Nintendo scade pe piata bursiera dupa ce actionarii s-au trezit la realitate

Daca ati vrut vreodata un exemplu perfect care dovedeste ca lumea finantelor este plina de oameni care habar nu au ce fac, dar de a caror decizii este legata soarta tuturor, trebuie doar sa va uitati la Nintendo.
Compania s-a bucurat de un succes fenomenal pe piata bursiera dupa lansarea lui Pokemon Go, pretul actiunilor sale crescand de numeroase ori si marind valoarea companiei cu cateva miliarde. Exista insa o mica problema aici, pe care Nintendo a trebuit sa o explice la ultima intrunire cu investitorii.
Vedeti voi, desi Pokemon Go este un succes fenomenal, un punct de schimbare in cultura care a avut un efect pozitiv asupra umanitatii cum Apple doar spera sa faca ceasul sau, nu este facut de Nintendo. Jocul este facut de Niantic si licentiat tangential de la Nintendo.
Mai exact, nu este licentiat direct de la compania care a publicat primele jocuri, ci de la The Pokemon Company, o entitate de licentiere infiintata de Nintendo, Game Freak si Creatures. Nintendo nu detine decat 32% din drepturile de votare, nu are prea mult control asupra a ceea ce face The Pokemon Company si nici nu primeste cine stie ce bani ca urmare a acestei afaceri. Practic, nici compania Pokemon nu a primit prea multi bani, pentru ca ce a facut a fost sa licentieze proprietatea si sa ajute putin cu intretinerea jocului. Nu are implicare in dezvoltarea proiectului sau in componenta sa de micro-tranzactii.
Niantic a facut toata treaba, Niantic a creat jocul, Niantic se bucura acum de tot profitul generat de joc. Cu toate acestea, oamenii care investesc in industria de jocuri au sarit sa arunce cu bani in Nintendo, pentru ca habar nu aveau ce faceau. Nu ca asta ar fi vreo noutate, industria jocurilor fiind plina de oameni care habar nu au ce fac, dar au o gramada de bani, si ca urmare decid directia in care se indreapta totul. Si acum stiti de ce lucrurile pot fi atat de groaznice adesea.