TECH

Nebula 4000 – Stabilizator de imagine… „de mână”!

Compania Filmpower a introdus pe piata probabil cel mai revolutionar stabilizator de imagine giroscopic cu motoare brushless numit Nebula 4000, iar ZonaIT a avut ocazia sa-l testeze hands-on in premiera pentru Romania, gratie prietenilor de la Westbuy.

Suntem deja obisnuiti cu diverse stabilizatoare care pot echilibra greutatea unui smartphone sau unei camere tip GoPro, insa niciunul nu a urcat stacheta atat de sus incat sa echilibreze si camerele hybrid de mici dimensiuni. Nebula 4000 se potriveste perfect pentru mirrorless-uri high end gen Panasonic GH4, Sony A7s sau camera de cinema Blackmagic Pocket.

Probabil ca intrebarea pe care si-o pune toata lumea in momentul de fata este “ce face de fapt Nebula 4000 ?” Este simplu, transforma absolut orice cameraman incepator in cel mai iscusit operator de Steadicam. Si asta se realizeaza cu un pachet extrem de mic, ce poate incapea intr-un ghiozdan. In mod cert, acest produs ofera cel mai compact setup celor care vor sa obtina imagini stabile din mers, dintr-o masina in miscare, de pe o barca, fara a fi necesara utilizarea unui steadicam mecanic clasic sau a unui stabilizator giroscopic de mari dimensiuni.

Sarcina maxima suportata de acest dispozitiv este de 1kg, iar noi am ales sa-l echilibram pe un Panasonic GH4 impreuna cu obiectivul de kit 12-35 pentru a observa cum se comporta atunci cand este impins la limite. Nu mica ne-a fost surpriderea atunci cand am vizionat materialele realizate, footage-ul fiind impecabil. Designul este si el foarte atractiv, insa are un mic dezavantaj, atunci cand este pozitionat in anumite moduri, este blocata pre-vizualizarea in monitorul camerei. Este adevarat ca producatorul a oferit si posibilitatea montarii unui display extern, insa majoritatea userilor au considerat ca acest lucru incurca atunci cand vine vorba despre portabilitate.

Pe maner avem switch-ul on/off , langa care este amplasat un buton rosu care are rolul de a schimba modul de utilizare din cele 3 preset-uri disponibile: follow (mod in care miscarile mainii sunt urmarite in timp real), easy follow (mod in care miscarile mainii sunt urmarite foarte incet) si lock (modul in care aparatul isi pastreaza in linii mari aceeasi pozitie indiferent de miscarile operatorului).

Pentru a te familiariza cu stabilizatorul giroscopic este necesar sa-i stii cele trei axe, mai exact pitch – pentru inclinare -, yaw – pentru panoramare stanga dreapta – si roll – pentru inclinare in unghi stanga dreapta – . Trebuie sa recunoastem ca prinderea ce foloseste suruburi cu cap inbus nu este cea mai fericita optiune, lucru care adauga la timpul petrecut la stabilizare. La upgrade-uri viitoare este clar ca un sistem de surub cu strangere manuala ar fi bine venit.

Ca sa obtii o calibrare 100% corecta se impune si reglarea tensiunii din motoare in functie de sarcina folosita, lucru pe care il poti face cu un software disponibil gratuit. Produsul este cotat in prezent la putin sub 700 USD fara taxe, si in mod cert are toate sansele sa devina un must have in trusa oricarui videograf profesionist sau in devenire.

Articole asemanatoare

Back to top button