CommunityMORE

Nu mai pot cu tâmpeniile gen „Lifestyle prin Tehnologie”!

Nu exista zi de la bunul Dumnezeu sa nu aud o tampenie gen „Tehnologia ne schimba vietile” sau „Lifestyle si tehnologie” sau „Wellbeing/ness/etc si tehnologie” si lista este luuuunga. Ca orice concept rumegat non-stop, isi pierde orice sens si tractiune. Orice rahat (la propriu sau la figurat) trebuie monitorizat, inregistrat, postat, publicat, promovat, aplaudat, aclamat, adulat si pus in relatie cu tehnologia. Cumva, nu conteaza cum, direct sau indirect, musai in relatie cu tehnologia si virtutile sale „transformative”.

Clisee suprasaturate de „marketing smart” abunda pe toate bannerele, in toate campaniile, pe toate buzele setate deja sa toarne aceleasi absurditati legate de „inputul tehnologiei in vietile noastre” (evident, mici si banale in absenta tehnologiei), despre „tehnologie ca factor care a sters delimitarile dintre viata personala si cea profesionala” (asta din urma este noua Mecca a tembelismului), despre „diferenta” pe care o face tehnologia… cu privire la orice si oricine!

Si toate aceste prostii spuse pe nerasuflate sunt considerate „creative”. Cu cat sunt mai „in trend”, cu atat sunt mai creative! WTF?! Nimeni nu se oboseste nici macar o secunda sa se dea un pas inapoi si sa se auda ce spune! Hipstereala aroganta, incapabila de a intelege ca asta este cel mai sigur mod de a dezgusta si indeparta consumatorii, prin excesul de clisee, prin repetitivitatea agasanta a mesajului, prin superficialitate. Melitez despre virtutile tehnologiei (pe care altminteri n-o „patrund”) doar pentru ca eu si cativa prieteni avem conturi de Instagram, niste telefoane scumpe care ne numara pasii si job-uri de „comunicatori”!

Sigur ca impactul tehnologiei este urias! Stim, simtim asta in fiecare zi! Dar ceea ce faceti voi este doar o baie de clisee. Oare inginerii care inventeaza, dezvolta si implementeaza aceste tehnologii, nu se simt insultati de lipsa voastra de… inventivitate? Mai schimbati foaia, ca ne duceti in extrema ailalta!

O spunem de ani de zile, in emisiune, pe site, pe facebook (toate aceste medii mentionate aici fiind… tehnologie): daca tehnologia devine scop in sine, nu mai face doua parale! Daca transformati tehnologia intr-un tel al hedonismului, al masturbarii autosuficiente a unor ego-uri mici, ea isi va fi ratat sensul de a fi cu adevarat o unealta a transformarii lumii.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Back to top button