MORE

Nvidia ar putea folosi GDDR5X

Un nou zvon despre urmatoarea generatie de placi video circula pe internet. Unul despre memoria de tip GDDR5X, care ar putea fi implementata in noile placi video Nvidia. Nu in toate, desigur, pentru ca asta nu ar avea sens.

Conform acestui zvon, Nvidia (si poate chiar AMD) ar folosi tipul nou de memorie pentru placile video de putere mai mica, cele care nu vor fi echipate cu HBM 2. De ce? In mare parte pentru ca HBM 2 nu este inca produs in suficienta cantitate incat sa inlocuiasca la fiecare nivel cu putinta GDDR5.

Aici ar interveni GDDR5X. Daca ati observat, are un „X” in coada si ca urmare este diferit. In ce masura? Insuficienta cat sa reprezinte o schimbare care sa altereze mult procesul de fabricare al memoriei, dar cu un spor de performanta suficient incat sa faca GDDR5 inutil.

GDDR5X ofera mai multa latime de banda, permitand adresarea a 64 de biti per accesarea de memorie, in loc de 32. Teoretic, ar putea ajunge chiar la latime de banda dubla fata de GDDR5, adica 16Gbs, desi initial vor avea 10-12 Gbps.

13054221239l

Si de va intrebati cumva daca acest GDDR5X va inlocui HBM 2, raspunsul este un categoric nu. Peformanta si avantajele generale pe care le ofera orice HBM sunt cu mult peste GDDR5, cu sau fara X. Asa ca GDDR5X este un fel de final de drum pentru designul acesta, mai traditional, al memoriei si l-am putea gasi in placile video de performanta mai scazuta, la care HBM 2 nu ar putea face oricum prea multe pentru a imbunatati situatia.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button