MORE

Nu vă merge webcam-ul? Dați vina pe Windows 10 Anniversary Edition

Microsoft a exemplificat din nou de ce este bine să aibă un departament dedicat de testare în locul unui Insider Program, deoarece se pare că Anniversary Edition provoacă multe bătăi de cap celor care vor să folosească o cameră web banală.

Ediția aniversară aduce îmbunătățire care nu a fost prea bine documentată până acum, motiv pentru care habar nu aveam de ea. Se numește Windows Camera Frame Server Service. Această componentă a sistemului de operare se ocupă cu preluarea datelor de la camera video conectată la PC, iar apoi trimite mai departe fluxul către orice altă aplicație are nevoie de acces la cameră. Asta pune capăt utilizării exclusive a unei camere video, permițând mai multor aplicații să folosească aceeași cameră, simultan. Așa ceva nu era posibil în trecut. Sigur… mai există și teama că acum se pot folosi de cameră aplicații de care nu știi și că Microsoft ar putea să facă poze din când în când pentru diverse motive, dar care sunt șansele ca asta să se întâmple iarăși?

Pe cât de bună ar fi ideea de-a permite mai multor aplicații să acceseze simultan camera, implementarea făcută de Microsoft are o problemă foarte mare, nu suportă un flux de date comprimat. WCFSS suportă doar formatul necomprimat YUV, deoarece acesta nu trebuie decodat de aplicațiile către care este trimis. Un flux comprimat ar trebui să fie prelucrat de fiecare aplicație în parte, ceea ce ar provoca probleme de performanță. Sigur, ar fi putut să se ocupe serviciul cu pricina de asta, dar atunci nu am fi în situația actuală.

Problema apare la camerele web care sunt făcute să funcționeze pe USB 2.0. Acest standard este foarte popular, majoritatea camerelor web de pe piață folosindu-se de el. Din păcate, USB 2.0 nu are suficientă lățime de bandă pentru a oferi video necomprimat în HD sau Full HD la un număr mare de cadre pe secundă. Așa că dacă o cameră spune că poate înregistra în 1080p la 30 de cadre pe secundă, pe USB 2.0, o face folosind codare H.264 say MJPEG. Ambele standarde de comprimare nu sunt suportate de WCFFS, așa că aceste camere în efect nu vor funcționa pe Windows 10 Anniversary Edition.

Și nu vorbim aici de orice praștie de cameră, ci de unele Logitech, ca modelul C920, care costă 100 de dolari.

Pentru a le reactiva, va trebui să intrați în RegEdit și să schimbați o valoare de tipul DWORD, numită EnableFrameServerMode, la 1 la 0.

Această poate fi găsită pentru varianta de 32 de biți a Windows în:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Media Foundation\Platform

Și pentru varianta de 64 de biți poate fi găsită aici:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows Media Foundation\Platform

Microsoft promite că va adăuga suport pentru aceste metode de compresie, începând cu MJPEG, iar apoi cu H.264. Camerele cu suport pentru USB 3.0 nu sunt afectate, deoarece nu necesită compresie pentru a transmite fluxul de date.

[Ars Technica]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

11 comentarii

    1. nu am mentionat P4, tu ai tras o asemenea concluzie, ma mir ca nu ai mentionat P3 sau Athlon 64
      componentele mentionate de mine sunt inca in productie, se regasesc in anumite configuratii vandute

  1. Pe un Toshiba L855-12R functioneaza perfect webcam-ul, insa, au sters driver-ul ptr bluetooth 🙁 Microsoft Europe face usor usor utilizatorii sa migreze catre Mac sau Linux…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button