MORE

Nvidia anunță Drive PX Pegasus, un modul pentru condusul fără șofer de nivelul 5

La conferința GTC Europe, Nvidia a anunțat primul modul de level 5 pentru mașinile autonome, intitulat „Pegasus”, o extensie a sistemului Drive PX, dar cu o performanță de 10 ori mai mare decât cea a predecesorului său, Drive PX 2.

Pentru a înțelege mai bine importanța acestei descoperiri, ar fi mai bine să explicăm mai întâi ce înseamnă „level 5”.

Mașinile care pot schimba benzile și să încetinească singure sunt considerate de level 2. Un exemplu este sistemul Autopilot conceput de Tesla. Level 3 ar permite mașinii să preia controlul în anumite circumstanțe, cum ar fi aflatul în trafic. Toate nivelurile până la 4 necesită ca șoferul să fie în continuare atent la trafic și să preia controlul în cazul în care mașina nu se poate descurca într-o situație anume.

Ford, Volvo și Waymo au spus deja că intenționează să sară peste level 3, deoarece acesta ar fi un nivel în care conducătorii auto ar pune prea multă încredere în sistemele mașinii, lucru care le-ar putea pune viețile în pericol.

Level 4 este atunci când o mașină poate efectua singură o călătorie în condiții normale de drum, dar nu se poate descurca în anumite situații, precum condusul pe drumuri noroioase. Iar level 5 este atunci când o mașină poate conduce singură la fel de bine sau mai bine decât o persoană în orice mediu destinat condusului. Și aici intervine Nvidia, care este de părere că computerul lor Pegasus destinat mașinilor autonome va putea activa level 5 pentru vehicule de tip „robotaxi”, pe care le veți putea chema așa cum vă chemați un taxi, care vă vor duce la destinație, dar fără să existe un șofer la bord.

Conform Nvidia, acest nou sistem Pegasus este la fel de mic cât este și o pancartă cu licența de taximetrie a unui autoturism, dar poate efectua 320 trilioane de operațiuni pe secundă. Compania a spus că această performanță poate fi atinsă datorită unui cumuli de factori, inclusiv Xavier – un SoC (System on a Chip) deja anunțat, care va include o placă video puternică bazată pe tehnologie de generație viitoare (generația de după Volta).

Nvidia nu a oferit încă informații noi despre următoarele tehnologii video, dar ne putem aștepta la îmbunătățiri aduse hardware-ului specializat pentru machine learning. Este de asemenea posibil ca Nvidia să-și construiască sistemul Pegasus pe tehnologia de 7 nm, lucru care ar putea explica o mare parte din saltul de 10 ori mai mare în performanță în comparație cu Drive PX2.

Compania este de părere că un astfel salt în performanță ar putea atinge nivelul 5 de autonomie pentru mașinile care se conduc singure, ceea ce presupune că o astfel de mașină nu va avea volan, pedale sau oglinzi. Din acest motiv interiorul unei astfel de mașini ar putea arăta similar unui dormitor sau unui birou, și nu cum arată mașinile tradiționale astăzi.

Robotaxiurile care vor folosi sistemul Pegasus de la Nvidia va efectua streaming de date primite de la 16 camere, senzori ultrasonici, radar, LIDAR, toate transmise pe o lățime de bandă de peste 1 TB/s. Sistemul de condus al mașinii va „învăța” să conducă din kilometrii parcurși, dar și prin simulări sau re-simulări. În caz că sunteți curioși, într-o re-simulare o mașină autonomă simulează condusul pe aceleași șosele pe care le-a parcurs deja, dar în alte condiții (pe timp de noapte, pe ploaie, în timp ce ninge, etc).

Nvidia a mai menționat că sistemul Pegasus vine cu multe sisteme de siguranță și este certificat ASIL D (cel mai înalt nivel de siguranță). Compania a mai adăugat că sistemul Pegasus va fi disponibil clienților în a doua jumătate a anului 2018.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button