ȘtiriPCTECHTech&IT

MSI Afterburner în pericol: dezvoltatorul nu și-a primit banii de un an

Update 10 ianuarie: între timp, MSI a răspuns publicației PC Gamer în legătură cu situația actuală. Compania a declarat că „vom continua să susținem MSI Afterburner. În ultima vreme am lucrat să găsim o soluție și ne așteptăm ca problema să fie rezolvată curând.” Deci se pare că dezvoltarea Afterburner va continua after all. Rămâne de văzut când și în ce formă.

Articolul original:

La fel ca și mulți dintre voi, am descoperit MSI Afterburner acum câțiva ani când m-am apucat de construit calculatoare. A fost mereu una dintre uneltele alea pe care le-am avut instalate indiferent de configurație și o folosesc activ și pentru sistemul de acasă, dar și pentru sesiunile de benchmark pe care le realizez ca parte a recenziilor de plăci video. Se pare că în viitor va trebui să-mi caut altă aplicație cu care să fac asta, întrucât dezvoltarea a fost abandonată.

Aplicația a fost creată și întreținută de Alexey Nicolaychuk, un dezvoltator rus cunoscut pe internet sub pseudonimul Unwinder. Iar de aici pleacă și sămânța problemei: încă de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, MSI a încetat plățile către acesta invocând motive politice. Asta înseamnă că în ultimele 12 luni, Alexey a lucrat pro-bono la actualizările aplicației, dar chestia asta va înceta în curând.

Politica și războiul sunt motivele. Nu am menționat chestiile astea în secțiunea de noutăți a MSI Afterburner, dar proiectul este pe jumătate abandonat de companie de ceva timp. Se împlinește un an de când MSI nu și-au mai respectat obligațiile contractuale din cauza „situației politice„. Am încercat să-mi respect partea din înțelegere și am lucrat de unul singur la proiect în ultimele 11 luni, dar nu a rezultat decât în dezamăgiri; simt că-mi irosesc energia pe ceva de care compania nu mai are nevoie. Oricum ar fi, voi continua să susțin aplicația în timpul liber, dar probabil va trebui să renunț la ea și să-mi găsesc altă ocupație ca să îmi pot plăti facturile.

Este o situație foarte tristă și rușinoasă în același timp. Spun rușinoasă pentru că metode de plată există. Chiar dacă sancțiunile aplicate Rusiei după invazia Ucrainei s-au dovedit a fi o piedică mare pentru oameni ca Unwinder, MSI este o corporație globală. Aceștia vând foarte bine și în India, ba chiar există și divizia MSI India. Băncile de acolo continuă să accepte tranzacții în ruble rusești, deci Alexey ar fi putut încasa banii prin această cale, dar pare că nu mai există interes din partea companiei.

msi afterburner

Ce se va întampla după dispariția MSI Afterburner?

În momentul ăsta pare că Unwinder va renunța la MSI Afterburner și nu pot decât să respect decizia acestuia. Până la urmă ultimul an a lucrat pe gratis la un proiect în care se vede clar că este încă implicat sufletește. Așa că întrebarea de pus acum este ce se va întâmpla după dispariția aplicației? Milioane de gameri, pasionați de hardware și profesioniști folosesc această unealtă și este de departe cea mai populară soluție de acest fel. Că să fiu mai exact, a cam rămas ultima din specia ei, mai ales după ce EVGA Precision X a fost abandonată după ce compania mama a ieșit din business-ul cu plăci video.

Singura alternativă mai serioasă ar fi GPU Tweak III de la ASUS, însă după câteva tentative în care am încercat s-o folosesc pot să vă spun încă de pe-acum că nu se ridică la standardele setate de MSI Afterburner. În plus, cu integrarea RivaTuner Statistics, aplicația dezvoltată de Unwinder este extrem de utilă și pentru cei care vor să-și monitorizeze sistemul, să determine media de cadre pe secundă din jocuri, să vadă în timp real temperaturi și multe alte informații. Iar în acest moment, pur și simplu nu există alt program care să îndeplinească toate aceste funcții.

Posesorii de plăci video de la AMD Radeon sunt cât de cât acoperiți întrucât diverele includ funcțiile de overclock și monitorizare. De cealaltă parte a baricadei, NVIDIA nu are o soluție completă, iar ăsta ar putea fi un moment foarte bun pentru producător să-și actualizeze suita software, cu precădere acel Control Panel învechit. Însă astea sunt soluții oarecum de sacrificiu în lipsa unei soluții care să poată fi utilizată pe orice fel de placă video.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button