim aici de un DLSS, dar pentru conținut video. Această funcție, disponibilă în combinație cu plăci video din seria RTX 30 și RTX 40, va aduce conținut de calitate și în zonele unde conexiunile la internet nu ar fi, în mod normal, capabile să susțină rezoluții mari.

Pentru creatorii de conținut și artiștii grafici, noutățile nu se opresc aici. NVIDIA a prezentat o serie de îmbunătățiri aduse NVIDIA Omniverse, programul de creație de medii 3D, precum și noile funcții de iluminare ce pot fi create prin intermediul NVIDIA Canvas.

Pentru modderi, noutatea este NVIDIA RTX Remix, un sistem care poate importa în întregime asset-urile (obiecte, geometrie, proprietăți ale materialelor etc.) din jocuri bazate pe DirectX 8 și 9, operațiune care practic trivializează munca modderilor și face ca realizarea de versiuni next-gen pentru titluri mai vechi să devină accesibilă pentru mai mulți pasionați de domeniu.

O ultimă noutate demnă de menționat privește GeForce NOW, care a început upgrade-ul la plăci din seria RTX 40 pentru centrele sale. Și mai interesant este că upgrade-ul va fi complet gratuit pentru abonații la serviciul RTX 3080. Acest upgrade, împreună cu aducerea sistemului NVIDIA Reflex pe GeForce NOW, a permis aducerea latențelor într-o zonă în care nu prea mai sunt diferențe între rularea unui joc pe un sistem local sau pe GeForce NOW.

NVIDIA GeForce NOW Reflex

Într-o demonstrație din cadrul evenimentului de presă, am fost invitați să jucăm pe două sisteme aparent identice un joc e-sports și să ne dăm cu părerea, pe baza latențelor sesizate, care este sistemul care rula jocul local și care este cel ce rula jocul prin intermediul GeForce NOW. Gameplay-ul a fost identic pe ambele, surpriza fiind că, la deschiderea carcasei unuia din sisteme, înăuntru să fie un… Chromebook.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button