Mozilla implementează noi măsuri anti-urmărire in Firefox
Fundația Mozilla anunță că ia măsuri pentru a face browser-ul Firefox ceva mai pe placul celor care nu vor ca tot ceea ce fac pe internet să fie urmărit.
Mai exact, va fi dezactivată ca standard în Firefox o funcție numită „canvas fingerprinting”, care în esență permite urmărirea utilizatorului fără nevoia de a fi folosite cookie-uri. Acestă funcție este o parte din standard HTML5, în cazul în care vă întrebați de ce era acolo în primul rând. Astfel, Firefox începe să semene ceva mai mult cu browser-ul Tor, o derivare a sa care folosește deja această implementare.
Această schimbare s-ar putea să nu fie pe placul tuturor, rețelele de publicitate având nevoie de informații despre ce a vizitat utilizatorul pentru a ști ce soi de reclame să îi livreze mai bine. Vă puteți gândi la ea ca la o implementare ceva mai directă a setării de DoNotTrack, care în mare parte depinde de onestitatea site-urilor de-a respecta rugămintea browser-ului. În acest caz nu prea mai au de ales. Desigur, asta nu va opri urmărirea cu totul, fiind multe alte moduri prin care utilizatorii pot fi urmăriți, iar cei care chiar au o utilitate pentru ea o pot reactiva.
Securitatea personală și dreptul la intimitate au devenit subiecte din ce în ce mai controversate în era digitală, accesul la detaliile despre viața de zi cu zi pe care îl pretind unele entități de pe web fiind considerat adesea peste măsură. Desigur, mai trăim și în lumea în care Amazon propune să îi lași pe ei să îți controleze lacătul de la ușă, pentru a permite livrarea mai eficientă a coletelor pe care le trimit.