Review-ul plăcii de bază MSI X99A XPower AC

Când vine vorba de performanța procesoarelor în piața pentru consumatori, noile cipuri Intel Broadwell-E sunt cam cele puternice pe care poți pune mâna, atâta timp cât ai nevoie de putere de procesare și pentru altceva decât doar jocuri.
Noile procesoare vin echipate tot pe platforma X99, pe care au fost oferite și cipurile Haswell-E, ceea ce înseamnă că selecția de plăci de bază include modele cu ceva tradiție, ce au apucat de-a lungul a mai bine de un an să treacă prin cicluri de producție și revizie, pentru a oferi cea mai înaltă performanță posibilă. Și fiindcă a trecut un pic de timp de când acestea au ieșit pe piață, prețul tinde să fie unul mai avantajos.
MSI X99A XPOWER AC face parte din gama high-end a gamei high-end care este X99, așa că oricât de avantajos ar fi prețul, tot va fi mare, iar motivul pentru asta este unul simplu de înțeles: ca și modelul ASUS ROG Rampage V Edition 10 testat săptămâna trecută, modelul MSI este un vârf de lance. Spre deosebire de modelul ASUS, însă, prețul acestui vârf de lance este cu circa 30% mai mic, rezultând în economii de aproape 1000 de lei.
Aceste economii sunt realizate în diferite feluri. Suita de accesorii a plăcii este mai restrânsă – aceasta conține esențialele, precum cabluri SATA, eSATA, cabluri SLI de tip ribbon și antene pentru Wi-Fi. Nici urmă de cutii audio externe dedicate, precum în cazul plăcii ASUS.
MSI oferă și o suită de accesorii pentru overclocking, precum monturi și backplate-uri dedicate pentru răcire pe azot, iar manualul plăcii este substanțial.
În privința specificațiilor tehnice, XPOWER AC se respectă. 8 sloturi de memorie DDR4 cu suport a până la 128GB de memorie ce rulează în mod quad-channel, cinci sloturi PCI Express x16 și unul x1, 10 porturi SATA și un M.2, suport pentru RAID 0, 1, 5 și 10 pe 6 din porturile SATA. Ca și la modelul ASUS, se oferă 2 porturi Gigabit Ethernet.
Pe partea de porturi USB, XPOWER AC oferă 7 porturi USB 2, 12 porturi USB 3 și înca două porturi USB 3.1. Din păcate, nici unul din aceste porturi nu este Type-C.
Interfața de administrare a plăcii de bază EFI – așa numitul Extensible Firmware Interface – este clară, accesibilă și o plăcere de folosit. Aceasta raportează statisticile esențiale ale sistemului în partea superioară, iar în partea inferioară oferă șase categorii de control: asupra setărilor, overclocking-ului, funcției M-flash pentru upgrade și backup al BIOS-ului, funcția OC profile pentru salvarea și încărcarea de profile personalizate de overclock, funcția de monitorizare detaliată a hardware-ului și secțiunea de informații ale plăcii.
În testele noastre, performanța lui MSI X99A XPOWER AC este aliniată la piață în mai toate jocurile și scenariile de utilizare. Nu este cea mai tare placă X99 testată de noi, un loc rezervat modelului ASUS menționat, dar în cel mai rău caz e cu doar câteva procente mai înceată, în cel mai bun caz sunt egale, iar în cazul banilor, modelul MSI este cu aproape 1000 de lei mai ieftin.