MORE

N-ai bani pentru Photoshop? Avem o solutie online numita Pixlr

Inevitabil, vei ajunge in situatia in care trebuie sa manipulezi intr-un fel o imagine, iar Paint nu mai este suficient. GIMP  poate nu e la indemana, iar Irfanview nu are tocmai functia de care ai nevoie. Photoshop ar fi util, dar costa cam mult. Ce faci in situatia asta? Poti apela la Pixlr.

Acest editor de imagini vine in mai multe variante, in functie de necesitate. Sunt cateva mai simple, care permit doar adaugarea de text, borduri si filtre pentru imaigni, care merg si pe un telefon, dar exista si Pixlr Editor. Ca o scurta descriere, imaginati-va Photoshop, dar intr-o varianta gratuita, care va functiona direct din browserul web si are predominant toate functiile de zi cu zi ale aplicatiei facute de Adobe. Are si o varianta care poate fi descarcata, numai ca in loc sa cantareasca cativa GB, are doar 150MB.

Din testele pe care le-am efectuat, am realizat ca este un editor de imagini foarte apt, care pentru cea mai mare parte din utilizatori va fi suficient. Permite selectarea fina a diverse portiuni din imagine, fie cu un lasou, fie cu acel foarte util Magic Wand, la care puteti seta toleranta. Permite redimensionarea imaginilor, editarea fina a culorilor si a luminii, clonarea,  adaugarea de filtre, de efecte si foarte, foarte important, permite lucrul cu straturi multiple. Aceasta functie este foarte importanta, deoarece este ceva care nu vei gasi in ceva ca Paint, acela fiind un editor de imagini destul de destructiv. Prin lucrul cu starturi multiple poti realiza mult mai usor imagini compozite si creatii complexe. Exista suport pana si pentru crearea de forme si desenare, cu abilitatea de a defini propriile pensule, si o istoriograma.

Pixlr, in varianta sa on-line, este un utilitar ideal pentru lucrul cu imagini care sunt deja pe internet, deoarece permite deschiderea lor direct dintr-un URL, si salvarea lor intr-un spatiu de stocare asociat contului vostru. Practic, il puteti folosi fara sa descarcati sau sa incarcati vreodata ceva de pe un PC, ci doar on-line, ceea ce il face o unealta foarte practica pentru cei care lucreaza mult cu manipularea de imagini pe internet, spre exemplu, cu realizarea de poze amuzante care sa mearga alaturi de articole.

Exista, totusi, cateva limitari. Pixlr nu este un program la fel de puternic precum Photoshop, fiind incapabil sa schimbe spatiul de culoare sau adancimea de culoare. Nu are nici lucruri precum scalarea inteligenta a continutului sau transformarea in 3D a obiectelor bidimensionale si nici nu ar trebui sa aveti prea multe pretentii la a realiza animatii. Sigur, ati putea incerca sa le faceti strat cu strat, dar nu aveti optiunea de a exporta o animatie finala, Pixlr avand doar formate statice.

Insa daca tot ce vreti este sa alterati cateva imagini fara sa va folositi de toate puterile lui Photoshop, atunci Pixlr isi face treaba, si este gratuit.  Mai jos v-am lasat un exemplu cu ce transformari am putut sa fac in doar cateva minute unui poster clasic al jocului Stubbs The Zombie.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button