ReviewsRSS PaginaDeMediaTECHTelefoane

Noul Samsung Galaxy A80 are camera rotativa iar noi incepem sa dam note la telefoane!

Telefoanele fara notch si cu cititorul de amprenta sub ecran au devenit realitate de mai demult, aceastea fiind lansate pentru inceput de catre chinezi, si multa lume se intreba cand vor lansa si producatorii mari precum Smasung, Apple sau Huawei telefoane cu acest gen de design. Ei bine, Samsung au ascultat ce a cerut publicului si a lansat Galaxy A80, un telefon fara notch, cu margini subtiri, cititor de amprenta sub ecran si un asamblu de camera care se roteste. Toate acestea la un pret de 3000LEI, insa din pacate la acest buget gasim muuuuulte telefoane interesante precum Oppo Find X, Oppo Reno sau Xiaomi Mi Mix 3 la un pret mai scazut. Insa cand vorbim despre volume de vanzari clar sunt mai putini cei care au incredere in aceste branduri, majoritataea preferand Samsung. Si nu va apucati de contrazis pentru ca cifrele de vanzari confirma zdrobitor acest lucru.  Oricum, in premiera, odata cu acest video vom incepe sa notam telefoanele dupa un set de 10 criterii, fiecare dintre aceste criterii avand maxim 10 puncte ce pot fi acordate, iar la final vom vedea cat de aproape va fi un telefon sau altul de numar magic de 100 de puncte! Iar aceste criterii vor fI: Design si aspect, Calitatea constructiei, Ecran, Dotari Hardware si Performante, Camera, Sunet, Baterie si autonomie, Interfata si sistem de operare, Inovatie si wow factor, Raport Pret-Calitate.

Va vom spune asadar in acest articol cat de bun este noul Galaxy A80, cum se descurca aceasta camera interesanta implementata de Samsung si pana la urma daca acest telefon isi merita sau nu pretul destul de ridicat pe care il propune!

Galaxy A80 are un ecran numit Infinity si atat, adica varianta fara gaura a lui Infinity O sau U. Asadar avem un screen to body ratio de 85.8%, in mod interesat acesta este sub 90%, chiar daca nu avem acele perforatii enervante in ecran. Telefonul are totusi o mica barbie si margini negre ceva mai late, dar acestea nu sunt tocmai deranjante. Ecranul este enorm si are o diagonala de 6.7 inch cu un panou SuperAMOLED la rezolutie FullHD+. Are contrast bun si luminozitate mare, de asemena scrisul arata super bine, chiar daca nu avem rezolutie mai mare gen 4K, aceasta din urma rezolutie ni se pare oricum  absurda pe o diagonala de telefon. Insa nu ecranul face special acest telefon, ci atentia se indreapta aproape in totalitate catre camera rotativa.

Modulul rotativ este evident mecanic, aspect care ne da de gandit cu privire la cat de rezistenta va fi acesta camera in timp, insa pe langa ca este rotativa aceasta mai are si un sistem care practic ridica partea superioara care contine modulul. Samsung ne promite ca acest ansamblu este fiabil si rezistent la socuri. Noi l-am fortat serios, ceea ce totusi nu va sfatuim sa faceti cu telefonul propriu, iar A80-ul inca functioneaza cum trebuie. In cazul in care scapati telefonul din mana si aveti camera pornita, aceasta se va retrage automat. Retragerea este interesanta, deoarece se realizeaza in doua etape. In prima etapa camera se retrage partial, si dupa ce luati telefonul in mana, mecanismul se retrage complet.

Samsung Galaxy A80 Studio Light Wide
Samsung Galaxy A80 Studio Light Ultra Wide

Subasamblul de camere este format din trei senzori. Doi senzori normali, adica unul wide si unul ultra wide, plus un senzor time of flight, care ajuta la efectul de bokeh. Acest sistem rotativ ne ofera un avantaj in ceea ce priveste calitatea pozelor selfie, deoarece avem parte de sensorii foto principali, care au fost mereu superiori celor frontali. Senzorul time of flight ofera posibilitatea de a face si clipuri video cu acel efect de bokeh.  Camera principala are un senzor de 48MP cu f/2.0 de provenienta Sony, mai exact modelul IMX586, care se regaseste pe multe telefoane in acest moment. Telefonul realizeaza poza finala la o rezolutie de 12MP, acesta transformand senzorul de 48MP in unul de 12MP, unind practic cate 4 pixeli, si formand astfel un pixel mare. Astfel avem detalii crescute si performante mai bune in conditii de lumina scazuta. Puteti realiza si poze la 48MP, dar se vede clar din calitatea pozelor ca nu este conceput sa fie folosit in acest mod. Pozele si clipurile arata bine, avem contrast bun, modul HDR isi face treaba cum trebuie si in plus avem un mod de scena automat, care se foloseste de AI-ul Bixby pentru a optimiza poza.

Samsung Galaxy A80 Low Light Ultra Wide
Samsung Galaxy A80 Low Light Wide

Pentru procesare avem un Snapdragon 730, in mod surprinzator am putea spune, deoarece eram obsunuiti sa vedem pe telefoanele Samsung chipset-uri de productie proprie, adica Exynos si doar pentru anumite regiuni vedeam si varianta cu Snapdragon. Insa Galaxy A80 vine doar cu Snapdragon 730. Alaturi avem 8GB RAM si 128GB pentru stocare, asadar suficienta storcare si memorie RAM, insa trebuie mentionat faptul ca nu avem slot microSD. Am testat telefonul in Antutu unde am obtinut un scor de 205953 puncte, iar in Geekbench 4 am avut un scor de 6866 puncte pentru multicore si de 2487 puncte pentru single core. Evident scorurile nu se compara cu cele obtinut de un Snapdragon 845 sau 855, insa procesorul se descurca excelent in orice aplicatie sau joc.

Am incercat si un PUBG, si Asphalt Xxtreme, deoarece Asphalt 9 nu este momentan compatibil cu acest telefon. In PUBG am mers cu setarile pe High si rezolutia texturilor pe HD. Acesta nu a sacadat deloc in timp ce ma jucam, insa imaginea desi este imersiva, faptul ca avem parte de margini rotunjite, acestea taie practic din imaginea redata. Am putea spune ca vinovat este jocul, pentru ca nu are optimizari pentru un ecran cu margini rotunjite.

Bateria este de 3700mAh, o capacitate rezonabila si echilibrata pentru consumul acestui dispozitiv. Pentru incarcare avem la dispozitie un incarcator cu mufa Type C, care livreaza pana la 25W. Asadar incarcare este rapida, sau Super Fast Charge, dupa cum este inscriptionat pe incarcator. Nu este cel mai rapid de pe piata, insa isi face treaba foarte bine. In pachet avem o pereche de casti cu mufa USB Type C, deoarece telefonul nu are mufa jack, si din pacate nici nu avem inclus un adaptor de la Type C la jack inclus in pachet.

Din pacate telefonul nu are sunet stereo, acesta avand la dispozitie doar un difuzor mono instalat in partea inferioara. Acesta se aude tare, insa nu se compara cu un sunet stereo cand discutam despre imersiune, in plus acesta poate fi acoperit foarte usor cu mana, cand tineti telefonul. Fata telefonului este protejata de o sticla Gorilla Glass 3 iar pe spate avem Gorilla Glass 6, iar in mod surprinzator acesta desi este glossy, nu retine atat de multe amprente precum ma asteptam.

Si acum, dupa ce am facut un soi de scurta analiza a telefonului si v-am prezentat punctele sale mai mult sau mai putin bune, haideti sa recapitulam si sa vedem cate puncte scoate pe grila noastra de punctaj:

Design si aspect – 6 – Adica binisor peste medie, dar telefonul este mare si gros, chiar butucanos am putea spune.

Calitatea constructiei – 7 – Ca toate telefoanele Samsung ce trec de o anumita limita de pret, A80 este solid si frumos construit, destul de rezistent, iar pentru  a adresa eventualele socuri asupra camerei rotative, compania s-a straduit sa ofere un mecanism de protectie, acea retractare partiala a modulului. Pe de alta parte insa telefonul nu are standard IP, nefiind rezistent la apa si praf tocmai din cauza respectivului mecanism de camera.

Ecran – 7 – Ecranul este frumos, luminos si… SuperAmoled. Primeste felicitarile noastre pentru treaba asta si pentru faptul ca este mare. Dar marginile negre ale ecranului puteau sa lipseasca, acel screen to body ratio putea fi mai mare iar rezolutia, desi clar nu ne dorim 4K pe telefoane putea fi si ea sa zicem… QHD? Dar are cititorul de amprente sub el, ceea ce este foarte fain.

Dotari Hardware si Performante – 6 – Cei 8GB de RAM sunt un punct forte al acestui telefon, dar procesorul si performantele lui il plaseaza in zona de mijloc, iar stocarea de 128GB, desi este suficienta, nu-I poate aduce prea multe puncte in plus, aceasta cantitate fiind deja obisnuita pe piata.

Camera si calitate foto – 6 – Camera de 48MP cu senzor Sony, aditia unui ultawide din pacate slabut, senzorul time of flight, dar cel mai important faptul ca poti folosi pentru selfie modulul principal de camere al telefonului sunt tot atatea puncte forte ale acestui telefon. De ce nu primeste o nota mai mare? Pur si simplu pentru ca exista pe piata telefoane cu camere mult mai bune. Iar pozele nu ne-au dat pe spate

Sunet – 4 – Aici A80 clar are de suferit. Un singur difuzor pe un telefon atat de mare este o problema. Nici faptul ca este pozitionat asa incat sa-l poti acoperi usor cand tii telefonul in mana nu ajuta. Compenseaza doar prin faptul ca se aude destul de tare.

Baterie, incarcare si autonomie – 7 – Bateria este mare, dar nu suficient de mare pentru un ecran masiv de 6.7inch. Sigur, compenseaza prin faptul ca procesorul nu este foarte infometat de energie, dar se adauga la consumatori mecanismul de camera. Desi incarcarea este foarte rapida, nu este cea mai rapida din piata. Si nu are nici wireless charging.

Software: Interfata, sistem de operare si AI – 8 – Noua interfata One UI este misto fara niciun “dar” si este un mare pas inainte fata de UI-rile Samsung si bloatware-ul din trecut. Sistemul de operare este Android 9, iar senzorul de amprenta este superb integrat in ecran. Dar Bixby si partea de AI nu ma convinge inca.

Inovatie si wow factor – 8 – Ne place maxim faptul ca telefoanele migreaza de la conceptul clasic deja banalizat, catre chestii mai creative. Faptul ca Samsung aduce o camera de genul asta este un mare plus, iar telefonul clar atrage atentia. Nu-I dam mai mult doar pentru ca s-au miscat altii mai inainte cu astfel de inovatii.

Raport Pret Calitate – 6 – A80 costa destul de mult pentru un telefon de mijloc asa cum il pozitioneaza Samsung, dar si dotarile hardware. Platesti multi bani probabil pentru camera rotativa si… cam atat. Dar cu siguranta pretul va mai scadea in timp facandu-l mai atractiv.

Cat e scorul? Asadar A80 a obtinut un total de 65 de puncte. Trebuie insa sa precizam cateva aspecte: am fost zgarciti cu notele, pentru ca nu vrem sa ajungem in situatia de a trebui sa sarim peste 100, adica la 100 de puncte este telefonul perfect, ceea ce… nu exista! Am incercat sa fim cat mai obiectivi cu putinta si asa ne propunem sa ramanem. Pentru un telefon din aceasta zona de performata 65 de puncte este si va fi mereu un scor mai mult decat bun. Tot ceea ce putem face noi este sa le testam si sa le notam in consecinta cat mai obiectiv, pentru ca decizia pana la urma va apartine voua. In timp vom vedea cum se vor aseza in interiorul acestor criterii si acestui punctaj diverse categorii de telefoane, dar daca flagshipurile se vor incadra in niste scoruri intre 70 si 100 de puncte, atunci scorul lui A80 ar trebui considerat unul foarte, foarte bun. Timpul le va lamuri pe toate!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button