MSI GF65 Thin (2021) – Gaming de buget (review)
RTX 3060 va rula jocurile acestui an fara probleme
MSI GF65 Thin (2021) este cel mai accesibil laptop de gaming cu RTX 30 cu care ne-am jucat anul acesta. Da, noua reîncarnare a lui GF65 Thin vine cu placa video NVIDIA GeForce RTX 3060, varianta de 75W TGP. Pe partea de procesor, avem o variantă de buget, și anume un Intel Core i5-10200H, și care după cum veți vedea, se potrivește de minune în jocuri cu această placă video.
Toate acestea fac noul Thin cel mai ieftin laptop de gaming cu 3060 pe care l-am găsit pe site-urile etailerilor autohtoni, deci să vedem cum se prezintă la capitolul performanță și ce primim pentru suma de 5600 Lei.
MSI GF65 Thin – Design / ergonomie
Șasiul a rămas neschimbat, deci nu voi insista foarte mult pe acest aspect. Vă invit să citiți articolul scris în vara anului trecut. Materialele, sistemul de răcire, ergonomie, totul este 100% identic, pe scurt aș putea spune să refresh-ul este legat strict de placa video nouă și ecranul ușor upgradat.
Ce am fost curios de la început: cum se va reflecta acest ”downgrade” de la Core i7-10750H (6 nuclee, 12 fire de execuție, TDP de 55W în Blender, 2,6GHz frecvență de bază, boost la 5GHz) la Core I5-10200H (4 nuclee, 8 fire de execuție, 45W TDP în Blender, 2,4GHz frecvența de bază, 4,1GHz frecvența de Boost) asupra sistemului de răcire, având în vedere că șasiul de 21,7mm a cam gâfâit, așa cum am văzut anul trecut, sub atacurile procesorului Intel core i7 fierbinte (sau oare procesor Intel fierbinte e un pleonasm?). Dar performanțele?
Și să nu uităm că și placa video NVIDIA este o soluție mai slim, 3060-ul din GF65 Thin are un TGP de 75W, pe când modelul anterior venea cu un RTX 2060 de 80W. Deci per total avem un consum mai mic, să vedem ce va însemna asta la capitolul temperaturi/zgomot.
MSI GF65 Thin – Ecran, performanțe: 144 Hz, IPS, Full HD, contrast 1420:1
Fiind un laptop de gaming din gama mainstream (entry-middle), nu cred că se aștepta cineva la panou cu gamut SRGB 100% etc, dar totuși parcă 70% SRGB e cam subțire (bine, modelul anterior avea 62%).
Nu, GF65 Thin nu e pentru editări foto serioase, asta e clar, dar pentru gaming, am măsurat valori chiar foarte bune: contrast mare, 1420:1, obținut dintr-o luminozitate maximă de 320 cd/m2 și un nivel de negru foarte bun, de 0,23 cd/m2.
Deși spațiul de culoare nu ajută editorii foto video pretențioși, am observat că totuși la Color Accuracy stă destul de bine acest panou, chiar și la Color Uniformity.
Față de modelul anterior (adică varianta cu GTX1660Ti/RTX 2060), viteza panoului a crescut de la 120Hz la 144Hz.
MSI GF65 Thin – RTX 3060 – Performanțe în gaming
Dar să trecem la capitolul performanțe, să vedem cum se descurcă acest cuplu Intel Core i5-10200H + NVIDIA RTX 3060 75W
Am rulat 6 jocuri, pentru a putea să vă fac o imagine cât mai fidelă.
Jocurile – o surpriză plăcută. Neașteptat de plăcută.
Practic toate jocurile testate au rulat la peste 50 FPS cu setările la maxim (Ultra, chiar RTX setat pe Ultra și DLSS pe Quality în Watch Dogs Legion), ceea ce ne spune că da, se poate face gaming de calitate și pe un model entry-mainstream de gaming.
Metro Exodus și Watch Dogs Legion, cu RTX și DLSS activate, chiar rulează suprinzător de bine pe micuțul GF65 Thin,
Chiar dacă mai ”depășite”, Far Cry 5 și Shadow of the Tomb Raider rulează cu toate setările la maxim fără nicio problemă, peste 80 fps:
Micuțul Intel i5-10200H face casă bună cu placa video NVIDIA GeForce RTX 3060 75W, însă nu și în randări – cele 4 nuclee și cele 8 fire de execuție nu se pot compara cu procesoare mai puternice cu 6 sau 8 nuclee, testate de noi în trecut.
Și în Bender avem aceeași situație, în schimb când trecem la randarea pe placa grafică NVIDIA, noul RTX 3060 bate binișor un RTX 2070 de anul trecut, diferența procentuală este chiar semnificativă.
Zgomot / temperaturi
Față de versiunea anterioară, am observat prima îmbunătățire pe parte de procesor: în anumite situații temperatura procesorului este mai mică cu 5C, în unele situații chiar și mai mult. Dar evident, nu se compară cu procesoarele AMD – în continuare plaja medie este de 70C -75C, cu mici spike-uri peste 80 și mai rar, chiar și peste 90C.
În imaginile de mai jos puteți vedea temperaturile în diferitele scene din 3DMark: de cele mai multe ori, temperaturile sunt destul de decente.
Placa video este mai domoală, de cele mai multe ori nu iese din intervalul 70-80C.
Mai jos comportamentul sistemulului într-un jos ce folosește la maxim procesorul și placa video: Assassin’s Creed Odissey. Procesorul: 45-47W TDP, 75C-95C, placa grafică 75W TGP, 78-84C.
Deși partea de sus, deasupra tastaturii se încălzește la fel de tare ca și modelul anterior (max 50C în încărcare maximă procesor + placă video), zona tastaturii am văzut-o mai rece (32-42C), adică în medie cam 3-4C sub modelul anterior.
Deci un pic peste temperatura corpului – se simte călduț, dar fără a deveni obositor și un disconfort în plus.
Sincer, la capitolul zgomot mă așteptam să văd îmbunătățiri, dar se pare că inginerii de la MSI au preferat să păstreze turația mai agresivă când procesorul este încărcat la maximum, ajungând și la 50-51dB, în schimb în majoritatea situațiilor, în jocuri, nu am măsurat mai mult de 45dB.
MSI GF65 Thin: Autonomie
Autonomia (cu luminozitatea ecranului setată la 100 cd/m2, cu treapta 1 de retro-iluminare a tastaturii, pe modul Super battery saver din profilul MSI Dragon Center) este puțin mai bună decât ce am obținut cu modelului de anul trecut, și asta era de așteptat: 5 ore și 50 de min, cu aproape 50 de minute mai mult decât cu varianta cu i7.
Doar să nu uitați că Antivirusul Norton este extrem de păcătos, inițial am uitat să dezactivez antivirusul și să setez manual refresh-ul panoului pe 60Hz pentru testul de autonomie și antivirusul a rulat în fundal pe tot parcursul testului Modern Office și nu mică mi-a fost mirarea să bateria s-a descărcat în 3 ore! (se poate observa că nici placa grafică NVIDIA nu a dormit, din cauza acelui refresh rate mai mare, de 144Hz)
Concluzie: laptop de gaming cu performanțe bune
GF65 Thin este cel mai accesibil model cu RTX 3060 din gama curentă, și asta este foarte important.
Da, procesorul Intel Core i5-10200H nu este ideal pentru randări, însă în jocuri va ține piept plăcii video NVIDIA RTX 3060, aș avea curajul să zic că sunt făcuți unul pentru celălalt.
GF65 Thin este un laptop onest: nu e cea mai frumoasă carcasă pe care am văzut-o, dar capacul și zona din jurul tastaturii sunt din aluminiu.
Deși acest aluminiu periat este un magnet îngrozitor de amprente, totuși el conferă o senzație de calitate, mai ales prin prisma la ce am văzut până acum: în zona asta de preț, de cele mai multe ori întâlnim șasiuri din plastic, ce se simt și arată ieftin.
Carcasa laptopului este subțire, iar întregul laptop este destul de ușor, foarte portabil pentru un laptop de gaming de 15,6”: doar 1,86 kg.
Tastele au o cursă scurtă, dar oferă un feedback plăcut. Sunt convins că această tastatură va fi pe placul multora. Aș fi preferat totuși să pot alege și o altă culoare de retro-iluminare a tastelor, orice altceva decât acest roșu-aprins ”old-school” cu care și-au început cariera laptop-urile și tastaturile de gaming, dar asta e, fiecare buget are avantajele și dezavantajele sale.
Dar cel mai important aspect: jocurile vor rula fluent chiar și la setări de calitate mare, în condiții de zgomot/temperaturi (aproape) decente. Da, dacă nu o lua ventilatorul procesorului pe ici colo pe arătură, dacă rămânea la 45dB (în scenariile în care procesarea pe CPU e mai mare decât pe GPU), era perfect.
În orice caz, în gama asta de preț, performanța măsurată de noi, raportată la prețul său, este un aspect/atu important. Foarte important.