TECHTelefoane

Niciun telefon nu face poze „ca un DSLR”. Oricat s-ar stradui unii sa va convinga de chestia asta!

Aud din ce in ce mai des traznia asta: „Noul telefon X sau Y face poze la fel/comparabile/mai bune ca un DSLR”. Cu siguranta ati auzit-o si voi, si da, recunoastem, s-a strecurat si prin unele articole de pe la noi. Sigur, cu amendamentele de rigoare: „la fel” in sensul in care sunt telefoane care fac poze intr-un format… relativ necomprimat, ce pot fi apoi mai bine prelucrate. Sau… au megapixeli multi. Dar ceea ce incearca sa infiga departamentele de marketing mai tupeiste ale unor producatori de telefoane in mintea cumparatorilor, este ca la nivel de CALITATE poza aia facuta cu telefonul se compara cu cea realizata cu un DSLR, si ca overall COMPORTAMENTUL respectivului telefon la fotografiere este comparabil cu al unui DSLR! Ei, iar asta este… direct o prostie.

De ce? Pai pentru ca in principiu pregatirea in materie de imagine a userului comun, obisnuit, este foarte slaba. Si atunci, merge! Adica ala care se uita pe displayul telefonului dupa ce a „tras un instantaneu” nu vede o diferenta de calitate, sau de fapt nu prea isi imagineaza respectiva diferenta, prin comparatie cu o camera foto buna. Si de fapt, el rareori va vedea poza aia altundeva decat pe telefon. Pentru ca oricat ar fi telefonu’ ala de telefon, el ramane… un telefon, cu o camera cat putza de furnica, si cu niste poze pe care daca le examinezi pe un monitor de dimensiuni generoase, vei vedea diferenta, oricat de neavizat ai fi.

Buuun. Dar de ce se intampla asta? Pentru ca o problema este chiar dimensiunea de care pomeneam mai devreme. Adica… dimensiunea conteaza! Mult. Un exemplu scurt si relevant: senzorul de pe 5D Mark III (camera pe care intamplator o stim foarte bine deoarece este una dintre cele cu care filmam Zona IT in fiecare saptamana de cativa ani buni incoace… pentru difuzarea pe televizor), are un senzor de fix… 50 de ori mai mare decat ala de pe iPhone 8 Plus. Iar mai mare cand vine vorba de captat lumina (si toate cele ce decurg de aici, gen lipsa zgomotului pe imagine, dynamic range, detalii in zone intunecate sau luminoase, sensibilitate ISO cu valori mult mai mari, etc si lista este lunga tare) mai MARE inseamna clar mai BUN! Iar cand mai mare este… de peste 50 de ori mai mare, intelegeti ideea. (36x24mm vs 4.8×3.5mm, adica 864mm patrati vs 16.8). Adica legile fizicii nu pot fi schimbate nici macar de catre cele mai „inventive” departamente de marketing din industria producatoare de smartphone-uri.

Apoi este… optica. Mai are rost sa discutam despre asta? Si aici marimea conteaza. Cu cat mai mare lentila, cu atat mai multa lumina. Si lipsa aberatiilor, gratie unor GRUPURI de lentile serioase. Si varietatea. Mai ales in cazul DSLR-urilor, unde aceste lentile sunt interschimbabile. Nu e cazul la telefoane, oricat ar fi OLLOCLIP-ul de Olloclip. Si precizia. Si definitia. Si… nu mai are rost sa adaugam. Ati inteles ideea.

Nu in ultimul rand, este forma. Una dedicata acestei activitati, adica fotografiatul, vs o eleganta „caramida”, oricat ar fi ea de slim si incarcata de facilitati. Am incercat in repetate randuri sa folosesc telefonul pentru activitati mai serioase decat pozatul pisicii. Si partial a si mers. Am facut si un minidocumentar la un moment dat cu telefonul. Dar ca manevrabilitate la filmare sau fotografiere nu va depasi niciodata statutul de… exotism. Vorbim despre un body cu o forma gandita sa iti „intre in mana”, si cu „controale” puse la indemana, „within reach” cum zice americanu’. Butoane si switch-uri vs… un ecran touch.

Sigur, mai sunt multe alte argumente, dar astea sunt esentiale, asa, la prima strigare. A nu se intelege Doamne fereste ca as avea ceva impotriva pozatului cu telefonul! Dimpotriva. Personal, din cauza faptului ca imi petrec cea mai mare parte din viata lucrand in fiecare clipa cu astfel de „scule” profesionale, prin natura meseriei, asta m-a facut sa nu mai iau dupa mine un DSLR in vacanta de multi ani de zile (te saturi pana si de astea, plus ca nu sunt adeptul mancarii pozate, ci al mancarii savurate), cam de cand telefoanele au inceput sa faca poze… decente, pentru ca asta este calificativul maxim ce poate fi acordat celor mai performante telefoane din lume la capitolul foto. Dar una-i una, alta-i alta! Vrei instantanee cu matza, copilul vecinilor, si Astonu’ „bengos” din parcarea aia din Mamaia? Telefonul este prea de ajuns. Vrei mai mult? O camera foto BUNA este… de neinlocuit!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button