Telefoane

Noul Apple iPad Pro 9.7 in review – reuseste Apple sa ofere o inlocuire pentru laptop-uri?

Iata-ne in 2016, iar Apple ofera o noua tableta iPad Pro, de 9.7″ (a nu se confunda cu sora mai mare de 12.9″).

Primul lucru care la care ne duce mintea noul iPad Pro este un interviu din cadrul evenimentului de lansare al iOS, cu raposatul Steve Jobs.

Intrebare: Cum inchizi aplicatiile in multitasking?

Raspuns (Scott Forstall): Nu e nevoie sa o faci. Utilizatorul doar foloseste aplicatia si nu trebuie sa se ingrijoreze vreodata in legatura cu asta.

Raspuns (Steve Jobs): Dupa cum am spus despre iPad, daca vezi un stylus, au facut-o lata. In multitasking, daca vezi o aplicatie de gestiune a sarcinilor… au facut-o lata. Utilizatorii nu ar trebui sa aiba nevoie sa se gandeasca la asta.

In privinta convergentei dintre tablete si laptop-uri, Tim Cook a avut la randul sau o atitudine nu prea optimista.

Nu ne ducem la acea petrecere, dar altii ar putea, dintr-un punct de vedere defensiv. Se poate forta convergenta a orice, dar este vorba de compromisuri. Unele din aceste comrpomisuri te lasa cu ceva ce nu bucura pe nimeni. Viziunea noastra este ca piata de tablete e enorma – am spus asta din prima zi [..]

Este asadar cu atat mai ironic ca iPad Pro ofera ca accesoriu o… tastatura „desteapta”, pentru numai 149$ (sau aproximativ 770 de RON in Romania). Si un… „creion” de 99$.

La vremea lansarii primului iPad in 2010, marile publicatii foloseau deseori slogane precum Ucigasul de laptop-uri. Sase ani si multe produse mai tarziu, vedem aceleasi slogane.

Nu spunem aceste lucruri ca sa cautam nod in papura la produs – in definitiv, marketingul nu are scopul de a fi onest si educativ, ci doar sa promoveze.

Iar afirmatiile unor asemenea personaje din industrie, fie ei de la Apple sau alte firme, sunt tot marketing. Dar ne amuza.

Acestea fiind zise, haide sa ne uitam la acest mic iPad Pro al anului 2016 asa cum se cuvine… ca un produs destinat unei piete largi, cu multi fani si inca si mai multi care nu sunt.

Ce ofera iPad Pro-ul mai mic si cui se adreseaza?

Apple au dezvaluit aceasta tableta la evenimentul de presa din luna Martie, dar faptul ca ar fi inclus in linia Pro a fost o surpriza. Daca in mod vizual si logic ne-am fi asteptat sa fie denumit iPad Air 3, Apple au ales sa o promoveze ca fiind o versiune mai mica a tabletei de 12.9″, incercand sa o pozitioneze ca un dispozitiv orientat catre piata profesionala, capabil sa inlocuiasca un laptop si destinat utilizarii de catre designeri si graficieni aflati pe fuga.

Intrebarea este daca si reuseste – avand in vedere si faptul ca accesoriile care ar face aceasta functie mai usoara sunt optionale, costisitoare si trebuiesc achizitionate separat.

Vom raspunde la aceasta intrebare mai tarziu. Pe moment, ne uitam la design.

Din punct de vedere al constructiei, iPad Pro 9.7 este foarte similar lui iPad Air 2. Are aceeasi greutate, aceleasi masuri si design general.

In schimb, are patru difuzoare, doua sus si doua jos – lucru de apreciat, pentru ca diferenta se simte.

Antena celulara de pe partea superioara a spatelui are acum aproape acelasi design vizual ca restul carcasei, si arata mult mai placut la ochi.

Slotul SIM s-a urcat un pic mai sus, iar – veste buna pentru hipsterite – exista acum si optiunea de culoare roz (scuze, Rose Gold).

Difuzoarele din partea inferioara sunt acum mai distantate, avand sanse mai bune pentru a oferi un efect stereo, iar cele doua difuzoare aditionale se afla pe marginea superioara.

Un asa-zis Smart Connector – in caz ca va intrebati ce functie serveau acele trei cerculete – se afla pe marginea stanga, pentru atasarea tastaturii.

iPad Pro 9.7 - interfata Smart Connector pentru tastatura

Camera posterioara este iesita in afara, precum cea de la iPhone 6 si 6S, si acompaniata de un flash. Nu putem decat sa ne intrebam acum ce preferam sa zgariem cand punem tableta jos – ecranul sau biroul?

O carcasa (69$) sau Smart Cover (49$ – 272 RON) pot ameliora aceasta problema.

Smart Cover iPad Pro
Smart cover-ul ar putea rezolva problema, dar avand in vedere feedback-ul utilizatorilor, ar putea-o si amplifica.

Da, stim, suntem chitibusari. O facem pentru ca de la un produs din aceasta clasa, ne asteptam la perfectiune. In rest, design-ul carcasei este fenomenal, de la textura metalului la marginile sanfrenate.

Dar am vorbit destul despre design.

Am mentionat pe scurt camera de pe spate, dar hai sa abordam camerele un pic mai in detaliu.

Flash-ul de pe spate este un lucru nou (si binevenit, oricat de tarziu). Fata de iPad Air 2 sau Pro 12.9, camera de pe spate ofera acum o rezolutie a senzorului de 12 Megapixeli fata de 8, impreuna cu o sumedenie de imbunatatiri. Camera are o deschidere de f/2.2 (fata de f/2.4 pe celelalte modele).

Se include si functia Live Photos, ce captureaza putin video inainte si dupa o poza pentru a putea fi animate – o functie vazuta pana acum doar pe iPhone-uri.

Rezolutia inregistrarilor video a crescut la 4K. Secventele slow-motion pot fi acum inregistrate la 240 de cadre/secunda in 720p sau 120 de cadre/secunda in 1080p.

Panoramele sunt mai largi, oferind 63 Megapixel fata de 43. Se mai include functia de auto-HDR si o functie de focalizare numita Focus Pixels.

Camera frontala are parte de o atentie dramatica la randul ei, trecand de la 1.2 Megapixeli la 5, impreuna cu functia Retina Flash (daca nu sunteti la curent cu functia Retina Flash, aceasta se refera la cresterea intensitatii luminoase a ecranului pentru a obtine… selfie-uri mai bine definite). Se include si aici functia auto-HDR.

Dar cum se traduc aceste imbunatatiri in practica? Ei bine, in conditii de iluminare buna si la distante mici diferenta este neglijabila – sau mai bine zis nu am putut observa diferente.

In schimb in conditii de luminozitate scazuta sau cer innorat, senzorul de pe iPad Pro 9.7 isi face simtita prezenta – mai multe detalii, mai mult contrast.

Despre camera frontala, putem spune doar ca diferentele sunt dramatice – este si inevitabil, cu o rezolutie a senzorului de 4 ori mai mare.

In ce priveste ecranul, iPad Pro 9.7 nu se remarca prin aproape nimic fata de Air 2.

Aceeasi rezolutie (2048×1536), aceeasi dimensiune si densitate a pixelilor (264ppi), aceeasi functionalitate multi-touch. Aproape nimic inseamna ca exista totusi o schimbare, iar aceasta este functia optionala True Tone, ce are scopul de a ajusta in mod subtil culorile afisate de ecran astfel incat sa acomodeze conditiile ambientale.

Este o functie mult mai putin agresiva decat Night Shift, dar pe acelasi principiu, de a produce o culoare mai calda sub lumina artificiala si mai rece sub lumina naturala.

Performanta tabletei e un subiect interesant.

Pe de o parte, procesorul A9X este semnificativ mai rapid decat A8X… pe hartie.

Datorita felului cum sunt optimizate la sange aplicatiile pe dispozitivele Apple, este posibil ca in perioada lansarii sa nu se observe diferente evidente de performanta fata de Air 2 sau alte produse Apple mai lente, dar pe masura ce va trece timpul si noile aplicatii vor folosi puterea de procesare oferita de cipurile mai rapide, dispozitivele mai vechi vor ramane inevitabil din ce in ce mai in urma.

Performanta in benchmark-uri este un pic in urma iPad Pro-ului mai mare in mai toate testele, chiar daca nu cu mult – sub 5% in Geekbench, sub 3% in Javascript – cel putin pe partea de procesor.

In testele video GFXBench insa devine clar ca exista o diferenta de performanta intre aceasta mica iPad Pro si sora mai mare – mai exact, o diferenta de performanta intre 20% si 25%, pe care o atribuim diferentei de memorie, doar 2GB fata de 4GB de RAM.

Ar mai fi ceva de zis? Ah da, bateria.

Nu este identica cu cea din iPad Air 2, in masura in care o diferenta de capacitate de 0,004% are vreo relevanta. Deci e totusi cam identica. Mai fain este ca in Geekbench durata de viata raportata e de peste 11 ore, mult mai impresionant decat iPad Air 2, si cu doar vreo 15 minute in urma iPad Pro-ului mai mare.

Iar Geekbench e un test destul de intens, nu un fel de idle cu ecranul pornit. In lumea reala ne asteptam ca declaratiile Apple cu „pana la 11 ore de utilizare” sa fie atinse si intrecute.

Am mentionat la inceput parerea lui Steve Jobs despre multitasking. Nu stim daca Steve s-ar roti in mormant, dar multitasking-ul este acum implementat in iOS 9 pentru toate iPad-urile de ultima generatie, si implicit iPad Pro, iar noi am incercat sa vedem cum se comporta.

Intai de toate, pot spune ca nu e intuitiv. Daca nu as fi cautat pe net cum se face si ce este, as fi ramas cu impresia ca multitasking-ul nu exista. In directia asta, niste notificari de sistem in momentul activarii initiale ar fi fost binevenite.

Dar odata sarit acest prim prag, am doar atat de zis:

La ora actuala iOS 9 pentru tablete ofera o experienta de multitasking exceptionala, mult peste ce ofera Android in acest moment, si foarte aproape de ce am sperat sa vad din momentul cand am vazut primele tablete (adica practic, primul iPad).

iPad Pro 9.7 - Multitasking - Picture in Picture

Exista trei feluri de multi-tasking – unul destinat videoclipurilor, care este practic un mod Picture-in-Picture. Ca sa fiu sincer, pe mine nu ma prea tenteaza acest mod, pentru ca atunci cand ma uit la un videoclip imi place sa ma uit la videoclip, dar sigur e util pentru cineva, deci ma bucur ca exista.

iPad Pro 9.7 - Multitasking - Slide-over

Al doilea mod este intitulat „slide-over multitasking”, si e o metoda draguta de a tine o aplicatie principala in prim-plan dar a putea accesa din cand in cand dupa pofta o aplicatie secundara fara a iesi din cea principala – devenind astfel posibil sa verifici sau sa scrii un mail in acelasi timp in care scrii ceva pe Skype.

iPad Pro 9.7 - Multitasking - Side-by-side

Din modul „slide-over” se poate trece in „split-screen multitasking” intr-un mod foarte simplu, tragand de „rama” dintre ferestre, actiune care acorda ambelor aplicatii spatiu egal pe ecran.

In final, se poate promova aplicatia secundara la statutul de aplicatie principala doar tragand-o in intregime spre stanga, scotand prima aplicatie de pe ecran.

Odata invatate esentialele, e un mod foarte usor de navigat si un avantaj enorm peste felul cum multitasking-ul este abordat la ora actuala in Android sau chiar si in Windows 10 – cu toate ca apreciez libertatea in materie de soft oferita de Windows, trebuie sa recunosc ca dupa ce mi-au trecut in ultimele doua luni cam 10 PC-uri sau tablete echipate cu Windows 10 si touch-screen, experienta de multitasking m-a indemnat sa folosesc alt-tab cat de des am putut, in principal datorita felului enervant cum Windows trateaza selectia marginilor de ferestre.

Dar pe iPad Pro, in iOS 9, e superb. Mi-ar place sa vad candva in viitor Apple introducand posibilitatea unei a treia aplicatii, dar chiar nu sunt sigur ca ar iesi mai bine.

Care-i concluzia vis-a-vis de acest nou mini-iPad Pro?

Va spun sincer. Sunt, in general, hater de Apple. Parerea nu e a redactiei, intrucat folosim si Mac-uri si iPad-uri in activitatea profesionala, ci e a mea personala.

Imi place libertatea unui ecosistem deschis, imi place sa pot folosi mai orice aplicatie doresc pe un Windows PC, sau sa virtualizez ce e extra. Imi place sa-mi aleg eu piesele si sa-mi construiesc eu sistemul. Imi place ca telefonul meu sa aiba mai mult de un buton principal pentru aplicatii.

In general prefer PC-urile peste Mac-uri (si asta nu s-a schimbat). Prefer telefoanele cu Android peste iPhone-uri (si asta nu s-a schimbat).

Dar dupa ce am testat iPad Pro-ul acesta, este pentru prima data cand prefer un iPad peste ORICE alta tableta.

Mi se pare nostim ca aceasta cautare a functiei de multitasking am efectuat-o in momentul cand doream sa inchei review-ul, iar concluzia pana in acel moment urma sa arate foarte diferit.

Dar daca voi avea prilejul sa-mi cumpar o tableta, dupa cum sta piata la ora actuala, o sa-mi iau un iPad, asa hater cum sunt.

V-am pregatit si un video review. Vizionare placuta. Peace.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button