ReviewsPCTECH

MSI Prestige 15 2022, un laptop echilibrat pentru creatori de conținut și nu numai

Modelul testat, A12UC, se pretează inclusiv pentru gaming

Seria Prestige a taiwanezilor de la MSI este o cunoștință veche a redacției noastre – se fac curând 3 ani de când Dan a prezentat un MSI Prestige 15, varianta  motorizată de a 10-a generație Intel, și iată, cel mai nou membru al familiei a venit să ne arate cât de mult a avansat de atunci tehnologia, chiar dacă șasiul prestigiosului a cam rămas la fel.

Da, este incredibil cum în același șasiu (sau aproape același – vom detalia imediat) inginerii MSI au reușit să adăpostească de această dată nu un procesor Low Voltage din gama U cum era acum 3 ani, ci un procesor aproape full voltage, mult mai potent, ce consumă în sarcină maximă aproape 50W – și face ca MSI Prestige 15 să stea relaxat în sarcină precum britanicul savurând ceaiul de la ora 5.

Ba mai mult, Prestige 15 scoate la înaintare, în caz de forță majoră și o placă grafică cu 40W TDP, ce culmea, rulează și multe jocuri, fără însă a avea pretenția de a fi un laptop de gaming! Dar mai în detaliu, evident, la capitolul performanțe.

MSI Prestige 15 – Design, Construcție, Ergonomie

Spuneam de șasiu. Da, la prima vedere este similar modelului A10SC testat acum 3 ani. Aceeași rabatare superbă la 180 grade al ecranului. Acest lucru coroborat cu includerea unei taste speciale – tasta F12 ce rotește ecranul cu 180 grade, pentru a partaja imaginea cu un coleg / prieten ce stă vizavi la masă cu tine – iată cum se naște o idee simplă, eficace, o idee genială pe care am întâlnit-o prima dată la MSI.

Și tot vorbind de construcție / ergonomie, tot în stânga găsim porturile USB de tip Type-C cu interfață Thunderbolt 4 și DisplayPort și care asigură în același timp și încărcarea (avem un charger în pachet de 100W) și PD charging. În stânga avem un HDMI 2.0 (4K@60Hz), iar în dreapta două porturi USB Type-A clasice, USB 3.2 Gen2 și un cititor de carduri microSD – căci da, este un laptop dedicat creatorilor de conținut (dar și mediului business). Un mare plus pentru conectică inginerilor de la MSI. Doar cu mica mențiune că eu încă aștept ziua în care vom avea porturi Type-C (pentru alimentare în primul rând) pe ambele părți, mai ales că firul de alimentare – cel la priză și până la adaptor este cam scurtuț, a intrat la apă, se pare.

MSI Prestige 15

Dar să revin la șasiu. Modelul MSI Prestige 15 testat de Zona acum 3 ani era cu 3 mm mai subțire, 15,9mm grosime, cel mai nou reprezentant aici de față are șasiul de 18,9mm grosime. Și evident, modelul nou este puțin mai greu, de la 1,6kg a crescut la 1,69kg.

Este evident pentru o minte de inginer ce s-a întâmplat – avem un procesor mult mai puternic, un upgrade uriaș de la un Comet Lake-U Core i7-10710U cu TDP 25W la un procesor Alder Lake foarte fâșneț Intel® Core™ i7-1280P de 28W (dar care stă liniștit la 45W+ după cum vom vedea mai încolo).

Și similar, și la capitolul grafică 3D s-a lucrat un pic – vechiul NVIDIA GeForce 1650 Max-Q cu TGP 35W a fost înlocuit cu un NVIDIA GeForce 3050. Chiar dacă acesta este cel mai slab al familiei 3000, aș face câteva remarci: avem varianta mijlocie, adică avem TGP de 40W cu Dynamic Boost (și Boost până la 1273MHz). Și un pic de Raytracing și DLSS.

Pe scurt, ultimele două paragrafe indică necesitatea unui upgrade al sistemului de răcire – lucru care s-a și întâmplat. La capitolul răcire puteți observa efortul inginerilor taiwanezi.

În rest, avem aceeași tastatură de care m-am îndrăgostit acum mulți ani – taste mari, nu cele mai silențioase, dar în zona spre mai silențioase, aterizare moale, extrem de plăcută – permite tastare chiar și fără exercitarea unei forțe mari, precizie foarte bună, adaptare extrem de rapidă la layout.

Touchpad-ul generos ascunde și un cititor de amprentă. Click-urile pe de el sunt mai gălăgioase decât îmi place dar în rest nu am nimic de reproșat aici. overall, o experiență bună, atât ziua cât și seara. A, și iluminatul tastelor se poate seta la 10 sec, sau always on, din Control Center-ul MSI, numit simplu MSI Center.

MSI Prestige 15 tastatura

Camera Web este anticul 720p (oare scăpăm vreodată de acest standard prăfuit?) dar avem în schimb recunoaștere facială cu Infraroșu.

Și deși voi mai dezbate problema și la sistemul de răcire, aș puncta că nu sunt un mare fan al ventilatoarelor care scot aerul cald direct la baza ecranului – sistem întâlnit prima dată la laptop-urile ASUS pe sistemele cu balamale Ergolift. Nu sunt un fan deloc. Voi susține părerea mea până când un studiu va contra-argumenta părerea mea și să arate că aerul fierbinte de 50-60C ce bate în baza ecranului nu alterează deloc în timp panoul LCD.

MSI Prestige 15: Ecran IPS 16:9, Full HD, bun, dar (aproape) banal

Modelul din 2019 testat de noi venea cu ecran 4K – și da, MSI Prestige 15 oferă două versiuni – modelul superior cu ecran 4K vine cu certificare Calman, Delta E <2, calibrare din fabrică, gamut Adobe RGB 100%…nebunii. Modelul inferior – adică și cel testat de noi – dar și cu un preț mai Pământean – vine cu acest IPS FullHD de 60Hz, 16:9.

Măsurătorile noastre scot în evidență un panou Chi-Mei CMN152D obișnuit, chiar total banal pentru un model care se dorește a fi pentru creatori și mediul de afaceri – o luminozitate de 323cd/m2, black luminance de 0,30cd/m2 ce oferă un contrast de 1080:1.

La uniformitatea luminozității stăm cel mai slăbuț – acesta este și călcâiul lui Ahile al acestui monitor, diferențele de luminotate trec de 15%, atingând chiar și 20%, impardonabil pentru creativi.

Mai îndulcim peisajul cu o uniformitate bună a culorilor.

Și la final, un Delta E măsurat sub 1. Monitor Rating: 4 din 5.

Specificații tehnice

Înainte de a trece la capitolul performanțe, unde vom lua la bani mărunți performanțele procesorului, al plăcii video, temperaturile acestora, temperatura la nivelul șasiului, zgomotul creat de ventilatoare (aerul evacuat), să trecem foarte pe scurt cele mai importante specificații.

Procesor Intel Core i7-1280P
Procesor grafic Intel Iris Xe Graphics / NVIGIA RTX 3050
Memorie 16 GB LPDDR4x 4266MHz (on-board)
Dimensiune ecran 15.6 inch
Rezoluție display 1920 x 1080
Rată de refresh ecran 60 Hz
Dimensiune laptop 356.8 x 233.7 x 18.9 mm
Greutate 1,69 kg
Conectivitate 802.11 ax Wi-Fi 6E + Bluetooth v5.2
Porturi 2x Type-C (USB / DP / Thunderbolt™ 4) cu PD charging
2x Type-A USB3.2 Gen2
1x (4K @ 60Hz) HDMI
1x Micro SD Card Reader, 1x Mic-in/Headphone-out Combo Jack
Capacitate baterie 82 Wh, 4 celule

Și SSD-ul este un capitol important pe care merită să zăbovim un minut – pe lângă SSD-ul super rapid de 1TB Samsung PM9A1 (PCIe gen4 SSD), avem încă un slot PCIe gen3 M.2 slot pentru un potențial upgrade de spațiu.

Performanțe, temperaturi, zgomot

Voi face e excepție, și voi începe cu finalul, o foarte scurtă concluzie – MSI Prestige 15 2022 m-a surprins în mod plăcut la capitolul performanțe/zgomot/temperaturi.

Să începem cu clasicele teste PCMark10, CineBench R15, R20 și R23 și nu în ultimul rând, Geekbench 5.

PCMark10 ne arată foarte rapid că avem de-a face cu un laptop rapid, ce iese lejer peste majoritatea laptop-urilor de birou (este prima oară că vedem un i7-1280P într-un laptop atât de subțire, dedicat creatorilor și oamenilor de afaceri.

La fel, și în Cinebench, unde, mai ales în testele multicore, cele 14 nuclee și cele 20 de fire de execuție clasează acest procesor cu mult peste procesoare care acum un an-doi-trei erau în laptop-uri mult mai groase. Ba chiar și peste procesoare legendare de desktop (cum a fost 7700K, etc)

Și nici scorul de Geekbench nu este unul de lepădat:

În aceste teste laptop-ul se menține mereu sub 40dB, iar temperaturile șasiului sunt foarte rezonabile – 40-42C în zona tastaturii și deasupra, 45-47C în zona evacuarărilor, la baza ecranului.

Mai jos, trei scenarii: randare pe CPU, randare pe GPU (cu evident aport și al procesorului) în blender și al treilea din dreapta: gaming.

Temperatura procesorului rămâne ridicată (what a shocker?!), atingând pragul critic de 95C+ de unde sistemul spune: „ho, nebunule, ia cu throttling, să te calmezi!”

Placa grafică este un dram mai cuminte – are un TGP de 40W și nu trece de 73C (in randare) și 88C (in gaming).

Dar sincer, puține scenarii vor duce procesorul în zona roșie – să nu uităm că procesorul în randări a mers la aprox 50W full speed! mai jos se vede că pleacă de la 60W+, dar se stabilizează pe la 47W. Toate nucleele sunt în 100%. Se înțelege de la sine (sper) că acest scenariu este cel extrem, nu veți duce laptop-ul în full load pe termen lung de ulte ori.

Și acum, să mergem un pic mai departe, spre tărâmul jocurilor, deși NU avem un laptop de gaming, dar totuși la vederea unei plăci video NVIDIA GeForce 3050 Laptop cu 40W TGP orice om, chiar și creatorul de conținut, chiar și businessman-ul corporatist care în inima sa încă e un incurabil gamer mic, se întreabă acel „What If?” – sau românește – „Oare poate și un joc, după program?”

Asta mai ales că sub capota numelui 3050 avem un chip GA107 Ampere ce oferă 2048 CUDA core-uri, 16 Ray Tracing și 64 Tensor cores ce garantează, cel puțin în teorie, o mică experiență Ray Tracing.

Zis și făcut: am instalat Watch Dogs Legion, și cu setările pe Medium, Cu un pic de Ray Tracing și un DLSS pe Performance, am avut chiar 49FPS-uri! În stânga Watch Dogs, cu setări pe Medium /High + Ray Tracing Medium + DLSS Performance, în dreapta Far Cry New Dawn cu setări pe High(!).

Aici trebuie spus că șasiul „fragil” de sub 15mm (partea inferioară, cea care conține componentele vitale precum CPU/GPU, etc) se va încinge totuși destul de puternic după o sesiune de 30 min, zgomotul totuși nu depășește 42-43dB, însă un Notebook Cooling Pad este recomandat dacă insistați cu pasiunea de gaming.

Mai exact, în zona tastelor și deasupra temperaturile vor urca spre 50C, iar la baza ecranului mai spre 60C – dar încă o dată – acest scenariu este unul extrem, mai degrabă cu rol demonstrativ decât unul realist. Dar ne-am jucat Watch Dogs Legion? Ne-am jucat, și cu Ray Tracing și DLSS, și a fost ce trebuie! 🙂

De subliniat că pe burta laptop-ului avem un intake (fante de admisie) destul de generos, unde intră suficient aer pentru a acoperi necesarul celor două ventilatoare.

Autonomie

La capitolul autonomie, bateria de 82Wh generoasă oferă chiar o autonomie respectabilă, având în vedere că procesorul ce suge bateria mai ceva ca Dracula sângele unei victime adormite.

Astfel, în Modern office avem un admirabil 8 ore și jumătate! Însă norocul nostru (sau mai bine zis, al laptop-ului) s-a cam terminat aici – în testul de PCMark10 Video Battery Life bateria s-a descărcat subit puțin înainte de 7 ore de rulare continuă al conținutului video din suita de teste.

Oricum, per total, avem un laptop pe care îl putem recomanda ușor pentru munca în deplasare, sau chiar urmărit un serial favorit într-o călătorie lungă cu trenul (călătorie lungă cu trenul în România – pleonasm) sau avionul. Să ținem cont și de faptul că am setat ecranul la 160 cd/m2, ceea ce este puțin peste jumătate – și este o valoare ce mai poate fi scăzut de exemplu, în avion.

Concluzie

MSI aduce pe scenă un laptop deloc de neglijat, cu reale avantaje pentru cei ce caută un laptop rapid, robust, dar compact și ușor și nu în ultimul rând, cu o autonomie foarte bună, mai ales dacă ținem cont de procesorul de top din gama Intel Core P.

Ce mai avem? Conectică de vârf, silențiozitate (pe măsura posibilului, noi catalogăm 40dB la limita bunului simț pentru un asemenea procesor), tastatură ce oferă satisfacție instant.

MSI Prestige 15 racire

Totuși, MSI, aș spune la minusuri că ecranul 16:9 nu mai este chiar pentru creatori, poate pentru văzut filme mai degrabă. Ne-ați învățat cu Golden Ratio, păi dați-ne Golden Ratio-ul ăla 16:10 dacă vreți cu adevărat productivitate.

Nu e laptop de gaming, dar în momentele de maximă plictiseală puteți să vă bucurați și de un casual gaming, cu setări pe medii, firește. Evident, NVIDIA GeForce 3050-ul de Laptop a fost integrat pentru accelerarea aplicațiilor dedicate creatorilor de conținut, dar de ce nu am profita de asta, dacă se poate, și pentru micile pasiuni ale noastre, nu?

Dacă vrei să urmărești review-ul video, o poți face aici:

 

Un ultrabook reușit, puternic și autonomie mare

Design și construcție - 8
Specificații tehnice și performanțe - 8.5
Experiența în utilizare - 9

8.5

MSI Prestige 2022 vine cu performanțe mult îmbunătățite, autonomie peste media pieței, totul într-un șasiu ce nu-ți va rupe spatele.

User Rating: Be the first one !

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button