MORE

Mozilla Firefox se reinventeaza printr-un update substantial

Cu cativa ani in urma Firefox statea bine de tot la capitolul numar de utilizatori, dar situatia s-a degradat progesiv de la an la an. Mozilla a hotarat sa actioneze drastic, aducand de curand imbunatatiri substantiale browserului menite sa-i readuca increderea. In sine si pe cea a utilizatorilor.

Din 2011, Mozilla nu a mai facut un update substantial la browserul lor Firefox. Asta pana recent, cand un remake masiv a avut loc sub capota, dar si la caroserie, Firefox aratand acum ca un browser modern, cu functionalitati care sa rivalizeze cu Google Chrome sau Internet Explorer (glumim evident).

Mozilla incearca astfel sa se impuna pe piata browserelor, si asa destul de competitiva, asta motivat si de faptul ca Firefox era in cadere libera in ultimii ani. Mai mult, fostul CEO si co-fondator, Brendan Eich a renuntat la pozitia sa, dupa ce acesta a anuntat ca este contra mariajului intre cuplurile gay, aceste declaratii transormandu-se intr-un cosmar pentru Mozilla din punct de vedere al imaginii companiei.

Dar gata cu controversa, sa trecem la ceea ce ne ofera noul design si ce noi facilitati ne sunt puse la dispozitie. Noul look al browserului, disponibil chiar din acest moment, arata suspicios de familiar, semanand mai mult cu Google Chrome, decat cu ceea ce era in trecut Firefox. Principiul de baza este faptul ca acum poti sa iti editezi preferintele si setarile mai usor, principiu care se integreaza extrem de bine in layout-ul browserului.

                              Firefox Update

Exista extrem de multe elemente „imprumutate” de la Google Chrome, precum colturile rotunjite, felul in care arata taburile, pana si meniul de setari este similar, fiind pozitionat si el in dreapta sus a browser-ului ca la Google Chrome. Cu singura mentiune ca meniul in sine este total diferit fata de cel al Chrome-ului, acesta fiind bazat pe icoane mari, nu pe un meniu text drop-down. De aici iti poti alege add-on-urile, meniul de optiuni, history sau modul de navigare incognito. De asemenea, noul layout, te lasa sa vezi cu mai multa usurinta paginile pe care le vizitezi in acel moment, scotandu-le in evidenta, in timp ce restul de tab-uri dau impresia ca sunt lipite de browser.

Firefox Menu                               Firefox Sync

Este un pas important pentru Firefox, acesta fiind pana la aparitia Chrome-ului browserul dominant pe piata, urmat de Opera. Mozilla Firefox a pierdut de la an la an utilizatori din cauza problemelor de optimizare, resurselor cerute sau a problemelor de interfata greoaie. Ramane sa vedem daca acest „push” va fi de ajuns ca sa schimbe „orientarea” utilizatorilor.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button