ȘtiriTech&IT

Producătorul suedez Northvolt anunță înlocuitorul acumulatorilor Li-ion

Nu este prima dată când auzim despre acumulatori cu tehnologie sodiu-ion (So-Ion), drept înlocuitori mai durabil și mai ieftin de produs pentru cei Li-ion, tehnologia pe care o regăsim în orice gadget modern, de la telefoane mobile la autoturisme și autobuze electrice. Însă de data asta anunțul făcut  de producătorul suedez Northvolt pare că e ceva mai mult decât o promisiune „fără garanții”.

Iar un motiv concret pentru a crede în aceste afirmații vine chiar din China, unde gigantul CATL produce deja la scară comercială acumulatori cu ioni de sodiu. Altfel spus, tehnologia există deja. Rămâne doar să producem acest tip de acumulator și în Europa, eventual într-o formulă îmbunătățită, care să crească fie performanțele, fiabilitatea, sau măcar să reducă și mai mult costurile.

Iar dacă planul suedez reușește, atunci industria de energie și cea Auto vor beneficia în mod direct, prin reducerea dependenței de China, în rolul de furnizor de componente esențiale.

Descris folosind aceeași expresie „revoluționar”, de care am auzit până la saturație în ultimii ani, acumulatorul celor de la Northvolt are o densitate de înmagazinare a energiei de 160 wați/oră per kilogram, apropiată de cea a bateriilor cu tehnologie litiu-ion. Dar în loc o să folosească acea resursă costisitoare, disponibilă în cantități limitate și pe care se „bate” toată lumea, numită Litiu, noul produs folosește Sodiu. Incomparabil mai abundentă în natură, materia primă cu proprietăți fizice foarte asemănătoare litiului poate fi obținută prin procesarea industrială a clorurii de sodiu (sare de bucătărie).

“Folosirea tehnologiei sodiu-ion nu este nouă, dar credem că acesta este primul produs complet lipsit de materii prime critice. Este o descoperire fundamentală. Acest lucru oferă o alternativă care nu presupune importul de componente din alte părți ale lumii, inclusiv din China”, spune Patrik Andreasson, vicepreședintele Northvolt.

În practică, acumulatorii So-Ion pot încorpora și alte materii prime relativ rare și costisitoare, precum nickel (furnizor principal, Rusia), mangan și cobalt. Așa că economiile și proprietățile ECO promise de acumulatorii cu ioni de sodiu reprezintă doar o parte din adevar. Dar măcar e un început.

Și ca să vorbim puțin și despre dezavantaje, Sodiul este un metal mult mai dens decât Litiul, ceea ce înseamnă că și acumulatorii rezultați au o greutate sesizabil mai mare.

Prototipul de acumulator So-Ion dezvoltat în laboratoarele din Suedia va putea fi livrat la scară comercială începând cu anul 2024. În primă etapă, Northvolt ia în vizor instalațiile de stocare a energiei electrice, dar promite că tehnologia va putea fi adaptată și pentru vehicule electrice. Totuși compania nu a precizat și locația fabricii din care vor fi livrați acești acumulatori.

Business important și pentru gigantul american Tesla, așa numitele parcuri de acumulatori au fost mai întâi realizate cu acumulatori semi-uzați extrași din vehicule electrice, trecând recent la o tehnologie îmbunătățită, litiu-fier-fosfat (LFP). Din nefericire, amplasamentele din prima categorie nu au fost lipsite de probleme (ex. incendii aproape imposibil de controlat). Iar în cazul tehnologiei LFP rămâne problema costurilor și a disponibilității în materiilor prime.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button