MOREReviewsRSS PaginaDeMedia

MSI GF65 Thin – laptop de gaming, acum și cu Intel 10th Gen! (review)

Iată că încet – încet, cu pași timizi, își fac apariția noile laptop-uri de gaming cu procesoare Intel din a 10-a generație, MSI GF65 Thin fiind primul laptop cu un astfel de procesor pe care personal pun mâna.

14nm…din nou?!

Fiind prima dată când am avut posibilitatea de a testa un 10th Gen Intel din seria H, eram foarte curios să aflu în primul rând cum se comportă noul procesor Intel (mă rog, dacă A +++++  -o rafinare a tehnologiei pe 14nm o putem numi una nouă – da ați citit bine, tot pe 14 nm e și noul procesor, vedeți în tabelul de mai jos).

Noul procesor Intel 10th Gen - o formă de a spune mai elevat ”Aceeași Mărie cu altă pălărie”
Noul procesor Intel 10th Gen – o formă de a spune mai elevat ”Aceeași Mărie cu altă pălărie”

Apoi, a doua mea curiozitate, poate și mai mare decât comportamentul procesorului era legată de modul în care se prezintă mezinul gamei de gaming MSI – este al treilea laptop de gaming al lor pe care pun mâna, după vârful de gamă pe zona consumer, desktop replacement-ul, extraordinarul GT76 Titan și apoi pentru foarte scurt timp, GE65 Raider 9SE, un laptop din zona mid-high-end.

Gama GF a taiwanezilor de la MSI este destinată gaming-ului entry level (GF63 îl puteți găși la 3500-4000 Lei), respectiv gaming-ului mid-range gaming laptop (GF65 pornește de la 5000 de lei și modelul de față cel mai probabil se va situa undeva între 5500-6200 Lei, după estimările mele).

Dar să vedem ce este și ce aduce noul GF65 Thin.

MSI GF65 Thin – Design / ergonomie

Așa cum îi spune și numele, acest laptop de gaming este destul de subțire pentru gama din care face parte. Adică față de GT76 Titan, care avea o grosime de 42mm (componente desktop, lesne de înțeles artificiul) și GE65 Raider, măsurând 27mm în grosime, GF65 Thin este subțirel, parcă, dacă ne uităm la el: 21,7mm.

GF65 Thin - Laptop de gaming subțire și ușor, acum și cu procesoare 10th Gen
GF65 Thin – Laptop de gaming subțire și ușor, acum și cu procesoare 10th Gen

Evident, nu concurează cu laptop-urile high-end de gaming ultra-subțiri ce nu depășesc 18-19mm (dar care și costă 10.000 Lei +), dar dacă luăm în calcul că are un GTX 2060 Full sub capotă și un procesor ce teoretic are 45W TDP, dar care în practică sare ”calul” și a depășit frecvent 60, ba chiar și 70W, atunci realizăm că șasiul este destul de subțirel, aș chiar putea spune că la limită, pentru o așa o configurație, când laptop-ul este în încărcare extremă.

Șasiul este o combinație de aluminiu și plastic – capacul laptop-ului precum și zona din jurul tastaturii sunt din aluminiu, pe când rama ecranului și partea inferioară a laptop-ului sunt din plastic.

Îmi place foarte mult acest aluminiu – îî dă un feeling mai premium, însă tehnologia de finisare ”brushed aluminium” este groaznică când vine vorba de adunat amprente. Aștept ziua, luna și anul când o să văd un aluminiu periat care nu mai are problema asta!

Ce mi-a plăcut la capitolul ergonomie este greutatea relativ mică, de doar 1,86kg, având în vedere că avem un sistem de răcire destul de masiv, complex, si aluminiul, care ”trage” la cântar mai mult decât un aliaj de magneziu sau plasticul curat. Pe scurt – laptop-ul este foarte portabil.

Marginile laterale ale ecranului au doar 5mm, cred că este cea mai mică valoare întâlnită de mine la un laptop de gaming.

GF65 Thin - Laptop de gaming cu șasiu subțire, un pic prea subțire pentru procesorul acesta cam pretențios
GF65 Thin – Laptop de gaming cu șasiu subțire, un pic prea subțire pentru procesorul acesta cam pretențios

Rama de sus este mai groasă, dar îmi permit să afirm că mă bucur, să văd că webcam-ul nu a fost omorât ca de unii producători, forțând utilizatorul să cumpere camere after market ulterior, că vor colegii/șefii să-i vadă moaca pe Team – nu râdeți, că ați văzut ce au sărit prețurile camerelor web pe perioada pandemiei.

MSI GF65 Thin- orice laptop de gaming are nevoie de admisie bună - fante de admisie pe burta laptop-ului.
MSI GF65 Thin- orice laptop de gaming are nevoie de admisie bună – fante de admisie pe burta laptop-ului.

Partea inferioară a laptop-ului, baza, este destul de bine aerisită, și recomand sincer pentru astfel de sisteme de admisie generoase – mai ales că vine vara – să vă achiziționați un cooler de laptop bun. Unul cu un airflow bun, nu o chinezărie ciudată cu multe ventilatoare inutile. Eu folosesc un Cooler Master , NOTEPAL L1 – generează un pic de zgomot, dar și când suflă un vând sub laptop… (CFM de 70 cu un singur ventilator, e raritate din păcate).

Tastatura

Tastatura este un downgrade de la ce am văzut până acuma de la MSI, dar să nu fiu totuși absurd – tastaturile RGB per Key SteelSeries sunt o notă a gamei premium. Gama GF Thin vine cu o tastatură ”simplă” de gaming, având o retro-iluminare roșie, cu trei nivele de intensitate a iluminării – dar aici nimic fancy. Tastele au un pic din aceea senzație de ”cauciucat”, dar nici de departe nu au acel feeling ”spongy” care îmi place mie.

MSI GF65 Thin: laptop de gaming cu șasiu din aluminiu, în jurul tastaturii și pe capac. Restul suprafețelor - burta, ramele ecranului, sunt realizate din plastic.
MSI GF65 Thin: laptop de gaming cu șasiu din aluminiu, în jurul tastaturii și pe capac. Restul suprafețelor – burta, ramele ecranului, sunt realizate din plastic.

Cursa tastelor este mai mică, sunetul tastelor fiind un pic mai mare decât la tastaturile premium menționate mai sus.

GF65 Thin - tastatura roșie, a marcă a oricărui laptop de gaming care se respectă!
GF65 Thin – tastatura roșie, a marcă a oricărui laptop de gaming care se respectă!

Deci pe scurt, sunt undeva la mijloc, ca și feeling, între tastele moi, silențioase, cu o cursă lungă, de pe laptop-urile de gaming MSI de top (și pe anumite modele Predator high-end), respectiv tastaturile rigide, cu curse scurte, de pe multe alte laptop-uri (de obicei, cele de business, dar și pe gaming am întâlnit astfel de tastaturi bune la scris, dar mai puțin potrivite, din punctul meu de vedere la gaming – dar asta poate fi și o chestiune de gusturi la urma urmei).

MSI GF65 Thin – Ecran, performanțe: 120 Hz, IPS, Full HD, contrast 1200:1

Nu o să insist prea mult pe ecran – ca orice ecran al unui laptop de gaming din categoria medie, este exact unde mă așteptam, în clasa de mijloc – ecrane rapide, (120Hz la modelul de față), contrast mare, dar cam subțiri la gamut. Pe scurt, nu editorii foto-video sunt vizați de această gamă.

MSI GF65 Thin - gamut subțire - cam orice laptop de gaming în această zonă are aceastp hibă, să-i spunem așa, însă compensează la contast (bun la gaming)
MSI GF65 Thin – gamut subțire – cam orice laptop de gaming în această zonă are aceastp hibă, să-i spunem așa, însă compensează la contast (bun la gaming)

MSI GF65 Thin are un ecran cu un gamut mai modest, precum toate laptop-urile de gaming în această zonă, dar încearcă să compenseze cu un contast bun (bun la gaming).

Uniformitatea luminozității este peste medie. Contrastul este bun, chiar foarte bun – se apropie de 1200:1.

Color accuracy-ul este surprinzător de bun, însă undeva se vede că s-a făcut un pas înapoi: la color uniformity.

MSI GF65 Thin – Performanțe în gaming

Dar cel mai important este să vedem cum se descurcă acest laptop de gaming din gama entry gaming al celor de la MSI.

Am rulat 7 jocuri, pentru a putea să-mi fac o părere cât mai fidelă.

Din nou, am încercat să compar mere cu mere, din punct de vedere al performanțelor, deși sunt sigur că există și cârcotași care vor spune că Zephyrus G14 nu e măr, ci un laptop exotic, un metaforic ananas, că e altă clasă. Bullshit. Din perspectiva unui gamer framerate-ul e framerate, RTX 2060 e 2060, nu contează în ce șasiu e pus.

Deci în graficele de mai jos sunt patru laptop-uri, toate cu RTX 2060, două laptop-uri cu noul AMD Ryzen 7 4800H, două cu procesoare Intel (a noua respectiv a 10-a generație). Urmăriți cum se schimbă graficele în funcție de optimizările jocului spre o arhitectură sau alta de procesor.

Dacă scoatem din ecuație Far Cry 5 și New Dawn, unde diferența a fost de 1-2 fps-uri între ASUS TUF A15 FA506IV și MSI GF65 Thin, mai rămân 5 jocuri unde diferențele au fost mai mari, de 5-10%. În trei jocuri se pare că perechea AMD Ryzen 7 4800H + NVIDIA RTX 2060 este câștigătoare, și doar în două jocuri noul procesor 10750H a reușit să iasă clar câștigător. Deci scorul AMD – Intel: 3:2 și două remize.

O luptă pe cinste.

Fiind un laptop de gaming, MSI GF65 Thin se prezintă bine în jocuri, dar are un adversar pe măsură.
Fiind un laptop de gaming, MSI GF65 Thin se prezintă bine în jocuri, dar are un adversar pe măsură – AMD 4800H!

Ca și o paranteză, modelul Lenovo Legion Y540 l-am testat mai de mult, înainte de a include și Ghost Recon BreakPoint în bateria de teste, de aceea e un spațiu lipsă în graficul de mai jos.

MSI GF65 Thin - un laptop de gaming ce iese cu fruntea sus din această bătălie grea. în funcție de optimizări, iese peste sau din contră, sub laptop-ul TUF cu Ryzen 4800H.
MSI GF65 Thin – un laptop de gaming ce iese cu fruntea sus din această bătălie grea. în funcție de optimizări, iese peste sau din contră, sub laptop-ul TUF cu Ryzen 4800H.

În testele sintetice AMD 4800H + RTX 2060 iese peste perechea Intel i7-10750H + RTX 2060 în toate testele. O bilă albă AMD, respectiv o bilă tristă, pentru tine, Intel.

MSI GF65 Thin - în aplicațiile sintetice, acest laptop de gaming are o pereche Intel + NVIDIA ce se simte nevoită să cedeze în fața echipei AMD + NVIDIA.
MSI GF65 Thin – în aplicațiile sintetice, acest laptop de gaming are o pereche Intel + NVIDIA ce se simte nevoită să cedeze în fața echipei AMD + NVIDIA.

Zgomot / temperaturi

O altă problemă a noului procesor Intel este că rulează destul de fierbinte. Nu e foarte prietenos cu șasiuri subțiri. GF65 Thin a rulat jocurile fără throttling, sau foarte puțin throttling, însă dacă ar fi să dau un sfat, ar fi un ”răcitor” pe care l-am menționat mai pe la începutul articolului.

Temperaturi, consum în jocuri, în imaginile de mai sus. de cele mai multe ori, procesorul rulează în plaja 80-85C, dar în scene pretențioase, ce necesită mai multe task-uri din partea procesorului, acesta poate sări de 90C. Placa video e în plaja 70-80C, dar pe alocuri ajunge spre 85C.

În Blender, de exemplu, avem următoarele temperaturi: 86C procesorul, 80C placa video, 54W consum procesorul (!!) și 80W placa video.

MSI GF65 Thin are o răcire upgradată – un sistem de heatpipe-uri complex, 6 heatpipe-uri, 2 pentru procesor, 3 pentru placa video și unul pentru VRM-uri. Separate, așa cum îmi place mie să văd. Dar apropo de văzut, nu l-am văzut chiar în toată frumusețea sa, deoarece nu am desfăcut laptop-ul, având sigiliu. Imaginea de mai jos este dintr-un tear down video marca ”Computer Upgrade King” (modelul testat de mine are doar 8GB RAM, adică doar unul din cele două sloturi din imaginea de mai jos este populată).

Și dacă tot am ajuns la ce e în interior, deși e cam off-topic, aș menționa cele două soluții de stocare:

  • 1x  M.2 SSD Combo Slot (NVMe PCIe Gen3 / SATA)
  • 1x  M.2 SSD Slot (NVMe PCIe Gen3)

Adică pe partea de upgradabilitate, MSI GF65 Thin stă foarte bine.

MSI GF65 Thin: Laptop de gaming cu un sistem complex de heatpipe-uri. Ventilatorul mare e al procesorului. credit: Computer Upgrade King
MSI GF65 Thin: Laptop de gaming cu un sistem complex de heatpipe-uri. Ventilatorul mare e al procesorului. credit: Computer Upgrade King

Dar să revenim la sistemul de răcire, GF65 Thin are în dotare 3 guri de evacuare (două în spate, o evacuare pe partea laterală stângă).

Mai mult, zona din jurul tastaturii este din aluminiu, așa cum veți vedea din imaginea termică, are o funcție foarte importantă – degajă foarte multă căldură.

Zona deasupra tastaturii ajunge după o sesiune de gaming la temperaturi destul de mari (aproape 50C), noroc că e într-o zonă unde nu ai de ce să-ți pui degetele.

Cei de la MSI mi-au spus: e mai bine să scoți căldura din sistem, chiar dacă dă prost pe harta termică, decât să ai o carcasă din plastic, a cărei suprafață nu se încinge, dar nici nu disipă căldura din interior. Adică pe termen lung, fiabilitatea are de suferit unde se înmagazinează căldură și nu se disipă.

Chiar și tastatura se încălzește (39-45C), dar am văzut în trecut și multe alte laptop-uri cu zone de taste la 43-44C – senzația nu e deranjantă până la aceste temperaturi.

Zgomotul produs de ventilatoarele lui GF65 Thin este, în comparație cu alte laptop-uri de gaming, chiar mic, adică nu am măsurat mai mult de 45-46dB. Când pornești un joc sau un benchmark, ventilatoarele se turează mai sus, undeva spre 49dB, dar după câteva secunde se simte cum se liniștesc un pic.

Eu sincer, mi-aș fi dorit niște profile pentru ventilatoare setate mai agresiv, mai curajos de către inginerii taiwanezi. Doar am văzut atâtea laptop-uri cu peste 50dB în full load și nu a murit nimeni. Până la urma urmei, 95% din cei ce se joacă pe laptop folosesc căști, nu?

În imaginile de mai sus se poate vedea că inginerii MSI au încercat să facă un compromis între temperaturi și zgomot, partea bună este că puteți îndrepta această ”scăpare” a lor, ridicând slidere-le până unde credeți că vă simțiți comfortabili. Mă bucur că avem această libertate. Și există loc și de overclocking, dar dacă vreți să ascultați sfatul meu: lăsați-o baltă. Și așa avem un procesor al naibii de mare consumator, în anumite situații l-am prins și cu un consum de peste 70W, așa că despre ce vorbim?

Conectică

Conectica lui GF65 Thin aș lega-o și strict de ergonomie: mi-a plăcut faptul că există patru porturi USB 3.2 Gen 1, două Type-A și două Type-C, dar mi-ar fi plăcut să fie mai bine distribuite, nu toate pe partea dreaptă, unde mai avem și mufa jack și portul de rețea. Pe partea stângă avem doar portul de alimentare și portul HDMI – evident, restul spațiului este ocupat de fantele de evacuare al aerului de la procesor.

MSI GF65 Thin: Autonomie

Cu luminozitatea ecranului setată la 100cd/m2, cu treapta 1 de retro-iluminare a tastaturii, pe modul Super battery saver din profilul MSI Dragon Center, am obținut 5 ore și 7 minute în PC Mark Applications Battery Life – o valoare bună pentru gama asta de laptop-uri, mai ales pentru o baterie cu 3 celule Li-Polimer de 51Wh.

MSI GF65 Thin: autonomie bună, pentru un laptop de gaming, în aplicații office, evident
MSI GF65 Thin: autonomie bună, pentru un laptop de gaming, în aplicații office, evident

Concluzie: laptop de gaming cu performanțe bune, preț încă perfectibil

Iată că a venit și momentul concluziei. Și chiar mi-e foarte greu să trag concluziile corecte, mai ales după ce m-am jucat cu două laptop-uri cu AMD foarte puternice. Reușeste noul Intel i7 de generație a 10-a să facă față avalanșei Ryzen 4000? În jocuri, sunt aproape 50-50%, adică unele jocuri favorizează una sau celalaltă platformă. În aplicații multitasking, este clar că AMD este regele indisputabil.

Dar dacă tot ce căutați este un laptop pentru gaming, și încă sunteți fan al taberei Intel, bătrânul pe 14nm încă livrează performanța dorită, chiar dacă saltul de performanță de la o generație la alta nu l-am sesizat în cazul acestui laptop. Cu siguranță va trebui să mai văd câteva laptop-uri, de dorit chiar unele mai groase, pentru a putea vedea dacă avem ceva spor de performanță, față de generația anterioară, sau e doar o poveste împachetată frumos de către Intel.

14nm oricât ai rafina-o, să fim serioși: e o tehnologie de peste 5 ani. Cât s-o mai lungim? Vine cu multe compromisuri: consum mare, temperaturi ridicate.

În schimb, am apreciat că seria Thin este într-adevăr subțire, mai subțire decât părea în pozele producătorului. Este un laptop foarte ușor, și deși vine cu o baterie de doar 51Wh, în PCMark 10 Applications Battery Life am trecut de bariera de 5 ore, ceea ce e foarte bine pentru un laptop de gaming.

La ofertă, am văzut că prețul modelului de față este 5600 Lei, care se apropie de prețul real pentru ce oferă, însă cu un AMD în ceafa Intel, și gama lor nouă Ryzen 4000 din ce în ce mai agresivă, cred că vom vedea prețuri și mai bune în vara asta. O veste bună pentru end-user! 🙂

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button