Tech&ITPCTECH

NVIDIA Big Accelerator Memory sau modul în care placa video începe să devină mult mai importantă decât procesorul

Rolul unui procesor într-un setup de gaming a devenit din ce în ce mai puțin important în ultimii ani, iar un Ryzen 5 5600X poate ține frâu chiar și plăcilor video high-end precum RTX 3080. Chiar și în situația asta, tehnologia Big Accelerator Memory (BaM) de la NVIDIA este impresionantă, întrucât are potențialul de a elimina aproape complet procesorul din ecuație atunci când vine vorba de performanță în gaming și aplicații 3D.

Tehnologia BaM a fost dezvoltată alături o echipă de cercetători universitari și IBM și reprezintă următorul mare pas în evoluția plăcilor video. Prin intermediul acesteia, placa video poate transfera date direct către SSD-ul din PC, fără nevoia de a mai trece aceste informații prin procesor. Ori dacă vreți descrierea mai tehnică, avem un extras dintr-un document oficial:

Vrem să demonstrăm că infrastructura software BaM care rulează pe plăcile video, poate identifica și comunica accese fine la o viteză destul de mare încât să țină pasul cu SSD-uri consumer-grade, iar un sistem BaM poate susține performanță comparabilă cu cea a sistemelor mai scumpe care utilizează doar DRAM și reducerea amplificării I/O poate duce la beneficii semnificative de performanță.

NVIDIA BaM - Big Accelerator Memory

Pe Limba Română, asta se traduce prin faptul că placa video nu trebuie să se bazeze doar pe memoria GDDR6, încât are acces direct la SSD. În acest fel, procesorul care servea ca om de legătură este ocolit, ceea ce rezultă în transferuri mai rapide și performanță sporită. Mai mult de atât, noua tehnologie dezvoltată de NVIDIA nu necesită un API proprietar precum DirectStorage de la Microsoft. Transferul de date se face prin intermediul PCIe, RDMA (Remote Direct Memory Access) și un kernel Linux construit special.

Îmi place direcția pe care au ales-o cei de la NVIDIA, care pe lângă plăcile video foarte puternice oferă și o suită de soluții software foarte diversă. De la DLSS, la Resizable BAR, Reflex și acum BaM. Să nu uităm și de GeForce Experience și optimizările pe care dezvoltatorii de jocuri le fac pentru produsele din tabăra verde și vedem rețeta care va garanta succesul companiei pe termen lung, indiferent de cât de periculoasă devine competiția.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button