Știri ITVIDEO

Netflix, în cădere liberă la Bursă

Îngropați în datorii și amenințați de o concurență din ce în ce mai acerbă din partea Disney și Amazon, cei de la Netflix trebuie să găsească repede soluții pentru a-și asigura viitorul.

În luna iulie, cotația Netflix la Bursă înregistra o creștere de 107% față de începutul anului și mulți se grăbeau să anunțe lucruri și mai mari pentru popularul serviciu de streaming. Iată însa că sfârșitul anului nu arată nici pe departe la nivelul previziunilor optimiste, cu Netflix înregistrând o prăbușire la Bursă de 37% față de punctul înregistrat la mijlocul anului.

Motivele din spatele acestei căderi sunt multiple, însă în principal au de-a face cu ciclul de viață a inițiativelor disruptive pe piață, gradul de îndatorare al companiei și, nu în ultimul rând, concurența anunțată pentru anul următor din partea unor giganți precum Disney și Amazon. Netflix a pionierat serviciul de streaming video, facilitând migrarea publicului amator de seriale și filme către Internet mai degrabă decât la TV. Ani de zile, a fost singurul serviciu de streaming popular, iar investitorii timpurii au profitat de asta, unii adunând câștiguri de 10.000% din 2008 până în luna iulie a acestui an.

Dacă până acum concurența celor de la Netflix tindea spre zero, lucrurile stau să se schimbe radical în 2019. Disney va lansa propriul serviciu de streaming numit „Disney +” anul viitor și e de așteptat să-și retragă toate producțiile care rulează acum pe Neftlix pentru a le pune pe Disney +. Asta poate fi o problemă uriașă pentru Netflix, deoarece Disney este probabil studioul cu cel mai variat conținut din lume. Deține branduri cu greutate în industria divertismentului, ca Marvel, Pixar, ESPN, ABC și francize de top precum Star Wars, X-Men și multe altele. E de așteptat astfel ca fanii francizelor deținute de companie să migreze în masă spre Disney+, lăsând un gol semnificativ în numărul abonaților Netflix.

Un alt competitor puternic pentru serviciul de streaming va fi Amazon. În luna februarie, compania a anunțat că va cheltui 5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de spectacole și filme originale. Ca răspuns, Netflix și-a mărit cheltuielile propuse de la 8 la 12 miliarde de dolari, investind acum în conținut mai mult decât orice altă rețea de televiziune americană. Cu Amazon fiind a treia cea mai mare companie cotată la Bursă din intreaga lume, e de așteptat să dispună de resurse financiare mai mari decât ale celor de la Netflix și chiar decat Disney.

Pentru a avea orice speranță de a ține pasul cu rivalii săi, Netflix trebuie să-și mențină cheltuielile în ceea ce privește conținutul, ceea ce se va dovedi problematic. Pentru ca face un profit relativ mic, compania a tot trebuit să împrumute bani pentru a-și finanța serviciul de streaming. În ultimul an, gradul de îndatorare al celor de la Netflix s-a mărit cu peste 70% față de 2017, ajungând la 8,3 miliarde de dolari. Pentru că acest parcurs nu este unul sustenabil pe termen lung, Netflix pare să aibă trei opțiuni pentru a continua: să continue împrumuturile și în următorii ani, cu riscul de a se îngropa în datorii, să-și majoreze dramatic prețurile și să riște pierderea multor abonați ori să reducă și mai mult conținutul dinsponibil pe platforma de streaming.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button