Tech&ITPCTECH

MSI îți permite să faci overclock ca pe vremuri procesoarelor Intel 12th Gen

Dacă vrei să-ți construiești un sistem de gaming în viitorul apropiat, n-ar fi o idee rea deloc să mai aștepți puțin. MSI urmează să lanseze o nouă placă de bază cu chipset B660 pentru procesoarele Intel 12th Gen care va oferi o metodă de overclock old-school prin intermediul unui clock generator extern. Ce înseamnă asta? Înseamnă că vei putea face overclock chiar și pe procesoare non-K, fără să cheltui o mulțime de bani pe o placă de bază din segmentul high-end.

Informația vine de pe Twitter unde vedem placa încă nelansată. Este vorba despre MSI B660M Mortar Max WiFi DDR4, iar aceasta este dotată cu un clock generator extern Renesas. Acesta le va permite utilizatorilor să modifice valoarea BCLK a procesoarelor Intel 12th Gen non-K. În plus, oferă suport pentru PCIe 5.0 și memorie DDR4, astfel va fi o variantă foarte bună pentru cei cu buget limitat.

Posibilitatea de a putea cumpăra un procesor precum Intel Core i5-12400 alături de o placă de bază ca asta este foarte tare. Dintr-o combinație de genul poți scoate ușor un overclock la 5GHz cu un cooler mai sănătos, iar întreagă distracție va costa considerabil mai puțin decât ai da pe un Intel Core i9-12900K, iar diferența de performanță dintre cele două ar fi destul de mică încât să nu merite upgrade-ul la modelul de top. Ori dacă bugetul este chiar mic, poți oricând să pui mâna pe un Core i3 de ultimă generație și să tragi la maxim de frecvențele acestuia.

Review Intel Core i9-12900K

Ce are special placa de bază de la MSI?

Ideea de a face overclock prin intermediul BCLK nu este nouă și oamenii au tot folosit această metodă în ultimii ani. Singura problemă este că frecvența BCLK este legată în mod direct de sloturile PCIe și SATA. Modificarea valorii acesteia la peste 100MHz poate cauza instabilitate și duce la funcționarea limitată sau chiar la nefuncționarea celorlalte două conexiuni. Clock generatorul extern de pe MSI B660M Mortar Max WiFi DDR4 separă chestiile astea, astfel poți modifica BCLK fără să afectezi porturile SATA și PCI.

Altă chestie interesantă este alegerea sloturilor de memorie. Noua placă de la MSI va folosi memorie DDR4, ceea ce adăuga la factorul de valoare. Nu va trebui să dai 500 de euro pe un kit de memorie DDR5 în condițiile în care îți poți folosi modulele actuale. Iar când vei simți nevoia să faci trecerea la DDR5, cu siguranță vei avea și bani pentru un upgrade pe măsură.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button