TECHTech&IT

Mozilla lansează variante Firefox pentru VR și AR

Oamenii navighează de pe web pe aproape fiecare dispozitiv pe care îl dețin. Mozilla știe asta la fel ca și ceilalți producători de browsere, motiv pentru care Firefox este disponibil pentru PC, dispozitive mobile și, începând de acum, pe platformele Viveport, Oculus și Daydream, prin intermediul noului browser Firefox Reality.

Firefox Reality are la bază varianta Quantum pe care Mozilla a dezvoltat-o pentru dispozitive mobile. Organizația a spus că acest lucru permite browserului să funcționeze bine pe dispozitivele VR, AR și mixte, deoarece nu se așteaptă ca puterea completă a unui PC conectat să fie dedicată navigării pe web. Firefox Reality oferă, de asemenea, o navigare privată, la fel ca și alte versiuni de Firefox, dacă nu doriți ca cineva să știe ce faceți în VR.

Mozilla a spus că restul browser-ului a fost conceput în funcție de VR, AR și căștile mixte de realitate. Ferestrele Firefox Reality sunt prezentate pe fundalul unei păduri de lemn și sprijinul pentru căutarea vocală înseamnă că nu va trebui să utilizați prea mult tastatura de pe ecran (deși este în continuare o opțiune când sunteți în modul de căutare privată).

Cam atât despre amploarea actuală a caracteristicilor VR, AR sau realității mixte ale lui Firefox Reality. Browser-ului îi lipsesc câteva instrumente de bază, cum ar fi marcajele și suportul contului Firefox, dar Mozilla a spus că intenționează să lanseze aceste caracteristici și suport video de 360 de grade „în lunile următoare„. Organizația solicită, de asemenea, creatorilor de conținut imersiv să își distribuie creațiile pentru a vedea dacă pot fi promovați în browser.

Aceste promoții ar putea sugera planurile reale ale Mozilla pentru Firefox Reality. Organizația a spus că „lucrează cu creatorii din întreaga lume pentru a aduce o colecție uimitoare de jocuri, videoclipuri, medii și experiențe care pot fi accesate direct de pe ecranul de pornire„. Oferind acces ușor la aceste experiențe imersive ar putea permite lui Firefox Reality și Mozilla să facă din web o platformă mai viabilă pentru acest tip de conținut.

În prezent, dezvoltarea pentru o anumită platformă este foarte asemănătoare cu lansarea pe o consolă de jocuri video. Dezvoltatorii mari își pot permite, probabil, să-și dezvolte produsul pentru mai multe platforme, însă echipele mai mici vor trebui să se concentreze pe o singură platformă. Acest lucru creează o discrepanță în conținut pe care web-ul (precum și standardele ca OpenXR) l-ar putea remedia.

Aceasta este versiunea 1.0 a browserului; Mozilla a spus că versiunea 1.1 este „chiar la colț„. Persoanele care doresc să contribuie la proiect pot face acest lucru prin GitHub sau pe site-ul organizației. Între timp, Mozilla va continua să curteze dezvoltatorii, astfel încât să poată aduce pe Internet mai multe experiențe imersive.

Puteți descărca Firefox Reality din Oculus Store, Play Store și Viveport store, căutând „Firefox Reality”.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button