Noul tău laptop ar putea veni cu un cryptominer integrat

Momentul în care îți cumperi un laptop nou și-l scoți din cutie este de neuitat pentru mulți: mirosul de plastic nou, senzația plăcută atunci când desfaci stickerele de pe el și aspectul impecabil. După care îl pornești și vezi că are instalat și Windows, dar și un antivirus. Dar cum ar fi să găsești pre-instalat și un cryptominer? Ei bine, cam asta vrea să facă Norton care include în softul său și o funcție de minat Ethereum.
Compania susține că în acest fel îți poți pune noul laptop la treabă fără să îți bați capul cu research despre cum se face un setup de minat, fără să instalezi tot felul de softuri de pe site-uri dubioase și fără să mai treci prin tot procesul anevoios de învățare. Iar portofelul tău de crypto va fi stocat direct în cloud-ul Norton și va fi protejat de antivirusul produs de aceștia.
Niciun laptop nu merită asta
Acum că v-am spus știrea, hai să îmi dau și cu părerea pentru că toată chestia asta mi se pare cam prea bună că să fie adevărată, iar mai departe știți vorba. Nu zic neapărat că cei de la Norton nu or fi băieți ok în care poți avea încredere, dar mă gândesc că în primul rând, odată ce este integrat în suită lor software, acest miner nu îți va genera doar ție profit. Iar asta mă duce la al doilea punct de vedere.
Îți cumperi un laptop nou în ideea în care dai ceva bani pe el și se presupune că este o investiție de viitor. În momentul în care îl bagi la minat, acesta va fi „chinuit” mult mai brusc și pentru o perioadă mai lungă decât ai reuși cu orice joc sau aplicație, astfel îi vei scurta durata de viață considerabil; iar treaba asta cam sfidează scopul achiziției.
Și cea de-a treia chestiune este mai mult morală, dar minatul de crypto dăunează mediului înconjurător consumând cantități mari de energie electrică, astfel nu ajuți la problema generală ci devii parte din ea. Și nici nu vreau să știu cât de fericită va fi bateria laptopului ăluia când o s-o încarci în permanență. Și la finalul zilei, cine vrea să mineze (fie și pe laptop), o va face folosind metodele clasice care s-au dovedit eficiente până acum, nu cine știe ce dubioșenie de la Norton.