Business

Bate un vânt rece pe burse – NASDAQ a închis ieri în scădere cu 2,43%

Indicele NASDAQ a avut ieri cea mai proastă zi a anului, iar scăderea cumulată a ultimelor zile este de peste 10% ducând indicele companiilor din tehnologie într-o corecție ce pare abia la început. Și nici nu îți dai seama cărui motiv i se datorează aceste vânzări masive de acțiuni, de la faptul că dobânda titlurilor americane pe 10 ani cochetează cu nivelul de 5%, de la faptul că firmele raportează rezultate bune pe trimestrul al treilea, dar prevăd o încetinire pentru trimestrele următoare sau pur și simplu este un instinct de turmă – vindem întâi că așa e piața și mai vedem apoi ce facem.

Și ceilalți indici ai bursei americane au închis în scădere, dar aceasta a fost mult mai mică. Indicele NASDAQ cuprinde cele mai multe companii din domeniul tehnologiei, și, deși acestea au tras bursa în sus anul acesta (oarecum de înțeles după sell-off-ul de anul trecut, unele precum Meta (META), compania mamă Facebook sau Nvidia (NVDA) și altele scăzând chiar și cu 80% anul trecut), dobânzile ce se mențin la niveluri ridicate au un impact important asupra companiilor din tehnologie ce au o nevoie de finanțare ridicată.

Rezultate bune pentru companiile componente NASDAQ dar previziuni sub așteptări

Așa cum am prezentat ieri, Microsoft (MSFT) a prezentat rezultate bune și a fost cam singura companie din domeniu care a crescut ieri, tractată de veniturile bune ale diviziei de cloud. Alphabet (GOOG), compania mamă Google, a prezentat la rându-i rezultate bune, în creștere, dar cotația a scăzut cu 9% pe seama veniturilor sub așteptări ale aceleiași divizii de cloud, investitorii temându-se că amploarea adoptării inteligenței artificiale de către business-uri nu este cea preconizată.

Pe același motiv au scăzut și producătorii de cipuri, Nvidia, AMD și Texas Instruments cu procente cuprinse între 4% și 5%, estimările pentru ultimul trimestru al anului ale acesteia din urmă, ce produce cipuri de bază pentru aproape fiecare sector economic (mulți analiști consideră compania ca un punct de referință pentru industria tech) fiind cu 10-15% mai mici decât așteptările pieței.

Meta a raportat aseară după închiderea pieței rezultatele trimestrului al treilea, rezultate peste estimări, mai ales la profit, dar acțiunea scade azi în pre-trading cu aproape 4%, după scăderea de ieri de aceeași mărime, tocmai datorită acelorași previziuni în scădere pentru finalul de an. Amazon (AMZN), minus 5,58% ieri, prezintă azi rezultatele, iar cheia este la aceeași divizie de cloud, iar ultimul dintre titanii NASDAQ ce raportează rezultatele trimestrului pe 2 noiembrie – Apple (AAPL) a fost ceva mai stabil, scăzând doar cu 1,36%.

Corecția NASDAQ va mai continua, cel mai probabil, până la media de 200 de zile, care este undeva în jurul a 13.900 de puncte, ceea ce înseamnă încă o scădere de 3,5% aproximativ de la închiderea de ieri. PER-ul NASDAQ este de 17,99x, un nivel excelent sub media ultimilor zece ani, profitul pe acțiune TTM se învârte în zona maximelor ultimilor doi ani și, sub rezerva unor evenimente neprevăzute, mă aștept ca totuși dracul să nu fie atât de negru iar corecția pe burse să înceteze spre mijlocul lunii noiembrie.

Așadar, pregătiți banii de investiții.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button