MORE

Noua Zeelanda anunta criminalizarea hartuirii online!

In acest moment, internetul este una dintre cele mai folosite unelte disponibile omului. Fie ca este utilizata in scopuri nobile, sau nu, trebuie sa intelegem ca internetul face parte din viata noastra, iar acesta ne poate influenta in mod negativ sau pozitiv. Totusi, o noua problema a aparut odata cu anonimitatea conferita de internet, ceea ce a fost catalogat ca cyberbullying, sau hartuire online pe la noi pe plaiurile mioritice. Parerile sunt impartite cu privire la acest „nou” mod de a hartui pe cineva, unii sustinand ca ceea ce se petrece in mediul virtual este pur si simplu virtual, iar altii, sustinand ca acest gen de comportament trebuie criminalizat. Lucru care s-a si intamplat, si nu in Suedia, asa cum era de asteptat. Noua Zeelanda a anuntat criminalizarea hartuirii online!

Legea a trecut extrem de usor, avand doar cinci voturi impotriva, fiind o lege extrem de aspra pentru cei care o incalca. Noua lege interzice trimiterea de mesaje ce pot cauza discomfort emotional, ce au caracter xenofob, sexist, anti-semit, care critica religia, sexualitatea sau handicapul cuiva. Astfel, in mediul online, orice fel de comentariu care aduce o critica, fie ea si marginal intemeiata, care contine elemente din cele enumerate mai sus, te poate inchide pana la aproape cinci ani. Mai ales daca instigi la suicid sau crima. Guvernul Noii Zeelande va pune pe picioare o noua agentie care se va ocupa cu depistarea si criminalizarea acestor fapte, agentia monitorizand atent social media.

Exista si reversul medaliei, adica cei cinci care au votat impotriva legii, acestia vazand potentialul negativ si anti-constitutional al acesteia, putand sa se ajunga la limitarea drepturilor la libera exprimare si evident la abuzarea acestei legi pentru a indeparta pe cineva din mediul online. Lucruri intarite de faptul ca legea are o formulare destul de vaga, adica… daca esti ateu si iti sustii vocal opinia, poti fi inchis din cauza unui post pe Facebook sau Twitter!

Articole asemanatoare

Back to top button