MOREȘtiri IT

Ateliere gratuite de programare pentru elevi și studenți în cadrul CoderDojo Tech Academy

Deși trăim într-o lume în care tehnologia avansează într-un ritm extrem de alert,cele mai recente date cu privire la progresul României în direcția unei economii și societăți digitale ne plasează pe ultima poziție între cele 28 de state membre ale UE. Cu toate că sectorul TIC (Tehnologiile informației și comunicațiilor) este responsabil pentru 6-7% din PIB-ul României, la nivelul absolvenților de facultăți din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), România se află pe locul 20, iar numărul acestora este în scădere față de 2016 – de la 16,6% la 14,4%, în timp ce media europeană este de 19,1%. (sursa)

Lumea de astazi inseamna miliarde de masinarii si computere. Dar, doar 1% dintre noi stiu in acest moment sa le si programeze.

Realitatea demonstrează că este loc de creștere în domeniul educației digitale în România și nevoia de investiție în educația digitală este esențială pentru a pregăti elevii să treacă pragul de utilizator al tehnologiei către cel al creatorului digital.

În acest sens, s-a lansat programul CoderDojo Tech Academy – cea mai amplă mișcare digitală națională – care își propune creșterea abilităților digitale prin învățarea de limbaje de programare în rândul elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Mișcarea CoderDojo este una internațională, înființată în Irlanda, în 2011, de oameni pasionați care și-au dorit să dea mai departe din experiența lor. Această comunitate le permite membrilor să participe la evenimente, la concursuri internaţionale și le pune la dispoziție o serie de resurse educaţionale pentru mai buna pregătire a elevilor și a mentorilor.

Programul CoderDojo Tech Academy va include peste 21 000 de ore de programare și va pregăti 1 620 de elevi din 7 județe în limbaje de programare diverse precum: Scratch, Java Script, Phyton, HTML&CSS&Java Script, C++, utilizând platforme create special pentru copii: Scratch, Minecraft Education Edition, Khan Academy. Toate acestea se vor întâmpla în următorii 2 ani, în care vom păși în lumea programării alături de elevi curioși din 7 județe din România.

Prin intermediul proiectului CoderDojo Tech Academy ne dorim să construim comunități CoderDojo locale, care să includă profesori, specialiști IT, părinți, școli, autorități locale care să inspire și să educe cât mai mulți tineri să învețe gratuit limbaje de programare. Prin participarea la atelierele de programare, elevii învață într-un mediu informal și colaborativ, sunt ghidați de mentori voluntari și devin mai creativi, mai curioși, exersându-și abilități diverse precum vorbitul în public și lucrul în echipă.

Acest demers inspirațional va fi construit pe un model replicabil, astfel încât un număr cât mai amplu de școli, traineri voluntari, părinți și companii să se implice în proiect, pentru a avea cât mai mulți elevi care să beneficieze în următorii ani de ateliere CoderDojo.

În prezent, există CoderDojo-uri în București si Brașov. CoderDojo Tech Academy este un proiect al CoderDojo Bucureşti în parteneriat cu Școala de Valori, parte din programul Alt Viitor, un proiect educațional susținut de Microsoft România.

Toata lumea ar trebui sa stie cum se programeaza un computer, pentru ca te invata sa gandesti, spunea acum 20 de ani Steve Jobs. Intr-o traducere extrem de simpla, codingul inseamna sa inveti sa spui masinilor ce sa faca. O linie de programare poate inseamna afișarea unui cuvânt pe ecran, pilotarea unei mașini fără șofer si rezervarea unui bilet de avion. Sau o idee luminata a unui antreprenor foarte tanar care poate fi transpusa in realitate.

Programarea pentru copiii creste foarte rapid in termeni de popularitate. Mai ales ca, primii pasi poti fi facuti inca de la varsta de 5 prin joaca si povesti. Dar, asta nu inseamna ca in cel mai scurt timp, micii programatori nu vor putea sa-si creeze propriile jocuri si aplicatii.

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button