CommunityMORE

„Nobilele” intrebuintari ale tehnologiei avansate!

Rar avem ocazia sa mai scriem articole de fond printre atatea stiri si noutati cu care ploua in fiecare zi in acaparatorul domeniu al tehnologiei, si printre review-urile de jocuri sau dispozitive care vin la Zon@ zilnic cu trenul de marfa! Uitandu-ne intr-una din aceste zile la muntii de produse ce urmeaza a fi testate si evaluate, am avut o revelatie! Am mai facut un pas in spate, pentru a avea o viziune de ansamblu si mai buna asupra rafturilor pline de comori, si am realizat fulgerator ca acolo se afla cel mai inalt nivel de performanta inginereasca atins vreodata de aceasta omenire!

Mii de ani de evolutie lenta, de progrese stiintifice acumulate, de ingeniozitate si indemanare, se ingramadeau pe acele rafturi, evolutie materializata in smartphone-uri, tablete, routere, notebook-uri, SSD-uri, si asta ca sa numim doar „partea vizibila”, hardware, a icebergului, in fundal aflandu-se partea nevazuta: internetul de mare viteza si odata el cu comunicarea instantanee la distante uriase, distributia de continut, etc. O ingramadire de obiecte pe care oamenii traitori cu doar 40-50 de ani in urma ar fi considerat-o ca facand parte din magie, pentru ca…vorba lui Arthur C. Clarke: O tehnologie suficient de avansata nu poate fi distinsa de…magie!

Si apoi, dupa ce revelatia s-a mai estompat, m-am intrebat la ce servesc cu prioritate toate aceaste demonstatii de virtuozitate inginereasca la care nici nu visam cu doar 15-20 de ani in urma. Sa luam bunaoara tehnologia…foto! Ce n-ar fi dat Stieglitz sau Cartier Bresson sa aiba in buzunar un compact de patrus’ de megapixeli, un Galaxy S9+, un iPhone X sau orice alt smartphone cu capabilitati foto atat de ridicate! Exista acum telefoane, si asta ca sa nu mai vorbim despre DSLR-uri, mirrorless-uri sau camere profesionale, care filmeaza 4K si realizeaza fotografii ce intrec cu mult „the wildest dreams”. Vorbim despre o tehnologie atat de avansata, incat este numai buna pentru… SELFIE la mare!!!

Sau, iata! Am daramat toate barierele de distribuire a continutului, si putem sa dam pentru prima oara in istoria omenirii frau liber creativitatii, neingradita de costuri, pile, case de productie si formalitati inutile, milioane de oameni din intrega lume putand sa aiba acces la „operele” noastre prin Youtube si alte servicii asemanatoare! Si treaba asta se intampla both-ways: si tu la randul tau poti vedea instantaneu capodoperele altor oameni din alte colturi ale lumii. Ce unealta minunata, la care omenirea viseaza de cand i s-a trezit constiinta estetica! O unealta numai buna pentru a descoperi si savura tot felul de nimicuri pe Youtube!

Si internetul! Poate cea mai mare descoperire a omenirii de la foc sau roata incoace!!! Mai rapid in acesti ani decat poate gandul duce! De fapt mai rapid decat gandul insusi, oferindu-ti acces la orice informatie, carte sau opera la care ai visat vreodata! Si Doamne, da! cat de repede poti acum sa-ti verifici dimineata HOROSCOPUL si sa vezi ce-a mai facut vedeta preferata!

Iar ca apoteoza a acestor gloriosi ani tehnologici avem… social media! Poate ca nimic nu defineste mai bine aceasta ultima decada decat reteaua sociala! Luptatorii pentru libertate din toate timpurile, jurnalistii din toate vremurile intunecate ale istoriei, vizionarii dintotdeauna, si-ar fi dat o mana si un picior pentru o asemenea unealta de interactiune! Va dati seama ce minunatie de platforma, numai buna de postat PISICI, MANCARE, COPII, VACANTE si comentarii despre VREME avem la dispozitie?! Ce boost primeste narcisismul fiecarui utilizator de Facebook sau Instagram, cu fiecare like primit de pisica sa fluffy?!

Si stiti ce? Nu e rau deloc ca este asa! Pentru ca dincolo de ironia evidenta a siuatiei, toate acestea (si multe altele, deoarce lista de exemple de mai devreme este nesfarsita) arata in subtext ceva: democratizarea totala o tehnologiei. Cand ai la dispozitie asemenea unelte si le folosesti pana si pentru a-ti etala matza, inseamna ca ele sunt cu adevarat la dispozitia tuturor, un „comodity” care arata ca lumea a evoluat, din punct de vedere tehnologic, cel putin, cu adevarat!

Cu o singura mentiune: aceste miracole sa nu fie folosite DOAR pentru ceea ce am enumerat mai devreme. Se aplica perfect, si aici, cunoscuta afirmatie al lui Ed Murrow, unul dintre pionierii televiziunii americane (o alta inventie uriasa, numai buna pentru BARFA si MANIPULARE): „Acest instrument te poate lumina, invata, chiar inspira. Dar poate face asta doar in masura in care oamenii sunt decisi sa-l foloseasca in acest sens. Altfel nu sunt decat niste fire si lumini intr-o cutie”.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button