PC

Review „mixt”: Sony NW-ZX2 HiRes Player, castile MDR-1aDAC si DAC-ul PHA -3AC

Sunetul in natura, boxele si castile functioneaza in modul analogic, bazat pe vibratii si semnal electric. Microfonul transforma vibratia aerului in semnal electric, si, dupa mai multe transformari in lantul audio, semnalul electric face sa vibreze difuzorul, care la randul lui face aerul sa vibreze, iar vibratia aerului noi o percepem ca sunet. Electronicele functioneaza digital, cu bit-i, iar DAC-ul converteste bit-ii digitali, 0 si 1, in semnal electric analogic, asta dupa ce, in prealabil, studioul de inregistrari a convertit semnalul analogic, venit din microfoane, in semnal digital, care apoi e scris pe CD, mp3, flac, etc. Astfel, orice aparat elecronic, are incorporat un DAC, care transforma bit-ii in semnal analogic. Castile, ca si boxele, lucreaza in modul analogic, si folosesc semnalul analogic, primit din dac-ul incorporat in CD player, media player, smartphone, computer, televizor, etc. Unele dacuri sunt mai slabe, altele mai performante, iar cele din laptopuri si media playere, sunt in general, destul de slabe, asa ca Sony vine cu propriul dac, mai performant, inclus in castile MDR-1aDAC, sau propune un dac separat, combinat cu un amplificator de casti, PHA-3AC, ambele imbunatatind considerabil calitatea sunetului.

Haideti sa incepem aceasta recenzie cu castile Sony MDR-1aDAC. Pentru a beneficia de sunetul de calitate al dac-ului incorporat in casti, e necesara depunerea unui mic efort pentru a conecta castile la diverse playere. Exista fir separat pentru ipod sau smartphone sau pc, pentru a transfera semnalul digital in dacul castilor. Se poate folosi si clasicul fir cu jack de casti, cu care se pot conecta castile la orice aparat, dar acesta transmite semnalul gata convertit, in analogic, de catre playere, si nu mai foloseste dacul din casti.

Sunetul castilor se incadreaza in parametrii generali a castilor MDR de  la sony – un sunet cald si placut fara inalte agresive, un sunet ce poate fi ascultat mult timp, fara sa te oboseasca.

Desi ar putea fi vazute de unii ca puncte negative, o exagerare a basului care afecteaza un pic mediile, inaltele putin retinute, claritatea si separatia deosebita a sunetelor, aduse de dacul incorporat, se armonizeaza intr-un sunet placut, aducand o caldura specifica sunetului analogic.

Conectate insa direct la un laptop, fara a mai beneficia de dacul incorporat, castile aduc un bas putin exagerat, atat cat sa afecteze vocile, si nici nu coboara suficient in frecventa, cat sa fie un bas potrivit de exemplu pentru hip-hop. Basul acesta, combinat si cu inaltele retinute, aduce un sunet putin inghesuit. Prin comparatie, o pereche de casti mai ieftine, cum ar fi Sennheiser HD 438, care au fost cam 250ron, in acest setup direct au un sunet mai aerisit, dar mai firav pe bas, si cu inalte un pic mai agresive. Dar atunci cand folosesti dac-ul din castile Sony, balanta se inclina clar in favoarea acestora.

Si ajungem la cireasa de de tortul acestui review, playerul HiRes, Sony NW-ZX2. Sunetul se schimba mult, in bine, cand conectezi castile Sony la playerul NW-ZX2. Sunetul se aeriseste, apare o mai buna separatie intre instrumente, apar mai multe inalte, foarte placute, deloc stridente sau agresive. Este evidenta o buna potrivire intre playerul sony si castile sony.

Castile acestea se conecteaza la o iesire separata decat cea la care conectezi alte casti obisnuite. Cand asculti alte casti, le asculti prin dacul playerului. Am conectat o alta perche de casti mai scumpe de la Senheisser, , la iesire de casti a playerului (deci iesire analogica, ce foloseste dacul playerului) si am obtinut un sunet destul de bun, mult mai bun decat cel provenit din laptop. Mediile si vocile sunt un pic retinute si date in spate, iar inaltele prezente, dar nu extrem de rafinate. Per total e un sunet bun desi exagerat de rafinat. Playerul ofera posibilitatea de a downloada direct muzica in el si suporta Hi Res si DSD, ceea ce iti aduce masterizari foarte bune. Destul de ciudata mi se pare optiunea ‘’clear audio +’’, care ar trimite sunetul direct in casti fara sa-l mai proceseze, fara sa adauge vreun fel de egalizare, lucru bun, caci cea mai directa cale de a transmite sunetul este teoretic si cea mai buna. Cu toate astea, mi se pare ca in momentul in care dezactivezi ClearAudio, se pierde tot basul, scena se micsoreaza, iar sunetele nu mai sunt aerisite. Daca il activez la loc, reapare basul, se mareste scena si per total sunetul este mai bun. In ceea ce priveste partea de functionalitate, au fost cateva mici chestii enervante precum screensaverul care porneste singur, dar pun aceste mici buguri pe seama faptului ca am avut o varianta de test si nu una comerciala.

Si ultimul, dar nu cel din urma, dacul cu amplificator de casti Sony PHA -3AC. Nu este un dac portabil asa cum ar putea parea, este prea mare ca sa-l bagi in buzunar in drum spre munca. Scopul lui este sa-ti imbunatateasca sunetul provenit dintr-un laptop, telefon sau player, acasa sau la birou, si mai greu pe strada. Imbunatatirea este considerabila, creand un sunet rafinat, placut, fara. Basul este foarte precis si adanc, are greutate. Exista un echilibru tonal intre bas, medii si inalte, sunetul are claritate si separatie buna intre instrumente, iar inaltele sunt prezente fara a fi deranjante. Un dac destinat pasionatilor, celor care asculta muzica pentru placerea de a asculta muzica, si nu doar ca fundal sonor. Optiunea DSEE HS, aduce mai multe inalte, si poate fi folosita sau nu, in functie de preferintele personale, si nu pare sa afecteze negativ calitatea sunetului. Ea are ca scop readucerea la viata a mp3-urilor foarte comprimate, iar pe fisierele de o calitate buna, ar putea fi folosita ca un soi de egalizator.

Per ansamblu DAC-ul este foarte bun. Am comparat in casti sunetul provenit dintr-o placa de sunet Asus Xonar STX, iar dacul de la sony suna cel putin la fel de bine. Am mai comparat cu un alt dac Matrix Mini Pro, care avea si iesire si amplificator de casti, si desi sunetul in casti era mai precis, claritatea si separarea exagerata a instrumentelor devenea deranjanta si nemuzicala. Prefer dacul Sony. In concluzie dacul Sony este unul foarte bun, dar nici pretul nu este mic.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button