Nintendo Switch Sports încearcă să retrăiască gloria lui Wii Sports (review)
Era o vreme în care Nintendo concura cu Microsoft și Sony în piața de console și oferea o variantă bună pe care să te poți bucura de cele mai noi lansări high-profile. Dar odată cu Xbox 360 și PlayStation 3, părinții lui Mario s-au văzut nevoiți să găsească o nouă abordare prin care să-și câștige propriul segment de piață. Aceasta a venit sub forma lui Nintendo Wii, iar ce a urmat, a fost unul dintre cele mai de succes jocuri din istorie: Wii Sports.
Nintendo a vândut aproape 83 de milioane de copii ale acestui joc, asta făcându-l de departe cel mai vândut titlu al producătorului. Succesul lui Wii Sports era evident, fiind jucat de oameni de toate vârstele: de la copii, la adulți și chiar și bătrâni. Totul era extrem de simplu pe atunci. Băgai discul în consolă, îți legai controller-ul bine de mână cu brățara inclusă și aveai grijă să nu dai mare grand slam în televizor. Iar cu o formulă atât de simplă și un appeal atât de mare, în mod natural a venit și o continuare, sub forma lui Wii Sports Resort și un remake pentru Wii U.
Acum trăim însă vremuri diferite, iar vechiul gimmick cu controlul prin mișcare nu mai este ceva atât de surprinzător. În special nu acum, când există nșpe sisteme de realitate virtuală, când am văzut cum două modele diferite de Microsoft Kinect au dat fail-uri de zile mari și când Nintendo a devenit din producător de console puternice care să concureze cu PlayStation-urile și Xbox-urile vremii, o companie recunoscută pentru consola sa hibridă: Nintendo Switch. Iar cum platforma actuală a japonezilor nu s-a bucurat încă de un titlu din seria Wii Sports, era și normal ca la un moment dat să se întâmple și asta.
Astăzi ne legăm încă o dată controller-ele de mâini, ne tragem accesoriile pentru picioare pe noi și avem grijă să nu spargem TV-ul de 75″ din studio. Hai, fuguța la câteva ture de sală ca să ne încălzim pentru că începe maratonul. Nintendo Switch Sports este aici și suntem pe cale să ne aventurăm în lumea acestuia. Dar este la fel de bun ca predecesorul său, ori încearcă să-i retrăiască gloria de acum mai bine de un deceniu?! N-aveți decât să rămâneți alături de mine în acest review pentru a descoperi.
Niște sport după sărbători nu a omorât pe nimeni
Lansarea lui Nintendo Switch Sports a picat numai bine și mi-a oferit o activitate numai bună prin care să ard sutele de grame (kilograme) de șunci dobândite în mini-vacanța de Paște. Cei care au jucat în trecut Wii Sports și Resort vor recunoaște deja trei dintre disciplinele disponibile în noul joc: tenis, bowling și luptele cu săbii. Alături de acestea, Nintendo a introdus și trei sporturi noi, cel puțin la fel de interesante: fotbal, volei și badminton. Știu, știu, sunt doar șase, dar sper că în timp, producătorul va mai adăuga și alte sporturi; și-ar fi și păcat să n-o facă.
Până atunci o să încep prin a arunca o privire la sporturile care revin în Switch Sports. Dacă Wii Sports a cucerit publicul cu un sport anume, clar este vorba despre tenis. La distanță mică, dar nu la fel de popular este și bowling-ul. Încă țin minte perioada când absolut toată lumea juca astea două mini-game-uri cu telecomanda aia mare și greoaie de la Wii. Câte coate, palme, telecomenzi în cap și alte bușituri d-astea (mai mult sau mai puțin) involuntare mi-am mâncat de la prieteni.
De data asta situația s-a schimbat puțin. Joycon-urile de pe Switch sunt mai finuțe, vin într-un format mult mai mic și sunt mai puțin periculoase… pentru mine, pentru tine, pentru televizor. Însă în mare parte, sistemul de gameplay este același. Vine mingea spre tine, miști mâna, lovești mingea. Doar că jocul în sine este diferit acum. Duse sunt vremurile în care puteai juca tenis 1v1 cu prietenii, iar acum singurul mod de a dovedit că tu ești Ilie Năstasele grupului tău este într-un mod 2v2 destul de enervant, în care controlezi atât avatarul tău, cât și colegul de echipă.
Fiecare mișcare de-a ta este oglindită de avatarul care servește ca și coleg la dublu și chiar dacă se poate dovedi util câteodată, de cele mai multe ori mi s-a părut că mai mult mă încurcă decât să mă ajute. Dar și asta se rezolvă ușor: mai chemi încă doi prieteni ca să fiți patru și tropăiți împreună în capul vecinilor. Și cu toții știm că distracția, sportul și amenzile sunt mai plăcute în mai multe persoane.
Au fost și părți care nu mi-au plăcut neapărat și pe care le-am observat aici. Câteodată avatarul meu pur și simplu a refuzat să lovească ceea ce era o minge ușoară, iar de multe ori am pățit să dau într-o direcție și să zboare mingea unde avea ea chef. Și poate cea mai deranjantă treabă dintre toate este modul în care avatarul se teleportează destul de des după minge, în absența unui sistem de free movement care să-ți permită să te miști după bunul plac.
Un alt sport care revine cu modificări minimaliste este Chambara. Revine, adică nu revine, că nu s-a numit niciodată așa, dar principiul este fix același cu Swordplay din Wii Sports Resort. Controller-ul ți-e sabie, îndemânarea cel mai mare aliat și prietenii cei mai mari adversari. Nu e mare lucru de explicat aici. Poți lovi și te poți apăra, iar în funcție de poziția și înclinarea sabiei poți fie să te-arunci în luptă cu o tactică bine-gândită dinainte, ori să te agiți ca un spastic până unul dintre avatare și-o încasează.
Dacă ceva funcționează, nu trebuie reparat. Fix asta cred că și-au spus cei de la Nintendo când s-au gândit ce să mai facă cu mini-game-ul de bowling din Nintendo Switch Sports. Așa că au făcut alegerea logică și l-au lăsat la bază fix așa cum l-au gândit inițial prin 2006. Și ca să nu fie copy-paste, acum ai un mod numit Special Mode (WOW!) care îți aruncă obstacole pe pistă pentru un plus de dificultate. În rest, același clasic foarte iubit de jucători.
Platformă noua, fețe noi
Deja mă simt moș când mă gândesc că am jucat chestiile astea prima dată acum vreo 16 ani. Ia gata, hai să vă spun despre noutăți până nu-mi ies în evidență firele albe. Și primul nou sport de pe lista asta este badminton-ul. Adică tenisul ăla cu fluturaș de-l joacă toate nevestele care ies la iarbă verde de 1 Mai la ceva câmpie de la marginea autostrăzii. Chiar și așa, mi se pare că este un mod de joc care te ține în priză destul de bine.
Față de tenis, terenul este mai mic și parcă, dar parcă, îți pune reflexele la încercare ceva mai mult. Ba chiar poți să-ți faci și tactici, ai o varietate ceva mai mare de mișcări și desigur, suferă de aceleași probleme de înregistrare a mișcărilor. Dar fie mă, las’ de la mine că a fost amuzant și ăsta, mai ales că are și un soi de mișcare specială pe care-o activezi prin apăsarea ZR/ZL, dar nu îți explică nimeni exact care e treaba cu asta. Câteodată iese, deseori nu, există; aia e sigur.
În ordinea nivelului de distracție, vreau să trecem la cel mai complex dintre sporturile incluse în Nintendo Switch Sports. Japonezii nu-s străini de fotbal, iar abordarea în cazul de față este neașteptat de bună. Prima dată când am văzut și unghiurile camerei și modul în care aceasta urmărește mingea am avut un singur lucru în cap: Rocket League. Mingea este supradimensionată, pot juca până la opt jucători în același timp și este singurul joc din grămada asta care îți permite să te miști cum și unde vrei, poți să sprintezi, trebuie să tragi la poartă, etc.
Regulile nu se aplică aici, iar fotbalul de la Nintendo este mai mult un soi de air hockey, dar asta este în regulă. Nu cred că era o metodă mai bună de-atât și sunt fericit că nu văd o abordare care încearcă să fie prea realistă sau să se ia prea în serios. Pasionații sportului nu vor fi neapărat fericiți de modul în care șuturile țin doar de timing, nu și de tehnică și direcție. Dar pentru ăștia există FIFA… ‘vă-n craci de elitiști!
Fotbalul se joacă 1v1, 4v4 sau la penalty-uri. Iar pentru modul ăsta de joc există și un accesoriu care se montează pe picior. Acesta poate fi cumpărat fie alături de joc în versiunea cu 10 dolari mai scumpă, fie refolosit de la Ring Fit Adventure. Dar ca recomandare personală, dacă nu vreți să dați banii în plus pe accesoriul asta și nu plănuiți să jucați doar fotbal, nici că îi veți simți lipsa. Nice try, dar face prea puține cât să conteze.
Dar gata, că deja aud cum se încing spiritele în tribune și văd cum zboară fumigenele. Microbiști demenți! Să trecem și la cel mai tare sport din pachet, care se întâmplă să fie și ultima disciplină nouă. Înălțați mingea la fileu că vin s-o pălesc ca la volei! Nu te lasă să te miști cum te taie, nici nu poți face mare lucru, dar dintre toate jocurile incluse în Nintendo Switch Sports ăsta e de departe cel mai interesant. Se joacă în echipe 2v2, însă e de evitat jucatul solo. Aici ai nevoie de minim un prieten, ideal de patru, pentru că AI-ul este next to useless.
Odată ce-ai strâns gașca completă și pe teren sunt patru creiere diferite (ori patru bețivi care-l împart pe același) situația se schimbă. Ai nevoie de timing și fiecare blocaj reușit îți va lansa unul dintre adversari într-o cursă cu propriile reflexe pentru a salva mingea. Mi-a plăcut că este destul de dificil și poate duce la jocuri extrem de spectaculoase unde jucători mai experimentați se pot bloca unii pe alții mult și bine până face cineva o greșeală.
Multiplayer și personalizare
Nintendo Switch Sports este jocul perfect pentru petreceri, însă are și neajunsurile sale, iar dacă nu poți strânge destui oameni, unele dintre disciplinele incluse pot fi de-a dreptul plictisitoare. Dar de data asta nu mai ai nevoie de prezența fizică a prietenilor tăi pentru că există multiplayer online. Și cât de bine merge ăsta din urmă. Bine, nu c-ar fi ceva prea complicat de făcut din punct de vedere tehnic și nu cred că ar trebui să fim surprinși.
Și cu toate astea, este o adiție excelentă care nu doar că duce nivelul de rejucabilitate până la cer, dar este o metodă bună de work-out acasă și te va forța să joci din ce în ce mai bine pentru a învinge niște adversari care variază de la accesibili, până la fascinant de buni. Experiența online a fost bună, fără lag, stuttering sau alte probleme de genul ăsta.
Odată cu avântul în online facem cunoștință și cu niște moduri de joc exclusive, precum un fel de Battle Royale în 16 oameni la bowling. Iar dacă prenumele tău se întâmplă să fie Haos, crede-mă pe cuvânt când îți spun că abia aștepți să calci pe gazon într-un meci de fotbal 4v4. Și uite cum se adaugă la valoarea jocului cu niște chestii simple. O bilă albă pentru Nintendo și mergem mai departe.
Ce, credeați că am terminat? Haideți că mai e nițel și partea asta s-ar putea să le placă multora dintre voi. Nintendo Switch Sports are o componentă de personalizare a personajului. Nintendo a renunțat la Mii în favoarea unor avatare mai realiste, ceea ce înseamnă că ai și niște picioare pe care să le îmbraci, niște brațe pe care arată bine o bluză și mai multe tipuri de tunsori, culori pentru păr, etc.
La început ești foarte limitat la ce poți purta și colora, dar pe măsură ce te joci online și aduni puncte o să deblochezi mai multe elemente cosmetice. Punctele astea se strâng ușor, astfel trebuie doar să te joci și începi să le vezi cum se strâng. Odată ce devii mai bun și începi să marchezi goluri sau puncte, câștigi meciuri și folosești mișcări mai complicate, vor începe să apară și multiplicatoarele. Asta rezultă într-un sistem care te ține în fața TV-ului pentru încă câteva ore și te forțează la ceva grind. Grinding prin sport, deci poate dai și burta jos. Win-win!
Concluzie
Nintendo Switch Sports ia elemente din jocurile precedente, le combină cu elemente noi și trei sporturi chiar interesante și o componentă online care te ține în priză ore bune. În acest fel, se alătură listei deja bogate de party games de pe Nintendo Switch și alături de Mario Party Superstars și Mario Kart, îți oferă distracție pentru toate gusturile.
Are cea mai tare grafică pe care am văzut-o vreodată? Nu. Poate ceva gameplay revoluționar? Nici atât! Poveste complexă cu personaje memorabile? Deja știți răspunsul. Dar nimeni nu poate spune că Nintendo Switch Sports nu este unul dintre cele mai amuzante jocuri pe care le poți juca pe consola portabilă. Și în combinație cu modul extrem de simplu în care te poți alătura unui joc, obții poate cel mai tare joc multiplayer offline al anului și un potențial best-seller pentru această consolă.
Gameplay - 7
Grafică și Sunet - 6.5
Multiplayer - 8
7.2
Un clasic în devenire!
Nintendo Switch Sports este abordarea moderna a japonezilor pentru ceea ce a însemnat Wii Sports. Colecția de jocuri este limitată momentan, dar asta nu reprezintă o piedică în fața sutelor de ore pe care le-ai putea investi în jocul ăsta. Și chiar dacă nu va câștiga premii de frumusețe sau inovație, cu siguranță va cuceri inimile gamerilor!