MORE

Noul sistem de operare Microsoft se numeste… Windows 10!!!

Noul sistem de operare Microsoft este intitulat Windows 10. Compania vede numarul ales ca pe un indicator al directiei pe care sistemul de operare il va urma.

Microsoft vede sistemul de operare ca pe “cea mai cuprinzatoare platforma de pana acum”, continand un numar mare de “produse” aranjate sub umbrela Windows 10, formand o “experienta adaptata”. Astfel, noul sistem de operare va oferi de toate, de la “Internet of Things” pana operarea pe servere profesionale, profitand astfel de interfata responsiva. Joe Belfiore a prezentat pe scena o versiune Beta a sistemului de operare, care seamana izbitor de mult cu ce am vazut in leak-urile de pana acum. Belfiore a precizat ca Microsoft isi doreste sa combine feelingul familiar al lui Windows 7 cu functionalitatea lui Windows 8.

Windows 10Noua versiune va parea familiara utilizatorilor ultimelor versiuni ale sistemului de operare, dar chiar si asa, cei obisnuiti cu “Modern UI-ul” din Windows 8 vor observa ca acesta nu mai este la fel de evident ca pana acum. Spre deosebire de precedenta versiune a sistemului de operare, acele “Live Tiles” vor fi afisate in partea dreapta a Meniului de Start, meniu care aduce cu cel din Windows 7, cu aplicatiile recente, si o casuta de cautare fixate in partea stanga a meniului. Cei de la Microsoft au mentionat ca pe langa faptul ca iconitele din dreapta meniului pot fi redimensionate, meniul poate sa se extinda dincolo de marginea monitorului, permitandu-ti sa faci scroll printre iconite.Windows 10

Sistemul de operare vine si cu un design nou pentru Taskbar si un nou “Task View”, care iti arata toate aplicatiile care ruleaza pe fiecare desktop virtual. Desktop-ul care iti este afisat pe ecran este cel principal, dar mai jos gasesti cateva iconite care iti permit sa schimbi desktop-ul, dar si sa adaugi unul nou. Sistemul de operare iti permite si sa ai 4 aplicatii care ruleaza si sunt vizibile in acelasi timp, acestea putand fi afisate de 4 patrate impartite in mod egal pe monitor. Nici “comand promt-ul” nu a ramas neschimbat, acesta permitand acum folosirea de scurtaturi prin intermediul tastaturii, dar permite si copierea si lipirea de text. Chiar daca nu pare ceva extraordinar,aparent un numar mare de utilizatori cer aceasta optiune de ceva timp.Windows 10

Pana acum, aplicatiile care ruleaza in mod nativ pe noul sistem de opeare, precum Mail si Calendar prezinta un design responsiv. De exemplu aplicatia de mail se poate exitinde de la un singur “panou” pana la trei, in functie de cat de mare este fereastra de pe ecran. Aplicatia de Calendar poate afisa o singura zi, daca fereastra este redusa la dimensiunile unui patrat mai mic, sau o intreaga saptamana daca fereastra este destul de mare. Acestea sunt doar cateva „demonstratii” ale noului design, dezolvatorii avand probabil mana libera sa se foloseasca de acesta.

Deja cunoscuta “Charms Bar” a fost si ea prezenta, dar e posibil ca design-ul acesteia sa se modifice in versiunea finala.Cei de la Microsoft au mentionat ca UI-ul nu este in finisat, si ca este posibil sa sufere modificari pana in momentul lansarii. Cei de la Microsoft au evitat sa ofere prea multe detalii referitoare la interfata Touch a noului sistem de operare, mentionand totusi ca Win10 se va schimba in mod dinamic in functie de modul in care il folosti, fiind astfel posibil ca interfata sa arate diferit in cazul in care folosesti cu un mouse si o tastatura sau de un dispozitiv cu ecran tactil. Pai si Modern UI-ul din Win8? Ei bine, cei de la Microsoft nu au acordat prea multe atentie acestuia, dar au mentionat ca va fi afisat pe tot ecranul in locul Start Menu-ului daca folosesti OS-ul in modul Touch.

Echipa a prezentat doar cateva parti din noul sistem de operare, dar ne asteptam la mai multe detalii pe parcursul anului viitor, Microsoft planuind sa lanseze sistemul spre sfarsitul lui 2015. De exemplu, primavara viitoare va avea loc “Build Conference” la care cred ca vom primi mai multe detalii. Mai trebuie mentionat si ca Microsoft va lansa un “insider program” care le va oferi celor care cunosc sistemul de operare ceva mai bine, sansa sa se joace cu noul OS. Belfiore a insistat pe faptul ca sistemul de operare se va adresa atat utilizatorilor mai noi, dar si celor experimentati. Acestea fiind spuse, e clar ca Microsoft isi doreste sa se distanteze de Win8, acest lucru fiind evidentiat de faptul ca au sarit peste numarul 9. Poate ca Microsoft crede ca numarul noua e un numar “condamnat”?

Windows 10

In ceea ce priveste Windows Phone, planurile celor de la Microsoft sunt incerte, singurul lucru mentionat fiind ca acest nou sistem este “un pas inainte firesc in evolutia telefoanelor”. Belfiore a mentionat ca isi doresc sa uneasca toate platformele Windows, de la telefoane si table si pana la device-uri mai mari. Este de asemea interesant de urmarit daca Microsoft va redenumi sistemul de operare pentru telefoane.

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. 10 nu are relevanta din punct de vedere al build ului.. este doar un nume, la fel cum au fost XP sau Vista.. tehnic vorbind este Windows 6.4.. e posibil ca microsoft sa fii invatat din experienta windows 8 si sa realizeze intr-adevar visul unui sistem de operare ce ruleaza peste tot.. ar fi genial ca programator sa scrii o singura data programul iar el sa ruleze oriunde (de la ceas pana la televizor).. ubuntu parca voia sa realizeze ceva in genul asta cu un smartphone pt care facusera un kickstarter, smartphone ce conectat la un monitor afisa interfata de mouse si tastatura..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button