TECHTech&ITTelefoane

Noile iPhone Xr, Xs, Xs Max si Watch 4 – Opinii, caracteristici si preturi la noi!

Această săptămână ne-a adus un eveniment important pentru scena IT, și cu siguranță cel mai important pentru Apple din acest an. Este vorba despre conferința pe care Apple o susține anual și în care își prezintă noile modele pentru următoarea generație de iPhone, eventual și alte dispozitive noi.

Primul dispozitiv dezvăluit în cadrul evenimentului a fost Apple Watch Series 4. Conform zvonurilor ce circulau pe net de înaintea conferinței, noul ceas va avea un ecran mai mare. Cu 30% mai mare, ca să fim preciși. Aceasta nu este însă singura sa caracteristică. Series 4 are acum câteva fețe noi de ceas care arată mai multe informații și se întind până la marginile afișajului.

Apple mai spune că și corpul lui Apple Watch este puțin mai subțire, cu (aproape) aceeași durată de viață a bateriei ca la modelul anterior, 18 ore, deci aproximativ toată ziua. Digital Crown a fost actualizat cu suport pentru haptic feedback, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce parcurgeți listele, veți simți un feedback ușor în timp ce treceți prin fiecare element.

Probabil cel mai interesant este că Apple Watch Series 4 poate face acum o citire a electrocardiogramei (ECG). Această funcție este limitată pe teritoriul Statelor Unite, probabil datorită reglementărilor celorlalte țări.

Electrocardiograma este ceva care necesită, în mod obișnuit, echipament medical specializat și este prima dată când consumatorii au putut efectua un ECG fără prescripție medicală. Seria Apple Watch 4 a fost aprobată de FDA (Food and Drug Administration) în acest scop.

Cum ne ajută asta? Un ECG măsoară activitatea electrică a inimii pe o perioadă de timp, detectând mici modificări electrice pe piele create de modelul electrofiziologic al inimii de depolarizare și repolarizare în timpul fiecărei bătăi a inimii. Un ECG poate ajuta la detectarea unei varietăți de probleme cardiace.

Această funcție nu va fi disponibilă la lansare, ci va fi activată prin intermediul unui update ulterior, în cursul acestui an.

De asemenea, datorită giroscopului cu care este dotat, Apple Watch Series 4 poate acum să detecteze când utilizatorul cade brusc, și poate fi programat să apeleze automat la serviciul de salvare.

Intrând în detalii mai tehnice, vă informăm că noul ceas are carcasa compusă din ceramică neagră și piatră de safir. Dispozitivul are un chip S4 de ultima generatie, cu un procesor personalizat dual-core pe 64 de biți. Difuzorul este cu 50% mai tare, optimizat pentru apeluri telefonice, iar microfonul a fost mutat pentru o calitate mai bună a sunetului.

Dar destul despre ceas, vom trece acum la noile modele de iPhone, care au fost sarea și piperul conferinței. Apple a prezentat trei modele noi, și anume: iPhone XR, iPhone XS și iPhone XS Max. Acestea vor fi alimentate de primul procesor al companiei produs pe tehnologie de 7nm. Cipul are 6,9 miliarde de tranzistori. Dispune de un procesor cu 6 nuclee care utilizează arhitectura Apple Fusion, ce combină două nuclee de performanță și patru nuclee de eficiență. Bionic are de asemenea un GPU quad-core care promite să fie cu până la 50% mai rapid decât GPU-ul anterior. Acesta permite tessellation, rendering multilayer și compresie lossless pentru memorie . SoC-ul mai include un procesor de imagine nou, procesor video nou și multe altele.

De asemenea, rulează motorul neural al companiei Apple, cu un design de 8 nuclee. Compania susține că poate executa 5.000 miliarde de operațiuni pe secundă, de la 600 de miliarde operațiuni pe secundă pe A11 Bionic, generația anterioară de procesoare Apple. Compania susține că procesorul va face ca CoreML să ruleze de nouă ori mai repede, cu doar zece procente din energia cipurilor mai vechi.

A12 permite de asemenea stocarea de 512 GB pe iPhone. Compania mai susține că aplicațiile vor fi lansate cu 30% mai repede pe XS și XS Max decât pe telefoanele anterioare.

Tot legat de telefoane, Apple a invitat dezvoltatori de jocuri, printre care Todd Howard de la Bethesda, pentru a prezenta Elder Scrolls: Blades, și a arătat noi evoluții pentru ARKit pe care noul chip le permite, cum ar fi seria AR Arcade de la Directive Games.

Și ajungem acum la partea cea mai dureroasă. Care sunt prețurile pentru aceste dispozitive? Vom folosi drept etalon prețurile pentru Germania, pentru că sunt deja exprimate în euro, mai ieftine decât cele din Italia, și probabil cam pe la același preț vor ajunge și pe la noi. Ei bine, vorbind strict despre varianta de bază cu o stocare de 64 GB, prețurile sunt următoarele:

iPhone XR, cel mai modest model din noua generație, va costa 849 euro. Pe locul 2 este situat succesorul direct al lui iPhone X, iPhone XS. Prețul de pornire al acestuia este de 1.149 euro. Iar pentru modelul de top, iPhone XS Max, va trebuie să plătiți cu 100 euro mai mult față de fratele mai mic, prețul ajungând la 1.249 euro. Dacă doriți să actualizați spațiul de stocare pentru XS și XS Max, va trebui să cheltuiți 170 euro mai mult pentru a face saltul la 256 GB și 400 euro mai mult pentru modelul de 512 GB. Cât despre XR, acesta vine în variante de 64, 128 si 256 GB – în Germania un upgrade la 128 GB vă va costa 60 de euro în plus, in timp ce 170 de euro vă oferă un spațiu de stocare de 256 GB.

Cât despre disponibilitate, dispozitivele premium iPhone XS și iPhone XS Max vor fi disponibile pentru pre-comandă pe 14 septembrie și vor fi puse la dispoziție începând cu 21 septembrie, în cazul primului val, care include 30 de țări.

Cel de-al doilea val (în care suntem incluși și noi) cuprinde 29 de țări care vor primi telefoanele o săptămână mai târziu pe 28 septembrie.

Iar în ceea ce privește varianta de buget iPhone XR, zvonurile despre disponibilitatea întârziată s-au dovedit a fi adevărate și telefonul va putea fi achiziționat mai târziu, începând cu data de 26 octombrie.

Și cam asta este ce a prezentat Apple la conferința din 12 septembrie. Totuși, pe lângă cele prezentate, la fel de interesante sunt și cele ce nu au fost prezentate.

De obicei, când Apple lansează un smartphone nou, modelul din anul precedent obține o scădere semnificativă a prețului și un statut secund. În acest an, acest lucru nu au fost deloc așa. iPhone X de anul trecut a fost întrerupt complet. Apple foarte posibil ar fi suferit din urma marjelor sale de profit prin vânzarea de iPhone X la un preț redus în acest an, deoarece costul materialelor probabil nu a scăzut foarte mult în această perioadă. A avut mai mult sens să lanseze iPhone XR, la care au făcut niște compromisuri semnificative în ce privește designul, afișajul și camera.

Alt produs care a fost anulat a fost iPhone 6s, ceea ce nu e o surpriză, luând în considerare vârsta sa.

Totuși, pierderea cea mai semnificativă este cea a lui iPhone SE, care probabil că și utilizatorii o vor resimți cel mai mult, mai ales că nu a primit nici un înlocuitor. iPhone SE provine dintr-o epocă aparte, în care telefoanele erau mici și confortabile, ceea ce a făcut telefonul destul de popular, chiar dacă anumite aspecte ale produsului au fost cam de învechite. Odată ce iPhone SE a fost eliminat, cel mai mic iPhone pe care îl puteți cumpăra acum este iPhone 7 sau iPhone 8, care sunt încă destul de mici, dar nu chiar cât iPhone SE.

Poate că unii dintre voi ar trebui să se grăbească să mai prindă ceva din restul stocului rămas înainte ca acesta să se termine sau să rămâneți la modelul actual de SE, dacă sunteți posesori de așa ceva, deși un succesor pentru el nu pare a se ivi prea curând la orizont.

Și, să nu uităm că modelele iPhone 6 și iPhone SE au fost ultimele două care au avut un conector audio 3.5 mm pentru căști, care acum e dispărut pentru totdeauna de pe linia de produse iPhone. Ba mai mult, toată seria de produse prezentate săptămâna aceasta nu vor mai veni cu un adaptor Lightning – 3.5mm.

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button