TECHRSS PaginaDeMedia

Neuralink face progrese – Am ajuns în punctul în care maimuțele se joacă Pong doar „cu puterea minții”

Nu știu de voi, dar eu, la bătrânețe, vreau să mă înscriu voluntar în acest program Neuralink al lui Elon Musk, pentru că mi-ar prinde bine să dau shuffle la playlist-urile de pe Spotify când clipesc sau să mi se zbată colțul gurii atunci când primesc o notificare de pe Facebook/Instagram/reddit. Și poate că viitoarea mea pensionare va veni mai devreme, pentru că Neuralink deja face progrese în ceea ce privește jonglatul cu implanturile cerebrale, iar rezultatul cel mai concret este reprezentat de o maimuță, care a reușit să se joace Pong folosindu-se doar de puterea minții, transpusă într-o conexiune wireless.

Experimentul vine ca urmare a unei încercări anterioare de a implanta chip-urile Link în creierul unui porc, iar operațiunea a fost un succes răsunător. Macacul Pager a fost supus unui astfel de implant, ca mai apoi să participe la teste. În primă fază, Pager s-a jucat Pong folosindu-se de joystick-urile propriu-zise. În al doilea test, primata s-a folosit doar de activitatea sa neuronală, transformată într-un semnal wireless.

Postarea de pe blogul Neuralink explică puțin mai detaliat acest proces (recomand și lecturarea materialului original). Creierul lui Pager a devenit casă pentru un dispozitiv de transmisie a datelor alcătuit dintr-o rețea de 1024 de electrozi, sub denumirea de N1 Link. Rețeaua a fost implantată în cortexul motor al creierului, care este responsabil cu planificarea și executarea mișcărilor. Zonele destinate mișcării mâinilor și brațelor au primit chip-urile, acestea fiind amplasate bilateral: unul în emisfera stângă (care controlează partea dreaptă a corpului) și unul în emisfera dreaptă (care se ocupă cu partea stângă a corpului).

Neuralink schema interfata neuronala

De la Neuralink la Jurassic Park este cale lungă, nu credeți?

Cu ajutorul acestei rețele, maimuța a putut controla mișcarea pe ecran a cursorului aferent jumătății sale din terenul de Pong. Rezultatul l-a încântat pe Elon Musk, acesta afișându-și pe Twitter optimismul cu privire la faptul că progresul Neuralink ar putea să vină foarte curând în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Câtă vreme Elon este momentan cu picioarele pe pământ, partenerul său, Max Hodak, se laudă că acest proiect ar putea contribui literalmente la crearea unui Jurassic Park și popularea biosferei cu specii noi, create prin inginerie genetică și împerechere selectivă. Fie că este o aberație sau nu, asta este o poveste pentru altcândva, pentru că deja o dăm spre eugenismul din seria Dune cu astfel de afirmații.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button