RSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

Ne apropiem de baterii Sodiu-Ion

Bateriile de tip Litiu-Ion sunt în acest moment cele mai populare de pe planetă, dar nu înseamnă că sunt tocmai grozave. Pe de o parte, nu au o densitate excelentă, comparativ cu alte metode de stocare a energiei, au tendința să explodeze dacă sunt degradate, iar litiul acela nu este tocmai pe toate drumurile.

O soluție ar putea veni de la un alt element, ceva mai des întâlnit, sodiul. După îndelungate experimente, o echipă de cercetători de la Universitatea Purdue din statul Indiana, SUA, a reușit să dezvolte o metodă prin care sodiul poate fi folosit în locul litiului în procesul de creare a unei baterii. Nu este un proces tocmai simplu de simplă înlocuire a unui element cu altul, din moment ce ionii de sodiu aveau tendința să rămână lipiți de anod în momentul încărcării și acolo rămâneau, făcând bateria cam inutilă cu timpul.

Soluția a venit prin aplicarea sodiului sub o formă de pudră creată într-un mediu de argon, care apoi este dizolvată într-o soluție de hexan, folosind ultrasunete.  Procedeul sună complicat, dar conform cercetătorilor nu ar trebui să schimbe foarte mult procesul de producție al bateriilor existente. Iar sodiul este al șaselea cel mai abundent element din scoarța terestră, așa că nu ar fi probleme cu găsirea sa. Spre deosebire de litiu, care este abia pe locul 33, și este extras/rafinat/produs/etc la nivel global într-un volum de vreo 7 mii de ori mai mic.

Desigur, până va fi folosit probabil mai este nevoie de ceva muncă. Nu de alta, dar cred că aveam acum un an sau doi o astfel de știre în fiecare lună, prin care se tot descopereau tehnologii noi pentru baterii, dar deocamdată n-a ajuns nici una într-un produs efectiv.

[Hexus]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button