MORE

Mult zgomot pentru nimic: Televizorul „dastept” de la Samsung care cica trage cu urechea la secretele tale!

Exista o legenda urbana care spune ca demult, la inceputurile televiziunii, erau destui aceia care se „tarseau” sa faca sau sa spuna anumite lucruri in fata televizorului, ca, cine stie, poate vedeau sau auzeau „oamenii din televizor”. Aceasta teama irationala are un sambure de temei, in mod ciudat, peste zecile de ani care au trecut de atunci. Adica acum. S-au agitat apele in ultimele zile pe net in jurul unui avertisment dat de Samsung cu privire la „politica de utilizare” a unor Smart TV-uri din linia sa de produse: „Fiti atenti cu privire la faptul ca daca anumite cuvinte rostite includ informatii personale sau sensibile, aceste informatii s-ar putea regasi printre datele capturate si transmise unei terte parti prin utilizarea serviciului de recunoastere vocala”. Ughhh!

Terta parte la care face referire avertismentul este compania Nuance care „livreaza” aceasta tehnologie catre Samsung, si la serviciile de „recunoastere vocala” care permit interactiunea cu dispozitivul printr-un microfon incorporat in telecomanda televizorului. Evident, de aici si pana la „saritul de fund in sus” al nenumaratelor ONG-urilor „dedicate” nu a fost decat un pas: „Samsung trebuie sa inteleaga ca nu toata lumea doreste sa fie spionata de propriul televizor!” spune Emma Carr, director al grupului Big Brother Watch. Altii, si mai prapastiosi, se si vad actori in distopia orwelliana 1984, in rolul bietului Winston. Ce sa inteleg de aici? Ca s-au terminat serviciile secrete care au chef sa traga cu urechea?! (Fie ca vrem sau nu…). Asta in conditiile in care, acest serviciu, ca si multe altele similare aparute inca de mai demult (Siri, Google, Amazon, Microsoft Xbox) au „buton” de OFF! Lucru pe care l-a precizat si Samsung.

Iata ce a declarat Samsung pentru The Guardian: „Samsung takes consumer privacy very seriously. In all of our Smart TVs any data gathering or their use is carried out with utmost transparency and we provide meaningful options for consumers to freely choose or to opt out of a service. We employ industry-standard security safeguards and practices, including data encryption, to secure consumers’ personal information and prevent unauthorised collection or use. Should consumers enable the voice recognition capability, the voice data consists of TV commands or search sentences, only. Users can easily recognise if the voice recognition feature is activated because a microphone icon appears on the screen. Samsung does not retain voice data or sell it to third parties. If a consumer consents and uses the voice recognition feature, voice data is provided to a third party during a requested voice command search. At that time, the voice data is sent to a server, which searches for the requested content then returns the desired content to the TV.” Intelegeti ce vor sa spuna.

Exista destula reticenta cu privire la tehnologiile noi, dar si destui care sa profite de pe urma implementarii lor. Sa ne aducem aminte de cazul similar al disputelor nesfarsite legate de senzorul de amprenta introdus pe smartphone-uri. The same! Orice „evolutie” implica anumite riscuri. Incepand cu momentul in care iti deschizi, de exemplu o pagina de Facebook, iti „stochezi” amprenta in telefon, sau spui Hey, Siri! sau Ok, Google! Intotdeauna exista un „buton” de OFF sau pur si simplu optiunea de a achizitiona sau nu un anume device sau serviciu. Aceste lucruri fac parte din jocul lumii interconectate. Nu se poate si cu slanina’n pod si cu sufletul in Rai!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button