TECHRSS PaginaDeMediaTelefoane

Nu stii numele unui cantec? Tu il fredonezi si Google ti-l gaseste

Ideea nu este chiar noua. Internetul a tot jonglat cu aplicatii si site-uri care, vezi Doamne, ajuta utilizatorii ce sufera de lapsus sa isi gaseasca melodiile preferate. Le-am incercat si eu, insa fara succes. Asa ca, vrand-nevrand, tot la Shazam si la cautari traditionale ne intoarcem.

Google salveaza situatia si introduce o mica functie care va permite sa va exersati talentul de soprana sau tenor. In widget-ul pentru search bar, apasati pe icon-ul microfonului si rostiti „what’s that song”. Google va recunoaste comanda si va semnala prin „listening for music”. Acela este momentul in care fredonati cantecul vreme de aproximativ 10-15 secunde, dupa care assistant-ul va reveni cu rezultatele.

Daca rezultatul este suficient de precis, Google va indica atat versurile, cat si informatii despre cantec. De asemena, puteti sa si fluierati melodia sau sa o cantati efectiv. Cu ajutorul datelor memorate prin „machine learning”, algoritmul functiei va converti sunetele intr-o secventa de numere care echivaleaza actualele note muzicale ale piesei. Aceasta secventa va fi apoi comparata cu melodiile existente si va reda cel mai apropiat rezultat.

Compania precizeaza ca functia va fi optimizata de asa natura incat sa ignore instrumentele muzicale sau calitatea vocii, pentru a fi mult mai accesibila. De aceea, nu trebuie sa ai o voce de aur pentru a gasi numele piesei care nu te lasa sa dormi. Este suficient doar sa indici ritmul, si Google se ocupa de restul.

Google

Bineinteles, am rulat cateva teste. Cele mai cunoscute melodii actuale, piese ale anilor ’80 si ’90 si cateva exemple din preferintele mele. Rezultatele au venit rapid si cu o acuratete impresionanta. Nu stiu cat de bine s-ar descurca motorasul in ceea ce priveste sonoritatile mai obscure, dar pentru majoritatea industriei muzicale isi face bine treaba.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button