
Jurnal de bord, ziua 54: ieri, Elon Musk a întrebat utilizatorii platformei dacă vor ca acesta să plece de la șefia Twitter. Totul s-a desfășurat pe baza unui sondaj la care au răspuns peste 17 milioane și jumătate de oameni. Rezultate: 57,5% DA, 42,5% NU. În descrierea sondajului, Musk a specificat că va respecta întocmai rezultatul votului. Suntem speriați. Nu știm ce se va întâmpla în continuare.
Cam așa cred eu că sună o condică a unui angajat al companiei, după ce șeful Twitter a făcut un sondaj prostesc pe contul său personal. Dar lucrurile au început acum câteva zile, atunci când Musk a suspendat conturile mai multor jurnaliști și a interzis orice promovare sau link de pe Facebook sau Insagram.
Practic, frustrarea oamenilor a plecat fix de la asta. Musk s-a bătut mult și tare cu pumnii în piept că este un susținător convins al libertății de exprimare și că este gata să îmbrățișeze acest concept, cu tot cu bune și cu rele. Apoi, el a cenzurat de-a dreptul câțiva jurnaliști de care nu i-a plăcut și a vrut să uite că alte platforme de socializare există.
Păi cum vine asta, domnu’ Musk? Nu se bat cap în cap faptele cu vorbele? Dacă lucrurile s-ar fi terminat aici, probabil că am fi categorisit acest derapaj al lui Musk ca doar atât: un derapaj. A avut mai multe în trecut (la naiba, și achiziția impulsivă a Twitter poate fi considerată un derapaj) și cu siguranță vom mai asista și la altele în viitor. Dacă lucrurile s-ar fi terminat aici, nici nu aș mai fi scris acest articol. Dar, așa cum ți-ai dat seama deja, prostiile au continuat.
Vizibil surprins de mânia oamenilor după aceste decizii ciudate, Chief Twit (așa cum îi place să-și zică singur) a făcut sondajul din primul paragraf al articolului. Practic, oamenii au decis: nu îl mai vor pe Musk la șefia Twitter. Apoi au urmat câteva ore bune de liniște.
Should I step down as head of Twitter? I will abide by the results of this poll.
— Elon Musk (@elonmusk) December 18, 2022
Într-un final, Elon a revenit, moment în care a început să indice că suspectează o mână criminală la mijloc. Vorbesc, bineînțeles, despre boții pe care tot el a declarat în trecut că i-a eradicat.
Interesting
— Elon Musk (@elonmusk) December 20, 2022
Partea cu adevărat revoltătoare (pentru mine cel puțin) este ce a urmat. Cineva de pe platforma a sugerat că doar cei care au acel checkmark Twitter Blue (subscripția de 8 dolari pe lună) ar trebui să aibă dreptul să voteze la sontajele ce au legătură cu schimbările de policy și cele administrative ce țin de platformă.
Adică să ne întoarcem în Evul Mediu, când doar vocile celor bogați puteau fi auzite atunci când trebuie luată o decizie de genul acesta. Am dat și eu peste postare pe feed-ul meu de Twitter și m-am gândit: „o fi Musk puțin nebun acum, dar până și el știe că asta nu este o idee bună, sunt sigur”. Apoi am apăsat pe comentarii, unde am văzut asta:
Good point. Twitter will make that change.
— Elon Musk (@elonmusk) December 19, 2022
Practic, dacă vrei să ai și tu un cuvânt mic de spus atunci când Musk mai vrea să facă câte o schimbare, va trebui să îi dai 8 dolari pe lună. Se pare că libertatea de exprimare are altă definiție în dicționarul lui Musk, complet diferită de cea pe care noi, restul, o știm.
Recunosc că sunt foarte interesat de cum vor decurge lucrurile de acum. Eu folosesc Twitter regulat și tare mi-e că asistăm la căderea platformei cu totul. Da, știu, am mai zis asta și în trecut. Dar acum mi se pare că Musk a luat-o razna și mai mult și m-a convins că nu este omul potrivit pentru platformă. A avut niște idei bune, a părut încrezător și sigur pe sine, dar aparent toate astea nu au contat la nimic.