Motorola este un nume cu vechime in industria telefoanelor mobile, dar odata cu boom-ul telefoanelor inteligente a pierdut avans in fata unor colosi precum Apple si Samsung. Asta nu inseamna ca a disparut de pe piata, astfel astazi, voi vorbi despre Motorola One Zoom. Un telefon pe care l-am folosit pentru cateva zile si despre care am apucat sa-mi formez o imagine in ansamblu.
Ce este Motorola One Zoom?
Acest telefon nu incearca sa fie altceva in afara de un mid-range, cu specificatii destul de puternice cat sa faca fata aplicatiilor din ce in ce mai solicitante si care incearca sa se diferentieze de competitori prin intermediul unei camere ceva mai speciale.
Motorola One Zoom vine intr-o cutie standard si are parte de un pachet bogat, as putea spune, pentru plaja de pret pe care incearca sa o cucereasca. In cutie gasim dispozitivul, alaturi de clasica documentatie, o husa din silicon transparenta, un adaptor de priza cu un port USB si un cablu USB Type-C pentru incarcarea telefonului. Un plus bine-meritat pentru Motorola vine din partea castilor. Din cate puteti vedea si in poza de mai jos, in pachet este inclusa o pereche de casti ceva mai rasarite, care sunt foarte confortabile si se aud decent pentru o pereche „default”.
Acum ca am vazut ce primim in momentul in care achizitionam un Motorola One Zoom, este timpul sa intram si sub carcasa acestui telefon pentru a vedea componentele si daca acestea sunt destul de bune pentru finalul lui 2019. Astfel, telefonul are urmatoarele specificatii tehnice:
- Ecran Max Vision OLED de 6.4″ cu o rezolutie de 1080×2340 pixeli
- Chipset Qualcomm Snapdragon 675
- Procesor Octa-Core (2×2.0 GHz Kryo 460 Gold & 6×1.7 GHz Kryo 460 Silver)
- Chip grafic Adreno 612
- 4GB RAM, 128GB stocare interna cu suport pentru carduri MicroSD de pana la 512GB
- Baterie Li-Po de 4000mAh cu suport pentru fast-charging la 15W
Configuratia ce asigura performanta telefonului este destul de solida, iar in rubrica de teste o sa puteti vedea unde se claseaza comparativ cu alte dispozitive, dar pana atunci, haideti sa vorbim putin despre vedeta acestui show: ansamblul de camere. Motorola One Zoom dispune de un setup format din patru camere:
- 48 MP, f/1.7 Wide 1/2″, 0.8µm, PDAF, OIS
- 8MP, f/2.4 Telephoto, 3x zoom optic, OIS
- 16MP, f/2.2 13mm Ultrawide
- 5MP Depth Sensor
Dupa cum reiese si din numele telefonului, specialitatea casei in cazul acestui model este functia de zoom a camerei. Capabilitatile acestui sistem nu se opresc aici, telefonul fiind capabil sa captureze imagini panorama si vine si cu suport HDR. Alaturi de cele patru camere, tot pe spate mai este prezent si un blit destul de puternic, iar pentru niste selfie-uri mai mult decat decente, pe partea frontala regasim o camera de 25MP f/2.0 cu suport HDR.
Pe partea de filmare, Motorola One Zoom sta destul de bine, astfel ansamblul de pe spatele telefonului este capabil sa captureze videoclipuri la rezolutie 4K cu 30 de cadre pe secunda sau 1080p la 60 de cadre, in timp ce camera frontala este limitata la 1080p/30FPS sau 720p/240FPS.
Design si Calitatea Constructiei
Motorola One Zoom este un telefon aratos, a carui dimensiuni sunt puse in valoare de un design minimalist care nu este incarcat inutil cu tot felul de nebunii. Pe partea frontala, tot ce poate sa ia putin din imagine este un notch de tip picatura, care include doar camera frontala in partea de sus a ecranului. Pe spate, lucrurile sunt putin diferite, iar telefonul vine cu un pattern ce te trimite imediat cu gandul la metal brushed, doar ca este realizat din sticla Gorila Glass.
Tot pe partea din spatele telefonului, in acelasi „corp” in care este cuprins si ansamblul foto, regasim un logo Motorola care se aprinde si poate avea si rol de lumina pentru notificari. Este ceva ce personal am gasit destul de enervant insa, mai ales seara cand mi s-a parut mai luminos decat as fi preferat sa fie, plus ca am impresia ca telefonul „arde” mai rapid bateria cand sigla de pe spate este activa.
Pe partea de conectivitate, avem parte de un Type-C pentru incarcare si un jack de 3.5mm pentru casti. Acesta din urma incepe sa devina o raritate, iar fanii castilor clasice, pe fir, vor gasi placuta introducerea unui astfel de port. Ca si butoane, le gasim pe partea dreapta a telefonului: un buton power on/off si un buton pentru volum.
Din pacate, chiar daca este un telefon cu un aspect placut si care iti inspira destul de multa incredere cat sa-l folosesti fara o husa de protectie, are un dezavantaj care pentru mine este un let-off destul de mare: este alunecos si utilizarea sa fara vreun fel de protector care sa ii ofere mai multa aderenta pe diverse suprafete poate deveni in scurt timp dezastruoasa, mai ales daca esti genul de om care mai tii telefonul pe picior in timp ce ai mainile ocupate cu alte activitati, gen scrisul la tastatura.
Cat de performant este oare acest telefon?
La capitolul performanta, Motorola One Zoom nu este un super-erou care le poate face pe toate si nu are rival, ci mai de graba este un dispozitiv modest, despre care as putea spune chiar ca este putin depasit de alte produse din aceeasi categorie de pret, sau chiar de telefoane care folosesc acelasi chipset Snapdragon dar sunt mai bine optimizate. Am folosit o metodologie simpla, formata din trei jocuri si cateva teste pentru a va putea oferi o imagine de ansamblu referitoare la acest dispozitiv.
Gaming
Am testat performanta telefonului in cateva jocuri luate de pe Play Store, dar dat fiind faptul ca nu pot (sau nu stiu) sa monitorizez in detaliu anumite caracteristici, ma limitez la a va spune cum mi s-a parut in mare experienta de joc. Jocurile pe care le-am butonat sunt Need for Speed No Limits, PUBG Mobile si Alto’s Odyssey. In Need for Speed am avut parte de o experienta ok, fara stuttering sau lag, iar „ochio-metric” estimez ca am stat undeva la 30FPS mai tot timpul. In PUBG Mobile, experienta a fost similara, insa am intalnit cateva momente scurte si destul de rare in care jocul a mai agatat, insa acestea pot fi cauzate si de conexiune, nu doar de specificatiile in sine. Alto’s Odyssey pe de alta parte, este un joc ceva mai light, iar aici nu am avut nici o problema, iar frame-rate-ul a fost mai aproape de 60 decat de 30.
Teste Sintetice
Nu puteam sa nu includ si cateva numere care sa ofere o imagine mai clara asupra performantei pe care Motorola One Zoom o poate oferi, astfel am folosit AnTuTu v8, GeekBench 5 si 3DMark pentru a testa telefonul, iar rezultatele le-am notat mai jos:
AnTuTu v8
- Overall – 178890
- CPU – 70052
- GPU – 33736
- Memory – 43384
- UX – 31718
- HTML5 – 26919
GeekBench 5
- Single Core – 381
- Multi Core – 1374
3DMark (Slingshot Extreme, OpenGL ES 3.1)
- Overlall – 1036
- Graphics – 888
- Physics – 2475
3DMark (Slingshot Extreme, Vulkan)
- Overall – 1057
- Graphics – 915
- Physics – 2312
Calitatea Ecranului si a Sunetului
Pe partea de ecran, avem un panel Max Vision OLED cu rezolutie FullHD. Pentru dimensiunile de 6.4″ insa, este o combinatie ok, iar asta se traduce in culori foarte vibrante si o calitate a imaginilor peste medie. Notch-ul este si el ok deoarece nu ocupa prea mult din suprafata ecranului, iar comparativ cu alte telefoane, nu fura din suprafata de afisaj. In lumina naturala, orice setare de peste 75% a luminozitatii ecranului este de ajuns pentru a putea vedea ce se intampla pe telefon, iar pe timp de noapte, daca cobori la setarea minima imaginile nu sunt deloc deranjante si nu pierzi prea mult din detaliile imaginii.
Deasupra ecranului gasim si singurul difuzor de care dispune Motorola One Zoom. Este destul de galagios pentru a putea viziona un video pe YouTube sau pentru a auzi actiunea dintr-un joc, dar daca te apropii de maxim, acesta incepe sa distorsioneze sunetul.
Pe partea de casti, jack-ul de 3.5mm este o aditie utila ce ofera suport pentru o gama foarte larga de accesorii, de la casti in-ear la modele over-head. Cu castile incluse in pachet, singura referinta pe care am putut-o folosi este telefonul personal, un Huawei Mate 20 Lite si castile sale stock. Fata de telefonul de la Huawei, pare ca sunetul pe care il genereaza terminalul Motorola este ceva mai clar si destul de puternic. Unde cu dispozitivul personal, la metrou folosesc castile doar ca zgomot care contra-careaza galagia orasului, cu Motorola One Zoom si castile din pachetul sau pot sa ascult linistit melodiile favorite si chiar daca nu izoleaza complet zgomotul de fond, este o imbunatatire bine-venita. Situatia este similara si cand conectez o pereche de casti mai puternice astfel am folosit HyperX Cloud Revolver pe ambele telefoane, iar pe Motorola sunetul a fost sesizabil mai puternic si mai clar, in timp ce la Huawei, abia dupa ce am umblat prin egalizator am reusit sa obtin un sunet echilibrat, insa mai slab ca putere.
Camera: Yay or nay?!
Camera lui Motorola One Zoom este punctul culminant cand vine vorba de promovarea dispozitivului, insa in utilizare situatia nu este chiar atat de roz. In primul rand, componenta software nu este cea mai fericita, iar lag-ul este ceva de care te vei impiedica adesea cand vine vorba de „a trage” o poza, iar meniurile sunt defectuoase, de vreo doua ori rezultand chiar intr-un crash al intregii aplicatii.
*imaginile sunt doar de referinta, o parte din calitate fiind pierduta in urma compresiei
In conditii optime de lumina, camera de pe Motorola One Zoom reuseste sa captureze niste cadre ok, chiar daca acestea sunt putin cam soft si pierd din detaliu la un zoom mai mare. Culorile sunt reprezentate destul de aproape de realitate, iar per total, telefonul poate inlocui cu succes o camera digitala compacta pentru calatorii sau chiar si pentru a face fotografii de produs similare celor folosite de mine in articole.
Cand se lasa seara, lucrurile nu se schimba foarte mult si chiar si in conditii de iluminare slaba, am avut surpriza de a captura o imagine chiar decenta, fie ea si cu zgomotul aferent, ceea ce pentru un telefon care nici macar nu incearca sa fie un high-end, este chiar impresionant.
Concluzie
Motorola One Zoom este un telefon mid-range destul de solid, care nu exceleaza la capitolul performanta, dar nici macar nu este vandut ca un workhorse. Accentul acestui dispozitiv pica pe camera foto care reuseste sa impresioneze, iar pe mine m-a surprins placut. Un design placut alaturi de performantele decente completeaza o imagine pozitiva a acestui terminal pe care l-as folosi fara probleme ca daily driver. Stiu ca probabil unii dintre voi veti spune ca exista telefoane cu 6GB RAM in banii astia, sau ca procesorul nu este cel mai puternic, dar daca vreti performanta mai mare, un aspect si o calitate a constructiei cel putin similara si o camera mai buna, deja trebuie sa scoateti semnificativ mai multi bani din buzunar.
Verdict
Design si Calitatea Constructiei - 8
Performanta - 7
Ecran si Sunet - 8.5
Camera - 8
7.9
Merita cumparat
Motorola One Zoom este o combinatie buna intre un telefon cu o constructie solida, performante suficiente pentru cerintele aplicatiilor moderne si o camera buna care poate inlocui chiar si un aparat foto destul de scump. Daca il recomand? L-as cumpara chiar si pentru mine 😀