MORE

NASA cere ajutorul programatorilor … care știu Fortran

Îți place programarea? Trăiești în SUA? Vrei să ajuți agenția spațială americană să funcționeze mai bine? Te tentează ideea de-a câștiga zeci de mii de dolari? Ai nimerit unde trebuie! Ah, și încă un lucru. Mai știi să programezi în Fortran?

Da Fortran. Ce e drept, nu este tocmai acel limbaj de programare vechi de aproape 60 de ani, ci o variantă mai modernă a sa. Acest limbaj stă la baza programului de analiză cu elemente finite FUN3D, folosit de NASA pentru modelarea proiectelor sale înainte de a fi construite în lumea reală. Programul rulează în acest moment pe un super-computer echipat cu numeroase procesoare Intel Xeon, alături de plăci de compute marca Nvidia și Intel Phi. Un sistem foarte potent, dar care nu se ridică tocmai la nivelul de performanță dorit, asta în mare parte pentru că FUN3D este bazat pe o bază de cod destul de veche. NASA speră să schimbe asta cu o competiție deschisă publicului.

Regretabil, competiția este disponibilă doar cetățenilor SUA, deoarece codul cu pricina este o proprietate a guvernului. Dar dacă vă pricepeți la programare și aveți rude pe acolo, poate că nu ar strica să colaborați și să aruncați o privire… asta nu s-ar considera a fi spionaj… cred.

NASA caută soluții prin care algoritmii folosiți de programul său pot fi îmbunătățiți în așa fel încât eficiența lor să crească de la 10 sau chiar 10000 de ori. Cei dornici au la dispoziție 55 de zile și pot să arunce o privire peste codul aferent, toate informațiile fiind disponibile pe pagina oficială a competiției. Cele mai bune sugestii pot obține o parte din cei 55 de mii de dolari disponibili pentru premiere.

Poate că nu este ceva la care va avea acces toată lumea, dar ideea este demnă de laudă. Nu strică nici că bugetul NASA nu prea acoperă dezvoltarea unui software mai capabil ca FUN3D, sau hardware mai potent, așa că există și ceva disperare la mijloc.

[Engadget]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Pingback: NASA cere ajutorul programatorilor … care știu Fortran - Pro Team Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button