MORE

Mozilla încearcă să facă o infrastructură deschisă de recunoaștere vocală

Mozilla a demarat un proiect foarte ambițios de a realiza un sistem capabil să înțeleagă vorbirea umană, care nu este bazat pe tehnologie privată sau proprietate intelectuală înregistrată.

Proiectul se numește Common Voice și este construit cu ajutorul tuturor celor doritor să asiste. Nu doar oameni care chiar știu să programeze sau au o înțelegere profundă a foneticii. Probabil e un mod în care și aceștia pot contribui pe parcurs, dar momentan Mozilla încearcă să strângă zece mii de ore de înregistrări audio, prin intermediul paginii principale a proiectului. 

Aceste înregistrări sunt realizate de oameni din toată lumea rostind câteva propoziții afișate pe ecran, și vor fi baza pe care sistemul de recunoaștere vocală va fi construit. Folosind diverse tehnici de machine learning, va fi pus la punct un sistem capabil să înțeleagă ceea ce toți acei oameni spun. Faptul că înregistrările probabil vor fi făcute în mare parte me microfoane ce sună marginal mai bine ca un cartof putrezit conectat la un cablu XLR rupt, și folosit pe post de lanț la o poartă, chiar va fi în folosul proiectului. Intenția este cea de a crea un sistem robust, capabil să înțeleagă limbajul uman indiferent de condițiile în care a fost înregistrat.

Deocamdată se înregistrează doar replici doar în engleză, dar cu timpul această infrastructură va fi folosită pentru recunoaștere vocală la scară largă. Fiind un standard deschis, resursele necesare pentru Common Voice vor fi la îndemâna tuturor celor care doresc să integreze în propriile aplicații această funcționalitate, fără cost, fără limitări, fără nevoia de-a te ascunde de un avocat în tufișuri fiindcă ar fi bazat pe tehnologia unei companii masive.

Dacă sunteți curioși de proiect, puteți să aruncați o privire pe pagina oficială a Common Voice, de unde puteți participa chiar și voi la îmbunătățirea capacității acestui software de a înțelege accente est-europene. Acest gen de proiecte sunt necesare pentru evitarea incidentelor de acest gen:

https://youtu.be/5FFRoYhTJQQ

[Tom’s Hardware]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button