TECH

Noua versiune de Chrome va încerca să blocheze reclamele gălăgioase

Google continuă să depună eforturi pentru a împiedica redarea automată a videoclipurilor pe web. Pe de o parte, dacă o filă nouă din Chrome începe în mod neașteptat să producă tot felul de voci și sunete, poate fi extrem de enervant. Dar, pe de altă parte, vizităm site-uri precum YouTube în mod explicit pentru a viziona videoclipul și, probabil, dorim ca aceste videoclipuri să fie redate imediat ce pagina se încarcă.

Chrome 66, care urmează să fie lansat la mijlocul lunii aprilie, va include un nou sistem euristic care va încerca să blocheze videoclipurile zgomotoase redate automat atunci când acestea nu sunt dorite, permițându-le în același timp site-urilor precum YouTube și Netflix să-și facă auzit conținutul, unde videoclipul este întregul scop al site-ului.

În conformitate cu noua politică, Google definește patru clase de videoclipuri care vor putea fi redate automat. Primele trei categorii sunt destul de simple. Videoclipurile silențioase, fără conținut audio, vor avea întotdeauna permisiunea să pornească automat. Dacă un utilizator interacționează cu un site (o acțiune care include atingerea sau accesarea unui site, nu doar derularea acestuia), site-ul va putea porni autoplay-ul în timpul sesiunii de navigare. Site-urilor care sunt conectate la ecranul de start Android le va fi permis de asemenea să pornească automat clipurile.

A patra categorie este mai complexă. În varianta de desktop a browser-ului, site-urile care sunt utilizate frecvent pentru redarea media vor avea permisiunea de autoplay pentru conținutul video, cu condiția ca videoclipul să îndeplinească anumite criterii. Chrome va urmări fiecare vizită la astfel de site-uri și va înregistra o interacțiune pentru a reda videoclipul. Pentru a se califica la redarea automată, un utilizator trebuie să fi făcut cel puțin cinci vizite la un site și trebuie să fi ales să apese play la un videoclip „semnificativ” de pe site în cel puțin 70% din aceste vizite. Dacă în timp numărul de redare video scade sub 50%, redarea automată va fi dezactivată pe site. Videoclipul este considerat „semnificativ” numai dacă este mai mare de 200 × 140, are sunet care nu este dezactivat și se află pe o filă vizibilă.

Google afirmă că clasificarea unui site ar trebui să se desfășoare în cadrul profilului de utilizator, astfel încât dacă un site respectă pragul de redare automată pe un singur dispozitiv, acesta să poată respecta pragul respectiv de pe toate dispozitivele.

Compania se așteaptă și intenționează ca în spatele noului sistem doar site-urile dedicate conținutului video să poată îndeplini criteriile de redare automată. Site-urile de știri care au un conținut mixt, cu toate acestea, este puțin probabil să vadă suficiente activări video pentru a atinge nivelul necesar. Ca atare, aceste site-uri vor necesita o interacțiune manuală pentru a reda clipuri video de fiecare dată.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button