PCTECH

Netgear AX4 review – Un router future-proof

Incet dar sigur ne indreptam catre o noua perioada de evolutie in ceea ce priveste conexiunile fara fir. Providerii de telefonie mobila incearca sa implementeze tehnologia 5G iar WiFi 6 incearca si el sa se extinda pe laptopuri si telefoane mobile. Dar, in tot acest timp exista milioane de dispozitive, precum routere wireless, telefoane, laptopuri, etc… care folosesc 2.4GHz sau 5GHz.

Latimea de banda larga nu este singurul avantaj oferit de catre noua generatie de WiFi, acest standard avand o acoperire mai buna si un timp de raspuns mai bun, plus capacitatea de a ajusta in timp real latimea de banda si semnalul transmis catre un anumit dispozitiv. Netgear AX4 este un router de generatie noua, care poate acoperi o suprafata mare si are o latime de banda mare. Routerul este unul mid range, iar acesta ofera mai multe functii decat ofera alte routere obisnuite. AX4 poate duce de patru ori mai multa latime de banda decat un router obisnuit. Designul este putin futurist, dar nu este excesiv, astfel il putem amplasa oriunde in casa sau la birou, acesta fiind si destul de compact.

Antenele din pacate nu pot fi inlocuite, pentru a maximiza acoperirea, insa ele isi fac treaba pentru a acoperi lejer un apartament cu 3 camere, antenele avand un design special conceput pentru capabilitatile lui AX4, acesta avand un canal pe 160MHz. Pe partea din spate regasin un buton pentru on/off, un port WAN, patru LAN, toate fiind pe 1Gb/s, plus un port USB 3 si un buton care ne permita sa oprim LED-urile indicatoare. AX4 poate oferi 4 stream-uri WiFi. Astfel acesta ajunge sa ofere o latime de banda de 600Mb/s+2400Mb/s, asadar avem un total de 3Gb/s. Pentru a putea sustine toata aceasta latime de banda, Netger a echipat AX4 cu un procesor quad core Intel la 1.8GHz. Cu un asemenea procesor poti transfera date la o latime de banda larga fara ca acesta sa intre in full load si sa taie din viteze. Routerul mai are o memorie RAM de 512MB si un ROM de 256MB, suficient pentru stocarea sistemului de operare.

Din punct de vedere al securitatii, AX4 sta foarte bine, la fel ca restul routerelor de la Netgear. Avem posibilitatea a pune filtru parental, pentru a restrictiona accesul la siteuri, avem actualizari pentru securitate automate si posibilitatea de a face o retea guest, pe care sa intre musafirii, fara a mai fi nevoie sa introduca o parola. AX4 suporta evident si dispozitivele cu WiFi de generatie veche, insa acesta nu va functiona la capacitatea lui maxima. Netgear AX4 este un router  puternic care poate fi cumparat pentru putin peste 1000LEI.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button