ȘtiriTech&IT

NVIDIA nu mai lansează nicio RTX 4090 Ti, însă se pregătește temeinic pentru următoarea generație

Acum vreo lună am găsit pe internet niște poze cu un prototip de placă video de la NVIDIA. Zvonurile au numit-o RTX 4090 Ti, însă oamenii au fost uimiți din alte motive: placa video are grosimea de patru sloturi și PCB-ul este montat la 90 de grade din motive necunoscute mie. Și necunoscute vor rămâne aceste motive, întrucât același om care a venit cu vestea lansării este și cel care ne confirmă că NVIDIA a anulat proiectul.

Cred că motivul pentru care această lansare a fost anulată este destul de simplu: NVIDIA nu are nevoie de o RTX 4090 Ti. În momentul de față, 4090 este de departe cea mai puternică opțiune pe care o ai. AMD nu reprezintă niciun pericol, mai ales că o posibilă RX 7950 XTX nu ar fi mai mult decât un refresh al XTX-ului actual. Plus că dacă ieșea matahala asta, ar fi fost obscen de scumpă, în special dacă se adevereau și specificațiile care spuneau că va avea 48GB VRAM.

NVIDIA pare să învețe din greșeli

Dacă a fost ceva pe care majoritatea oamenilor l-au reproșat celor de la NVIDIA odată cu ultimele lansări de plăci video, a fost bus-ul foarte mic pe care îl folosesc. Este rușinos ca în 2023 să lansezi o placă cu 8GB VRAM și bus de 128 de biți la peste 200 de euro, cu sau fără RTX, și pare că tabăra verde a înțeles asta – bine, la câți critici au dat de pământ cu plăcile lor, era și culmea să nu ia aminte. Așa că următorul flagship de gaming al producătorului vine cu un bus de 512 biți.

Mai rămâne de văzut doar ce tip de memorie va folosi producătorul pentru următoarele lansări. O să rămână pe GDDR6X (23 Gbps), sau va face trecerea la următoarea generație? Memoria GDDR7 este mult mai rapidă (începând de la 32 Gbps) comparativ cu GDDR6, însă ar putea fi prea devreme ca să fie adoptată la scară largă din cauza prețului și a problemelor de implementare și compatibilitate.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button